Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

Appeltaart met abrikozen

Appeltaart recepten, daar kun je er niet genoeg van hebben toch? Nou dat hoop ik maar, want bij deze deel ik nog een topper van een appeltaart! Een appeltaart met abrikozen.

Op verjaardagen bij onze familie wordt er 9 van de 10 keer een zelfgebakken appeltaart geserveerd. Het leuke (en interessante) is dat de appeltaart bij niemand hetzelfde is. Op social media vroeg ik jullie welk ingrediënt (naast de appels) niet mocht ontbreken in het favoriete appeltaart recept. Kaneel en krentjes werden veel genoemd, maar ook speculaaskruiden, amandelspijs, custard, abrikozenjam, amaretto en licor 43 zijn populair in de appeltaart.

Appeltaart recept

Ik ben deze keer gegaan voor een appeltaart met stukjes abrikoos en een paar lepels abrikozenjam door het appelmengsel. Hierdoor wordt het mengsel lekker smeuïg en zoet. Omdat de vulling al zoveel smaak heeft heb ik het deeg bewust wat neutraler gehouden, zonder kruiden.

De taart is zo onweerstaanbaar dat mijn dochtertje er al van had gesnoept nog voor ik de springvorm er af kon halen. Ze weet nu al wat lekker is ;)

Eerder deelde ik op de blog twee andere appeltaarttoppers: de boeren appeltaart met speculaas en de appeltaart met amaretto. Daar kunnen we nu dit derde toprecept bijvoegen. Voor welke van de drie ga jij?

Appeltaart met abrikozenjam recept

Appeltaart met abrikozen

Appeltaart met abrikozen

30 minuten
+ 1 uur

Ingrediënten

  • • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • • 1 theelepel vanille essence
  • • snuf zout
  • 200 gram boter
  • • 1 ei de helft is voor het deeg, de andere helft voor het bestrijken
  • • 1 5 kilo zoetzure appels (ik nam goudrenetten)
  • • sap van een halve citroen
  • • 2 5 eetlepel abrikozenjam
  • • 15 gewelde abrikozen gehalveerd
  • • 75 gram kristalsuiker
  • • 2 5 theelepel kaneel
  • • 2 eetlepels paneermeel

Extra benodigd: Springvorm met een diameter van 20 cm

    Bereiding

    • Meng het zelfrijzend bakmeel met de suiker, vanille en het zout. Snijd de boter in blokjes en kneed dit samen met het mengsel en een half ei (gebruik de andere helft om de taart te bestrijken). Verpak het deeg in plasticfolie en laat dit 30 minuten rusten in de koelkast.
    • Schil de appels, snijd deze in stukken en besprenkel met citroensap en meng dit met de kristalsuiker, kaneel en abrikozenjam. Snijd de gewelde abrikozen in blokjes en meng dit ook door het appelmengsel.
    • Vet de springvorm in en bestuif het met bloem, verwarm de oven voor op 180 ºC.
    • Bestuif je werkblad met bloem en rol 1/3 van het deeg uit tot de grootte van de bodem van de springvorm en leg dit in de vorm. Rol nog eens 1/3 uit en bekleed de randen van de springvorm hiermee. Bestrooi de bodem met het paneermeel.
    • Verdeel het appelmengsel over de springvorm. Rol het overige deeg uit en snijd hier repen van. Leg de repen kruislings in een raster op de taart en rondom de randen van de springvorm. Druk de randen aan en bestrijk de bovenkant met overige geklutste ei.
    • Bak de taart 1 uur in de oven, laat de appeltaart met abrikozen afkoelen voor je hem serveert. Serveer eventueel met een lepel geklopte slagroom.

    Appeltaart met abrikozen recept

     

    Deel dit bericht:

    Share on facebook
    Share on twitter
    Share on whatsapp
    Share on email
    Reacties

    4 Reacties

    1. Diana 22 oktober 2017 om 10:27

      Hoeveel boter?

    2. Nel 22 oktober 2017 om 11:22

      Hallo Brenda,

      Ik wil jouw appeltaart proberen maar er staat niet in je recept hoeveel boter er in gaat.
      Gr. Nel

      1. Brenda Kookt 22 oktober 2017 om 16:32

        Oh wat stom, die regel is uit de ingrediënten ‘gevallen’. 200 gram boter!

    3. Yvonne 24 oktober 2017 om 21:44

      Ha Brenda,

      Ziet er heel erg lekker uit.
      Kun je voor deze appel taart ook minder suiker gebruiken?

      Groetjes,
      Yvonne

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel recept