Ga naar de inhoud

Scones met cranberry, sinaasappel en rozemarijn

Scones, die doen het niet alleen goed bij een high tea, ook bij een feestelijk kerstontbijt. Ga dan voor deze scones met cranberry, sinaasappel en rozemarijn.
20 minuten Voorbereidingstijd
20 minuten Bereidingstijd
Delen op
Scones met cranberry, sinaasappel en rozemarijn

Scones met cranberry, sinaasappel en rozemarijn

Kerstscones, een heerlijk hapje voor bij het kerstontbijt en kerstbrunch. Maar bij de koffie doen deze scones met cranberry, sinaasappel en rozemarijn het ook goed. Serveer met sinaasappel curd en cranberryjam met clotted cream.

Scones met cranberry, sinaasappel en rozemarijn

Kerstscones

Vorige week had ik een kerstontbijt op kantoor waarbij iedereen iets meenam. Ik was geïnspireerd door de cranberrykoeken die ik afgelopen maandag met jullie op de website deelde. De combinatie van sinaasappel met cranberry vond ik heerlijk. Leuk om hier iets mee te doen met het kerstontbijt, al wilde ik niet voor koek gaan.

Ik besloot er een ‘scones variant’ van te maken, echte kerstscones. Met een feestelijk tintje. Scones met cranberry, sinaasappel en rozemarijn. En omdat ze heel goed gelukt zijn besloot ik het recept uit te werken en ook hier met jullie te delen.

Scones met cranberry, sinaasappel en rozemarijn

Scones met cranberry, sinaasappel en rozemarijn

Het fijne aan het bakken van scones is dat het gemakkelijk is om te maken, en dat het super snel klaar is. Het deeg hoeft niet te rijzen en de broodjes hoeven maar 15 minuten in de oven.

De basis van de scones met cranberry, sinaasappel en rozemarijn is een basis scones recept. Ik gebruik hiervoor dit recept. Aan het deeg voeg ik gedroogde cranberry’s, sinaasappelrasp en een paar fijngehakte blaadjes rozemarijn toe. Hierna rol je het deeg uit en steek je er rondjes uit voor de scones.

Verdeel de deegrondjes over de bakplaat, zorg voor voldoende ruimte rondom zodat ze nog kunnen rijzen. En bak ze in 15 minuten af in de oven.

Scroll naar beneden voor de receptkaart met het uitgewerkte recept.

Scones met cranberry, sinaasappel en rozemarijn

Scones met cranberryjam en sinaasappelcurd

Scones worden traditioneel geserveerd met clotted cream, en jam of lemon curd. Voor een extra feestelijk tintje dat heel goed bij de scones past heb ik cranberryjam gemaakt en sinaasappel curd. Hiervoor gebruik ik dit basis recept voor lemon curd, en vervang ik de citroen door sinaasappel.

Voor de cranberryjam verwarm ik 250 gram verse (of diepvries) cranberry’s met 250 gram suiker en 100 / 125 ml water. Laat dit 20 minuten doorkoken. Zet het vuur hierna uit en giet het in schone potten.

Ingrediënten

stuks

Serveer met

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze scones met cranberry, sinaasappel en rozemarijn

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 20 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
2
Stap 2
Meng in een kom bloem met suiker, bakpoeder en zout. Doe hierna de koude klontjes boter erbij. Wrijf de boter met je vingers door het bloemmengsel. Doe hierna de 2 eieren erbij, samen met de karnemelk. Kneed dit kort tot een samenhangend deeg. Doe de grof gehakte gedroogde cranberry’s erbij, samen met de sinaasappelrasp en fijngehakt blaadjes rozemarijn. Kneed dit goed door elkaar.
3
Stap 3
Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 2 cm dik. Steek hier rondjes uit met een diameter van ongeveer 6 cm en leg ze op de bakplaat.
4
Stap 4
Bestrijk de scones met losgeklopt ei en bak ze in 15 minuten goudbruin en gaar.
5
Stap 5

Serveer de scones met clotted cream, sinaasappel curd (of lemon curd) en cranberryjam.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Tonijntartaar met avocado en balsamico
Gourmethapjes met vlees, tips gourmetten
Carpaccio bonbon op krokant bladerdeeg
Kerstboomwafels met chocolade

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op