Ga naar de inhoud

Boeren Appel-speculaas taart

Zelf appeltaart maken? Deze Boeren Appel-Speculaas Taart zonder pakjes (!) is echt een aanrader!
50 minuten Voorbereidingstijd
1 uur Bereidingstijd
Delen op

Boeren Appel-speculaas taart

..mijn verjaardagstaart!

Volgens J. ben ik een van de weinigen die het leuk vind om jarig te zijn. Mijn verjaardag is voor mij altijd een speciale dag, feestelijk. Ik voel me altijd echt jarig. Ik vind de visite leuk, en natuurlijk het feit dat ik eindelijk weer eens hapjes en taart mag maken voor de visite! Met de bijkomende cadeaus heb ik persoonlijk ook geen moeite.

Eigenlijk bak ik bijna nooit een taart. Ik ga eerder voor de cakes, muffins en koekjes. Bij het bakken van een taart verwacht ik dat het veel werk zal zijn om te maken. Wat mij betreft té veel werk voor een verjaardag, omdat je het ook al druk hebt met hapjes en andere dingen. De taart met de verjaardag van J. (deze butterscotchtaart) was een groot succes. Dus ik besloot voor mijn verjaardag weer zelf de taart te maken.

Het is een appeltaart geworden! Ik hou van appeltaart, wie niet? Appeltaarten bestaan in verschillende varianten. Omdat we nog in de sinterklaastijd zitten besloot ik een appeltaart te maken met speculaas.

Dit is de eerste keer dat ik een appeltaart zonder pakje of kant-en-klaarmix heb gemaakt. Omdat het deeg bij de butterscotch goed gelukt was durfde ik het aan.

Vol goede moed begon ik. Het bekleden van de taartvorm viel me niet mee. Het deeg is best wel droog, en scheurt dus snel als je probeert een mooie uitgerolde lap over de vorm te leggen. Uiteindelijk heb ik het beetje bij beetje in de vorm geduwd. En dat is best goed gelukt eigenlijk.

Op het deeg gaan brokjes speculaas. Ik heb hierover ook een beetje extra custard gestrooid zodat de bodem na het bakken niet zo nat is.

Het is een heerlijke appeltaart! Jullie krijgen van mij het eerste stukje, maar het aller eerste stukje heb ik zelf al voorgeproefd.

Ik moet natuurlijk wel weten wat ik collega’s en verjaardagsgasten voorzet 😉

De bodem en zijkanten zijn lekker krokant.

Doordat de bodem zo krokant is, moet je er wel voor zorgen dat je de bodem goed stevig doorsnijd.

Geniet, van deze Boeren Appel-Speculaas Taart!
Ook lekker om 5 december tijdens het heerlijk avondje te eten!

 

Ingrediënten

Print dit gerecht
Delen op

Bereidingswijze boeren appel-speculaas taart

Voorbereiding: 50 minuten
Bereiding: 1 uur
Stap 1

Verhit de oven voor op 200 °C. Vet een springvorm in.

2
Stap 2

Verkruimel en meng de boter met de suiker, citroenrasp en een mespunt zout totdat het een egale massa is geworden.

3
Stap 3

Voeg 1 eetlepel water toe, meng dit door tot het water volledig is opgenomen.

4
Stap 4

Meng daarna het zelfrijzend bakmeel met een wrijvende beweging met het boter-suikermengsel. Meng hier ook de koek- speculaaskruiden door.

5
Stap 5

Als alle ingrediënten volledig gemengd zijn, kneed dan nog 1 eetlepel water door het deeg. Laat het deeg een half uurtje op een koele plek rusten.

6
Stap 6

Schil ondertussen de appels en snijd ze in blokjes of partjes. Schep de stukjes appel om met kaneel en custard.

7
Stap 7

Maak daarna het deeg soepel door het even door te kneden. Rol 2/3 van het deeg uit tot een dunne ronde lap die iets groter is dan de taartvorm. Druk het deeg goed in de ingevette vorm tegen de randen aan.

8
Stap 8

Verbrokkel de speculaasjes en verdeel ze over de bodem. Strooi een beetje custard over de speculaaslaag. Vul de taart met de appeltjes.

9
Stap 9

Van de rest van het deeg maak je lange sliertjes zodat je een ruitpatroon op de taart kan creëren.Bestrijk de deegslierten met de eidooier en bestrooi het geheel met een beetje suiker.

10
Stap 10

Bak de taart eerst 50 minuten op 200 °C. Bak de taart daarna nog 10 minuten op 220 °C tot de bovenkant knapperig en goudbruin is. Neem de taart uit de oven en laat hem een beetje afkoelen.

  • Ook lekker om gewelde rozijnen bij de appeltjes te voegen.
  • Houd tijdens het bakken de taart in de gaten, zodat de bovenkant niet zwart wordt.
  • Mijn tweede taart heb ik op 180 °C en daarna 200 °C gebakken (ik heb een heteluchtoven).
  • Bron: Ah kookschrift
Bekijk ook andere recepten
Gyrospita’s met tzatziki en geroosterde kikkererwten
Spanakopita rolletjes
Blauwebessen-citroencake met maanzaadbotercrème
Pides met ricotta en geroosterde tomaatjes

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op