Kruidenboter basisrecept + 3 variaties

Een stokbroodje kruidenboter, wie is er niet gek op?  In dit artikel deel ik het kruidenboter basisrecept, plus 3 variaties!

Het feestseizoen komt er weer aan. Sinterklaas, kerst en oud en nieuw staan voor de deur! Dit is dé tijd om te borrelen met het gezin, je complete familie of de vriendengroep. En dan wil je natuurlijk wel iets lekkers op tafel zetten. Een broodje kruidenboter is altijd lekker. Zeker als je de kruidenboter zelf maakt, én meerdere varianten op tafel zet.

Met het kruidenboter basisrecept kun je heel goed variëren. Want er is zoveel meer mogelijk dan de standaard kruidenboter uit het kuipje bij de supermarkt. Als je het zelf maakt bevat de kruidenboter veel meer smaak, en je kunt er ook eens iets anders in stoppen dan een paar tenen knoflook.

Bij deze deel ik het lekkerste basisrecept om zelf kruidenboter te maken, plus 3 variaties om mee af te wisselen. En ik geef je ook een aantal extra tips die van pas komen.

En wist je dat je in plaats van roomboter ook margarine kunt gebruiken? Lees mijn artikel over margarine met een smaakje.

4x Kruidenboter – Variatierecepten

Kruidenboter basisrecept

Dit is wat mij betreft hét basisrecept voor de lekkerste zelfgemaakte kruidenboter. Altijd goed! Hiervan maak ik altijd extra veel, zodat ik het in porties kan invriezen. (zie tips verder op in dit artikel)

Ingrediënten: 

  • 125 gram zachte roomboter
  • handje gehakte peterselie
  • 2 tenen knoflook
  • sap van 1/2 citroen
  • snuf zout

Kruidenboter met tijm en rozemarijn

Deze bijna mediterraanse kruidenboter heeft super veel smaak. Super lekker om op een broodje te smeren, maar ook lekker bij vlees of vis. Tip: bak deze boter mee in de pan om extra smaak aan het gerecht te geven.

Ingrediënten: 

  • 125 gram zachte roomboter
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes, fijngesneden
  • 1 eetlepel verse rozemarijnblaadjes, fijngesneden
  • sap en rasp van een halve citroen
  • zout en peper

Pestoboter

Pesto is zo lekker, ook als je het verwerkt in een kruidenboter. Wat mij betreft is deze kruidenboter het aller lekkerste als je zelfgemaakte pesto gebruikt. Dit heeft veel meer smaak dan de gekochte variant. Klik hier voor mijn recept.

Tip: bak deze kruidenboter mee als je een stukje kip bakt!

Ingrediënten: 

Boter met zeezout

Dat lekker niet moeilijk hoeft te zijn bewijst de combinatie van boter met grof zeezout. Geen kruiden aan toevoegen, alleen boter met zout. Zo lekker!

  • 125 gram zachte roomboter
  • grof zeezout (naar smaak)

Tips kruidenboter maken

  • Gebruik zachte roomboter. Haal de boter een uurtje van te voren uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur komt. Zo kun je het een stuk beter mengen met de overige ingrediënten.
  • Zet de kruidenboter nadat je het hebt gemaakt terug in de koelkast zodat de boter weer wat harder wordt van structuur.
  • Haal de kruidenboter 20 minuten voor je het op tafel zet weer uit de koelkast zodat het smeerbaar is.

Tips kruidenboter bewaren

  • In de koelkast is kruidenboter zeker 3 dagen te bewaren
  • Kruidenboter is erg geschikt om in te vriezen.
  • Verpak in te vriezen kruidenboter in kleinere porties, bijvoorbeeld in ijsblokjesvormen of een muffinvorm. , zo heb je altijd wat achter de hand.

(Visited 30 times, 5 visits today)

Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
1 comment

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk