Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Hele kip uit de oven – met citroen, tijm en rozemarijn

Ben je opzoek naar een lekker gerecht waarbij je kleine moeite hoeft te doen maar groots resultaat op tafel zet? Dan ga je voor dit recept van een hele kip uit de oven. Goed gekruid met citroen, tijm en rozemarijn maar ook een beetje honing waardoor het nóg lekkerder is. Het ideale gerecht als er gasten komen eten.

Hele kip uit de oven recept

Als we met ons gezinnetje eten kost het me weinig moeite om iets op tafel te zetten wat iedereen super lekker vindt. Maar als er mensen komen eten wordt het toch lastiger, dan wil ik het graag goed doen en ervoor zorgen dat er voor iedereen wat lekkers bij zit. Bij de voorgerechten en toetjes kom ik er wel uit, vooral het hoofdgerecht vind ik lastig. Inmiddels heb ik een altijd-goed recept dat ik al meerdere keren heb gemaakt, maar nog nooit op de foto heb gezet om te delen. Dat gaat namelijk lastig als gasten al aan het aan het wachten zijn op eten.

Samen een kip kopen

We eten thuis minder vlees, en als we voor vlees gaan dan nemen we een goed stuk vlees. Zodat we er optimaal van kunnen genieten. Bij sameneenkipkopen.nl ben je hiervoor aan het goede adres. De dieren van SamenEenKipKopen, SamenEenVarkenKopen en KamenEenKoeKopen (SEKK) hebben een goed leven gehad. Het is eerlijk vlees dat 100% traceerbaar is. En wat ik persoonlijk heel goed vind: de dieren worden pas geslacht nadat het verkocht is. Er wordt dus niets verwerkt dat niet verkocht is.

Bij SEKK bestel je scharrel maiskip of biologische landhoen, in dit geval ben ik voor de landhoen gegaan. Ook heel handig: je bepaald zelf hoe je je kip versneden wilt hebben. Deze hele kip heb ik in zijn geheel besteld, maar je kunt ook kiezen voor verschillende samenstellingen. De hele kip of de verschillende porties worden apart vacuüm verpakt thuisbezorgd, waardoor je het in de vriezer nog tot 1 jaar kunt bewaren.

Hele kip uit de oven recept

Hele kip uit de oven

Wat mij betreft is dit de lekkerste hele kip uit de oven. Gevuld met citroen, tijm, rozemarijn en knoflook. Maar het geheim zit hem in de ‘rub’, het mengsel dat ik over de kip heen smeer. Dit zorgt voor nog meer smaak. Een mengsel van boter met citroen, tijm en rozemarijn. Knoflook mag ook niet ontbreken, maar honing en mosterd zorgen voor de verrassende twist. Hierdoor wordt de kip super lekker.

En wat ook heel erg lekker is: alle sappen die van de kip afkomen dat beland op de aardappeltjes. Waardoor deze ook super lekker op smaak zijn. Win-win dus!

De Biologische Landhoen die ik voor dit recept gebruikte is een topper qua smaak. Het vlees is mooi zacht en lekker mals. Ook de porties versneden kip die ik heb besteld zijn zo mooi zacht en mals, en super van smaak. Ook als het ingevroren is geweest.

Tip: Je kunt dit gerecht heel goed voorbereiden en even wegzetten in de koelkast of op een andere koele plek. 1,5 uur voor je gaat eten schuif je het in de oven dus als je gasten gearriveerd zijn heb je er geen omkijken meer naar.

Hele kip uit de oven recept

Hele kip uit de oven met citroen en kruiden

20 minuten
+ 1 uur 30 minuten
4 personen

Ingrediënten

 • 1 hele kip
 • 1 citroen
 • 50 gram boter
 • 2 eetlepels honing
 • 1 eetlepel fijne mosterd
 • 4 takjes tijm
 • 3 takjes rozemarijn
 • 6 tenen knoflook
 • 1 kilo kleine aardappeltjes
 • olijfolie om in te vetten
 • zout en peper

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 180 °C, vet een braadslede in.
 • Halveer de aardappels, of snijd in kwarten als ze groter zijn en verdeel deze over bodem van de braadslede. Bestrooi met zout en peper en 3 leg er gehalveerde teentjes knoflook bij.
 • Pers de knoflook en rasp de citroen en meng dit met boter, honing, mosterd en zout en peper. Hak de blaadjes van 2 takjes tijm en 1 takje rozemarijn fijn en meng dit door het botermengsel.
 • Smeer de kip aan de bovenkant in met het boter-kruidenmengsel.
 • Halveer de citroen. Vul de kip met de overgebleven tenen knoflook, takjes tijm en rozemarijn en de halve citroenen.
 • Bind de poten van de kip met keukentouw bij elkaar zodat de vulling er in blijft zitten.
 • Zet een rooster op de braadslede met aardappels en leg de gekruide en gevulde kip hierop.
 • Verwarm de kip ongeveer 1,5 uur in de oven tot hij mooi gaar is.

 

Dit artikel schreef ik in samenwerking met SamenEenKoeKopen, lees mijn disclaimer.
Dit artikel bevat affiliate-links

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

5 Reacties

 1. Marja 11 juli 2018 om 14:35

  Hoi Brenda,
  Het ziet er heerlijk uit en wat een superidee om de aardappeltjes eronder te leggen zodat die ook de lekkere smaak vd kip meekrijgen. Ik krijg er spontaan trek van. Een lekkere salade erbij en je hebt een supermaaltje. Hoe zwaar was jouw kip trouwens? Ik vraag het omdat hij 1,5 uur in de oven staat. En we zijn maar met z’n beidjes, dus zou ik een halve kip moeten nemen of de andere dag wat lekkers verzinnen voor het restant. Dat is ook nog een optie. In elk geval staat hij op mijn to make-lijst! Hmmm…lekker.
  Hartelijke groetjes,
  Marja

 2. nina 22 december 2018 om 13:32

  Hoi Brenda, hoe zwaar is jouw kip in dit recept? Ik wil graag een grote kip van 2,5 kilo (ongeveer 6 personen) maken, weet jij hoe lang deze dan in de oven moet? Hoor het graag! vriendelijke groet, Nina

 3. Caroline 20 april 2019 om 15:48

  Tip van mijn broer is een (biologische) citroen een aantal keer met een vork in te prikken en deze in een bakje kokend water te doen. De citroen neemt dan water op. In de oven gaart de kip van binnen uit sneller en blijft heerlijk juicy!

 4. Manon 26 oktober 2019 om 10:33

  Dank je wel voor de tip ‘sameneenkoekopen.nl’. Wat een prachtig initiatief. Ben al ingeschreven.

 5. Walter 4 januari 2020 om 20:53

  Brenda bedankt, de kip was top!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept