Vegan Shepherd’s Pie

Een vegetarische ovenschotel met lekker veel groenten. Dat is deze Vegan Shepherd’s Pie.

Shepherd’s Pie is een van oorsprong Engels gerecht, ook wel bekend als cottage pie. Een ovenschotel van gehakt dat wordt afgedekt met aardappelpuree. Bij een Shepherd’s pie wordt traditioneel lamsgehakt gebruikt, bij een cottage pie rundergehakt. In dit recept, een vegetarische (of zelfs vegan) versie is het gehakt weggelaten en vervangen door extra groenten.

Vegan Shepperd's pie

Vegan Shepherd’s Pie

Deze Shepherd’s Pie is niet alleen vegetarisch (zonder vlees) maar ook vegan. Dit houdt in dat er geen dierlijke producten worden gebruikt in het recept. Dus geen vlees, melk-producten, ei en kaas. Het vlees is vervangen door extra groenten en champignons, dit zorgt voor een vlezige structuur. De balsamicoazijn geeft het geheel een diepe smaak. Waardoor het bijna lijkt of er wel vlees aan het gerecht is toegevoegd.

Ik bak de groenten in Becel Original, een plantaardige margarine. Dit voeg ik ook toe aan de aardappelpuree waardoor het extra smeuïg wordt. Een lekker krokant korstje geef ik dit gerecht niet met kaas, maar door paneermeel te gebruiken en dit nog te besprenkelen met Becel original vloeibare margarine.

Bij mij aan tafel werd er even sip gekeken toen bleek dat er geen vlees in deze schotel zat. Maar tijdens het eten werd dat snel vergeten. Het was zo lekker dat ze het vlees echt niet gemist hebben. Tip: ook leuk om kleine porties te maken voor een vega kerstdiner!

Als je liever toch een gerecht met vlees eet kun je gehakt toevoegen, bak dit mee met de ui en knoflook. Verder kun je het zelfde recept volgen. Klik hier voor een andere versie van de Shepherd’s pie.

Vegan Shepperd’s pie

30 minuten
+ 30 minuten
4 personen

Ingrediënten

 • 600 gram aardappelen
 • 600 gram zoete aardappelen
 • 75 ml Becel vloeibare margarine
 • 1 ui
 • 3 tenen knoflook
 • 2 wortelen
 • 2 takjes verse tijm
 • 2 takjes verse rozemarijn
 • 300 gram champignons
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 2 eetlepels balsamicoazijn
 • erwten
 • paneermeel of vers broodkruim

Bereiding

 • Vet een ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200 °C
 • Schil de aardappelen en zoete aardappelen en snijd in blokjes. Kook de aardappelen 8 minuten, doe hierna de zoete aardappelen erbij en kook dit samen nog 5 minuten tot alle blokjes gaar zijn.
 • Snipper de ui en pers de knoflook bak dit in 2 eetlepels Becel vloeibare margarine. Schil de wortelen en snijd deze in kleine blokjes. Doe deze bij de ui en bak 10 minuten mee.
 • Snijd ondertussen de champignons in blokjes en doe dit samen met de blaadjes van de tijm en rozemarijn bij het uienmengsel. Voeg ook de tomatenpuree toe en laat dit nog 5 minuutjes meebakken. Doe de balsamicoazijn erbij en laat dit mengsel 5 minuten pruttelen. Roer tot slot de erwten door het mengsel.
 • Stamp de aardappelblokjes fijn, voeg hier 1 eetlepel Becel vloeibare margarine, 100 ml warme melk of kookvocht, zout en peper bij. Roer door voor een mooie puree.
 • Verdeel het groentemengsel over een ovenschaal. Dek dit af met de aardappelpuree, verdeel dit met een lepel over de schotel. Verdeel tot slot nog een beetje van de vloeibare Becel margarine over de schotel en maak af met de paneermeel of vers broodkruim.
 • Verwarm de vegan shepperd’s pie 30 minuten in de oven tot een mooi goudbruin korstje ontstaat.
Pin dit recept
Afdrukken

Vegan Shepperd's pie

Dit artikel schreef ik in samenwerking met Becel, lees mijn disclaimer.


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
4 comments

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk