Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Steak tartare met mostermayonaise

steak-tartare-recept

Een lekker en ontzettend gemakkelijk gerecht om klaar te maken: steak tartare. Toch is dit een gerecht dat ik vooral in restaurants at en thuis nog niet eerder had gemaakt. Zonde, want het is zo lekker en snel!

De belangrijkste ingrediënten van de steak tartare zijn verse biefstuk van de slager en de meest verse eieren die je kunt krijgen. Nu heb ik het geluk dat ik die verse eieren direct uit het kippenhok van mijn schoonouders kan pakken. Dus de verse eieren zijn snel gevonden.

Het leuke aan steak tartare is dat je het zelf kunt mengen op je bord. Zo kun je bv de sjalot er uit houden als je daar niet van houdt. Zelf vind het lekker om de biefstuk alvast op smaak te brengen en een deel van de ingrediënten op het bord naast het vlees te serveren. Zo is de biefstuk wel op smaak, maar kun je zelf ook nog mengen. Best of both worlds.

Ik deel de steak tartare in dit recept als voorgerecht, maar je kunt er ook kleinere (amuse)porties van maken of juist een grotere portie en het serveren als hoofdgerecht (zie tips). Als je voor een hoofdgerecht gaat het is lekker om er dikke frieten en een groene salade bij te serveren.

zelf-steak-tartare-maken

Steak tartare met mosterdmayonaise

Bereidingstijd 15 minuten

Ingrediënten voor 4 personen (als voorgerecht)

 • 240 gram biefstuk (vraag de slager om het fijn te snijden)
 • 16 kleine augurkjes
 • 2,5 eetlepel kappertjes
 • 1 sjalot
 • scheutje tabasco
 • 2,5 eetlepel ketchup
 • extra vergine olijfolie
 • 4 hele (verse) eidooiers
 • zout en peper (uit de molen)
 • 3 theelepels fijne mosterd
 • 3 eetlepels mayonaise
 • bosje verse peterselie
 • 4 stukjes brood, gerosterd

Bereiding

Snijd de kappertjes, sjalot en peterselie fijn. Snijd ook 1/3 van de kleine augurkjes fijn.

Meng de biefstuk met 1/2 van de kappertjes, 1/2 van de sjalot, de gesneden augurkjes en een halve eetlepel gesneden peterselie.

Meng de mayonaise met de mosterd in een kommetje

Breng op smaak met de tabasco, ketchup en een klein beetje extra vergine olijfolie. Breng op smaak met zou en peper.

Verdeel het vlees in vier stukken en kneed hier een burgertje van. Druk het vlees niet te fijn, maar breng het losjes in model. Leg het op de borden en deuk een kuiltje in het midden. Leg de eidooiers in de kuiltjes. Strooi een beetje peper over het bord.

Verdeel de overige kapertjes, sjalot en kleine augurkjes over de borden samen met een lik van de mosterd-mayonaise. Garneer het bord tot slot met verse peterselie. Serveer het krokante brood er naast.

Tips: neem voor een amuse 30 gram biefstuk per persoon, als voorgerecht 60 gram en als hoofdgerecht 100 gram.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

3 Reacties

 1. Elize | eatcooklove 14 december 2016 om 13:58

  Blijft één van mijn favorieten! Niet te zwaar, en vlees kan me niet rauw genoeg zijn.. Had in Krakau een variant die ook superlekker was, met allerlei additieven die wél ook wat toevoegden.. voor 6 euro of zo, ook nog :) Lang Leve Polen ;)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *