Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Kerstboompizza op een stokje (kids)

Vandaag deel ik een leuk (en lekker) hapje om samen met kids te maken voor kerst. Want ook onze kleintjes lusten natuurlijk wat lekkers met de kerstdagen (of in de kerstvakantie).

En daarmee bedoel ik niet dat ze niet mee kunnen eten met het volwassen kerstmenu. Ook daar zit vast genoeg lekkers tussen wat de kleintjes ook lusten. Maar het is ook weleens leuks om iets speciaals alleen voor de kleintjes te doen, of om juist samen de keuken in te duiken!

Want het is zo leuk en leerzaam om de kids bij het koken te betrekken. Of het nou kerst is of niet.

Stokke vroeg me hier een artikel over te schrijven, om jullie te inspireren. De producten van Stokke worden bij ons thuis dagelijks met veel plezier gebruikt. Fem zit al 3 jaar op een Tripp Trapp stoel aan tafel. Ook nu ze niet meer in een kinderstoel zit is deze stoel ideaal omdat ze zo goed bij tafel zit om te eten. Jill is nu 4 maanden oud, sinds 2 maanden zit zij in het babyschaaltje. Ze eet nog niet mee, maar zit zo wel lekker bij ons aan tafel. (zie de laatste foto onder dit artikel ;))

Stokke heeft nu twee nieuwe kinder lijnen uitgebracht: EzPz en Munch. Hele handige producten die het eten met kleintjes aan tafel nog leuker (en makkelijker) maken.

In dit artikel hebben we de Munch collectie gebruikt. Dit is ergonomisch servies en bestek wat de kleintjes makkelijk kunnen vasthouden. De producten zijn gemaakt van hoogwaardig en voedselveilig siliconen. Hierdoor is het servies sterk en duurzaam waardoor het niet breekt. Alle producten zijn geschikt voor de vaatwasser en magnetron.

De EzPz is een placemat, kom en bekerhouder in éen, deze zie je hier binnenkort in een ander artikel verschijnen.

Toen ik Fem vroeg wat ze wilde eten met kerst zei ze: pizza! (ze zit duidelijk in een fase waarin pizza haar lievelingseten is). Het moet deze tijd van het jaar natuurlijk wel een kerstpizza zijn, dus probeerde ik samen met haar kerstboompizza’s te maken. Het resultaat zie je hier op de foto’s. Onderaan dit artikel deel ik het recept van de leuke kerstboompizza’s op een stokje, zodat jullie thuis ook samen aan de slag kunnen!

Samen in de keuken

Ik sta graag in de keuken en Fem vind het leuk om me hierbij te helpen. Inmiddels is ze zo groot dat ze niet alleen wil kijken (en proeven) maar ook mee wil helpen. Voor mij is ons momentje in de keuken ook meteen een ideaal moment om haar nieuwe dingen te laten proeven.

Ik ben benieuwd hoe jullie je kids betrekken bij het koken en eten. Bij deze deel ik mijn tips, voel je vrij om jullie tips in de reacties achter te laten, dat vind ik super leuk om te lezen! (en wie weet steek ik er ook nog wat van op :))

Meekijken en proeven

Betrek je kinderen bij het koken door ze op het aanrecht te laten zitten of op een krukje te laten staan. Zo kunnen ze er goed bij, en kunnen ze zien wat je allemaal aan het doen bent. Tijdens het koken wordt Fem ook altijd nieuwsgierig naar wat ze allemaal ziet, dit is het moment waarop ze nieuwe dingen proeft.

Stiekem probeert ze van dingen te eten, zo nam ze eens een hap uit een ui en (nog niet geschilde of schoongemaakte) aardappelen. Tijdens het koken laat ik haar ook vaak iets gezonds snacken zoals plakjes komkommer.

Helpen bij het koken

Ook als de kinderen nog te jong zijn om bijvoorbeeld te snijden kunnen ze wel al helpen bij het koken. Laat ze bijvoorbeeld de sperzieboontjes breken, of de kleine blaadjes van de spruitjes af halen. Of laat ze nadat jij de aardappelen geschild hebt het in de pan stoppen.

Roeren kunnen de kleintjes natuurlijk als de beste, en afslikken. Zodra ik aan het bakken ben is ze er als de kippen bij!

Meedenken over het kerstmenu

Kinderen vinden het leuk als ze ergens bij betrokken worden, laat ze bijvoorbeeld  meedenken over het kerstmenu. Of een deel er van.

Laat ze bijvoorbeeld een gerecht bedenken en ga hier samen mee aan de slag!

Extra leuk: als ze het tijdens het kerstdiner mogen serveren/uitdelen. Kijk ze eens trots hun eigen gerecht op tafel zetten!

Kerstboompizza op een stokje

Kerstboompizza op een stokje (kids)

15 minuten
+ 20 minuten
12 stuks

Ingrediënten

  • 1 rol pizzadeeg
  • 80 ml pizzasaus of gezeefde tomaten met een teentje knoflook, 1 ui en oregano
  • geraspte kaas
  • eventueel ham

Extra benodigd: bakpapier, 12 satéprikkers

    Bereiding

    • Iets wat ik zelf vergeten ben, maar wel belangrijk is: week de satéprikkers in water zodat ze niet verbranden in de oven.
    • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
    • Snijd de rol pizzadeeg in repen van ongeveer 1,5 cm.
    • Bestrijk het pizzadeeg met de pizzasaus en beleg eventueel met reepjes ham.
    • Rol de repen dubbel, en vouw dit in een kerstboomvorm. Prik de prikker erin en leg verdeel de kerstbomen over de bakplaat.
    • Bestrooi de kerstbomen vervolgens met geraspte kaas.
    • Verwarm de kerstbomen 20 minuten in de oven, tot het deeg gaar en goudbruin is.

    Dit artikel schreef ik in samenwerking met Stokke, lees mijn disclaimer.

    De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Liefkleingelukfotografie.nl

    Deel dit bericht:

    Share on facebook
    Share on twitter
    Share on whatsapp
    Share on email
    Reacties

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel recept