Als iemand een theeleut is, dan ben ik het wel! Ik drink zo’n beetje de hele dag thee. Ik ben geen fan van zwarte thee en fruitthee zoals bosvruchten, aardbei en dat soort dingen. Maar wel van de groene en kruidentheetjes. Nu de herfst in volle gang is heb ik een andere favoriet, verse muntthee!
In dit artikel laat ik je zien hoe je zelf super snel verse muntthee maakt, en ik geef je nog drie extra variatie recepten. Zo drink jij (en je visite) deze herfst (en winter) de lekkerste theetjes.
Als je in de horeca een verse muntthee besteld krijg je vaak een glas met een bos munt (er zijn mensen die het ‘takkenthee’ noemen) en that’s it. Beetje honing er bij en klaar. Dat is best oké, maar het is nog lekkerder om naast de munt te variëren met andere kruiden en smaken.
Tip: waar koop je verse munt?
Als je vaker verse muntthee drinkt is het fijn om een bosje munt in huis te hebben. Bij de meeste supermarkten betaal je best veel voor een paar takjes. Je kunt beter even langs de groentekraam op de markt of de Turkse supermarkt gaan. Hier verkopen ze bossen munt voor een kleinere prijs.
Bij de supermarkt verkopen ze ook vaak potjes met munt. Deze kun je in de keuken zetten (goed water geven), dat ziet er meteen gezellig uit! En wil je helemaal goedkoop uit zijn? Plant dan een muntplantje in je moestuin!
Muntthee met gember
Niet iedereen houdt van gember, maar persoonlijk vind ik het erg lekker om mijn muntthee met een paar schijfjes verse gember te drinken. Extra lekker met een klein beetje honing er bij.
Ingrediënten per glas
- 2 takjes verse munt
- 2 schijfjes geschilde gember
- eventueel: een schijfje citroen en een beetje honing
Tip: ben je juist gek op gember? Voeg dan extra gember toe, of laat de munt zelfs weg. Dan drink je gemberthee :)
Muntthee met kaneel en gember
In de herfst en winter ben ik gek op kaneel, het ruikt zo lekker! Voeg eens een kaneelstokje toe aan de thee. Hierdoor wordt het lekker kruidig.
Ingrediënten per glas
- 2 takjes verse munt
- 1 schijfje geschilde gember
- 1 kaneelstokje
- eventueel: een beetje honing
Muntthee met zoethout en kardemom
De geur en smaak van zoethout is lekker kruidig, wat het ook goed doet in de thee. Het doet me denken aan vroeger toen we zoethout kochten om te snoepen.
Ingrediënten per glas
- 2 takjes verse munt
- 1 stokje zoethout
- 5 peultjes kardemom
- eventueel: een beetje honing
Tijm met gember en kardemom
Even iets heel anders dan munt: thee van tijm! Dat is weer eens wat anders! Persoonlijk moet ik nog een beetje wennen aan deze variant, de tijm is erg aanwezig.
Ingrediënten per glas
- 2 takjes verse tijm
- 1 schijfje geschilde gember
- 5 peultjes kardemom
- eventueel: een beetje honing