Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Molesaus (Mexicaanse chocoladesaus)

Molesaus, Mexicaanse chocoladesausVandaag deel ik geen complete maaltijd, maar een saus die je bij verschillende gerechten kunt eten. Namelijk molesaus, dit is een Mexicaanse chocoladesaus.

5 jaar geleden at ik in Berlijn bij het Mexicaanse restaurantje Ta’ Cabrón (Oost-Berlijn) een hele lekkere burrito met molesaus. De eerste happen was het even wennen maar daarna werd vooral de Mexicaanse chocoladesaus die op de wrap zat steeds lekkerder. Toen al nam ik me voor dat ik deze saus thuis na wilde maken.

Nu is het er eindelijk van gekomen om mijn versie van deze saus te maken. Ik nam een basis van ui met knoflook, tomaten, paprika en een pepertje. De pure chocolade is niet overheersend maar geeft een subtiele bittere donkere smaak aan de saus.

Dit is een vrij milde saus, voeg 2 extra rode pepers toe als je liever voor een pittige variant gaat. Serveer de molesaus bij kip met rijst, of een burrito met kip.

Molesaus, Mexicaanse chocoladesaus

Molesaus (Mexicaanse chocoladesaus)

Molesaus (Mexicaanse chocoladesaus)

50 minuten
+ 1 uur

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 350 gram tomaten
  • 1 rode paprika
  • 50 gram pijnboompitten
  • 50 gram rozijnen
  • 250 ml kippenbouillon
  • halve theelepel kruidnagelpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 80 gram pure chocolade
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Snipper de ui en pers de knoflook. Halveer de peper, verwijder de zaadjes en snijd de peper fijn. Snijd de tomaten en paprika in stukken. Plaats dit allemaal op de bakplaat en verwarm dit 30 minuten in de oven.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.
  • Pureer de geroosterde groenten met de pijnboompitten, rozijnen en de bouillon in een blender. Verwarm een wok of braadpan op het vuur en verwarm de saus, laat dit een uurtje zachtjes pruttelen.
  • Breek de chocolade in stukjes en doe dit samen met de suiker bij de saus, breng op smaak met een snuf zout en verwarm dit nog even kort mee tot de chocolade gesmolten is.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

5 Reacties

  1. Ellen 28 april 2017 om 12:28

    Hallo Brenda,

    Dank je voor dit interessante recept. Hoe kan ik het bewaren als ik teveel saus heb?

  2. Dagmar 8 mei 2017 om 23:17

    Sinds ik zo’n 10 jaar geleden voor het eerst kip met mole at bij mijn nieuwe buurvrouw bleef de mole maar in mijn hoofd zitten. Leuk dat je het recept hebt uitgewerkt, ga ik zeker een keer maken!

  3. Rob 12 april 2018 om 16:41

    Net gemaakt, heerlijke saus, blijvertje. Thx

  4. Ottelina 22 augustus 2018 om 14:56

    Klinkt heerlijk! Volgens mij staat er alleen niet bij wanneer je de kruiden er bij doet? Ik deed ze met de groenten in de oven, en voegde ook wat korianderzaad en gerookte paprikapoeder toe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept