Vegan Boeuf Bourguignon

Er staat vandaag een super lekker hoofdgerecht voor jullie klaar. Boeuf bourguignon! Maar deze Boeuf is niet zoals je gewend bent, het bevat geen vlees. Deze variatie op de traditionele boeuf zit bom vol smaak en het vlees mis je niet. Wat mij betreft is dit het ideale kerstgerecht voor vegetariërs of veganisten.

Tijdens de vegan challenge (klik hier om mijn ervaringen terug te kijken) had ik lekkere trek in een stoofgerecht. Het leek me lekker om een vegan versie van boeuf bourguignon te maken. Zonder vlees en andere dierlijke producten.

Vegan Boeuf Bourguignon

Het vlees heb ik vervangen door portobello’s en champignons. Hierdoor krijgt de stoofschotel body en daarbij geven de paddenstoelen veel smaak af. Ook kun je ze goed op smaak brengen met de overige ingrediënten zoals laurier en tijm.

Om te bakken gebruikte ik Becel Original Vloeibare margarine. Het vernieuwde recept is 100% plantaardig waardoor ik dit ook tijdens de vegan challenge kon gebruiken. Het fijne aan het bakken in de vloeibare margarine is dat de champignons mooi bruin kleuren. Becel Original vloeibare margarine is ook een hele fijne vegan basis om een lekkere jus te maken, hierover lees je meer in dit artikel.

Het resultaat is een super lekkere stoofschotel zonder vlees, met heel veel smaak. Een gerecht dat het super goed doet bij het kerstdiner, maar ook op een regenachtige zaterdag.

Vegan boeuf Bourguignon

30 minuten
+ 1 uur 30 minuten
6 -8 personen

Ingrediënten

 • 5 uien in halve ringen
 • 2 teentjes knoflook geperst
 • 2 stengels bleekselderij fijngesneden
 • 3 grote portobello paddenstoelen in blokjes
 • 300 gram champignons in plakjes
 • 350 ml rode wijn
 • 750 ml groentebouillon
 • 4 takjes tijm
 • 2 blaadjes laurier
 • 4 grote wortelen geschild en in blokjes of reepjes
 • 1 courgette in blokjes
 • zout en peper
 • Becel Original vloeibare margarine om in te bakken

Bereiding

 • Verwarm een stoofpan op het vuur en doe hier 2 eetlepels Becel Original vloeibare margarine bij, fruit de uien hierin 10 minuten aan. Doe hierna de knoflook en bleekselderij er bij en verwarm dit even mee.
 • Bak in een koekenpan de portobello en champignons even aan in 3 eetlepels Becel Original vloeibare margarine. Doe het champignonmengsel in de andere pan en voeg hier de wijn, bouillon, tijm en laurier bij. Laat dit 45 minuten stoven.
 • Doe hierna de wortel en courgette er bij en verwarm dit een half uurtje mee, roer af en toe door.
 • Verwijder de takjes tijm en laurierblad voor het opdienen. Serveer met aardappelpuree.
Pin dit recept
Afdrukken

Dit artikel is een samenwerking met Becel, lees mijn disclaimer.


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
4 comments
 1. Tip; ik deed er nog een blik (niet zo’n heel kleintje maar zeg maar zo’n dubbele) tomatenpuree bij en pastinaak. Erbij aardappelgratin met kaas. Tweede dag nog wat saus over; gebakken kipfilet erbij en aardappelpuree. Superlekker !!!

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk