Berehap – Het lekkerste broodje bal

De simpelste gerechten zijn soms de lekkerste. Op specifieke momenten geldt dat ook voor snacks, zo op zijn tijd kan dat zo lekker zijn. Bij deze deel ik mijn recept voor de good old berehap. Zonder tierelantijntjes of gekke dingen, met lekker veel ui. Het lekkerste broodje bal.

Toen ik laatst een berehap bestelde bij de snackbar was ik ontzettend teleurgesteld. Ik verwachtte een lekkere gehaktbal met ui en satésaus. Ik kreeg een gefrituurde gehaktbal (volgens mij ook niet zelfgemaakt, het was meer een frikandel) met dunne ringen ui die maar deels gefrituurd waren. En deels rauw. Het viel zo tegen, en daar kan ik zo van balen, dat ik snel daarna deze (mijn favo) berehap maakte.

Berehap recept

Berehap – Het lekkerste broodje bal

Wat mij betreft is een gehaktbal dat zelf gemaakt is al snel lekkerder dan een fabrieksbal. Goed op smaak, zacht van binnen. En als je wilt kun je ook extra ingrediënten toevoegen. Maar dat hoeft niet.

Mijn berehap is een topper, maar vrij basic. Met mosterd, gehaktkruiden en een beetje ketchup. Het liefst gegaard in een pan met jus, maar in dit geval gebakken in een koekenpan (let op wel op zacht vuur!). Ik maak mijn eigen satésaus volgens dit recept. En daarbij bak ik dikke plakken ui welke ik om en om met de gehakt serveer.

Loopt het water je al in de mond? Scroll snel naar beneden voor het uitgeschreven recept.

Berehap maken

Berehap - Het lekkerste broodje bal

10 minuten
+ 25 minuten
4 porties

Ingrediënten

 • 500 gram gehakt
 • 1 theelepel fijne mosterd
 • 1 ei
 • 3 eetlepels paneermeel
 • 1,5 eetlepel gehaktkruiden
 • 1 eetlepel ketchup
 • 2 grote uien
 • portie satésaus
 • gebakken uitjes ter garnering
 • boter om in te bakken

Bereiding

 • Kneed het gehakt samen met de mosterd, ei, paneermeel, gehaktkruiden en ketchup goed door. Is het mengsel te vochtig? Voeg dan nog een beetje extra paneermeel toe.
 • Draai van het gehakt 4 gehaktballen. Verwarm margarine of boter in een koekenpan en bak op midden-laag vuur de gehaktballen rondom aan. Zorg er voor dat er voldoende vet in de pan zit, liever te veel dan te weinig.
 • Bereid de satésaus en houd dit even warm.
 • Snijd de uien in dikke plakken en bak dit in een andere koeken pan met boter aan. Laat de ui op beide kanten goudbruin kleuren.
 • Snijd een gehaktbal in grove plakken en leg dit om en om met een plak gebakken ui op een bord (of al meteen op een broodje). Verdeel hier satésaus over en garneer met gebakken uitjes.
Pin dit recept
Afdrukken

Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
3 comments
 1. Hier bij onze friet tent krijg je een eigengemaakte berenhap. Altijd goed daar ?
  Tuurlijk gaat niks op tegen zelf maken. Maar toch krijg ik hem niet gemaakt zoals zij het doen.
  Hihi

 2. Heb je nog een tip Hoe je een warme bal goed kunt snijden ? Het broodje smaakte super. Alleen de plakken snijden ging heel moeilijk waardoor het er minder mooi uitzag dan ik zou willen…

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk