Zuurkoolschotel met laagjes

De afgelopen dagen leek het wel lente, ik heb ultiem genoten van het zonnige weekend. Maar officieel is het nog winter, en dus mag echte winterkost nog. Voor mij is dat stamppot, dikke soepen en zuurkool! Dat laatste eet ik veel te weinig omdat ik niet altijd weet wat ik ermee moet maken. Dus toen ik op zoek ging naar een lekker recept met zuurkool kwam ik bij mijn schoonouders uit. Op het recept van mijn schoonmoeder is deze lekkere zuurkoolschotel met laagjes gebaseerd.

Zuurkoolschotel met laagjes

Het recept van mijn schoonmoeder bevat gewone aardappelen en ananasblokjes, maar ik besloot er net iets anders mee te doen. Ik verving de gewone aardappelen door zoete aardappelen (echte vitaminebommetjes) en de ananas door rozijnen. Ik voegde kaneel toe, waardoor de zuurkool nu ineens een zoete touch krijgt.

Zuurkoolschotel met laagjes

Dit recept is ideaal om voor meerdere avonden te maken, want je schuift de ovenschaal de dag erna gewoon weer in de oven. De smaken zijn dan nog net iets meer ingetrokken en vermengd, wat de schotel – vond ik zelf – zelfs nog ietsje lekkerder maakte.

Ga je liever voor een andere ovenschotel met zuurkool? Dan tip ik je dit recept.

Zuurkoolschotel met laagjes

Zuurkoolschotel met laagjes

20 minuten
+ 30 minuten
4 personen

Ingrediënten

 • 800 gram zoete aardappelen
 • 1 pakje zuurkool
 • handje blauwe rozijnen
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 groene paprika in blokjes
 • 100 gram geraspte oude kaas
 • 2 ons katenspek
 • 2 ons ontbijtspek
 • peper en zout

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Schil de zoete aardappelen en snijd ze in grove stukken. Kook ze in een pan met ruim water en zout in 10 minuten gaar.
 • Wel in de tussentijd de rozijnen in heet water. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet en giet er wat kokend water overheen. Mix met de gewelde rozijnen en de kaneel. Roer door en laat staan.
 • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de paprikastukjes kort aan. Breng op smaak met peper en zout.
 • Giet de zoete aardappelen af en stamp ze met een pureestamper tot een puree. Breng op smaak met peper en zout.
 • Schep 1/3 van de aardappelpuree in de ovenschaal. Schep hier de helft van het zuurkoolmengsel op en verdeel daarover de ½ van de paprika, 1/3 van de geraspte kaas en de helft van het katenspek.
 • Verdeel daaroverheen weer 1/3 van de aardappelpuree, daaroverheen de andere helft van het zuurkoolmengsel en daarover de andere helft van de paprika en weer 1/3 van de geraspte kaas. Doe daaroverheen de andere helft van het katenspek.
 • Verdeel hierover het laatste deel van de aardappelpuree en de geraspte kaas en leg het ontbijtspek hierop.
 • Zet de schaal 30 minuten in de oven en dien de zuurkoolschotel meteen op.
Zuurkoolschotel met laagjes
Pin dit recept
Afdrukken

Zuurkoolschotel met laagjes


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
7 comments
 1. Ik zie in veel recepten paprika voorbij komen als ingrediënt .
  Ik kan niet tegen paprika wat zou ik als vervanger kunnen gebruiken
  Groetjes Agnes

 2. Wat een fantastische combinatie van smaken! Echt een recept om vaker te maken. Ik vond persoonlijk 200 g katenspek + 200 g ontbijtspek wel erg veel. Voor mij was de helft, dus 100 g + 100 g, voldoende om de laagjes in de ovenschaal helemaal af te dekken en om de zoet/zure smaak van het gerecht perfect aan te vullen.

 3. Waarom gebruik je katenspek en ontbijtspek. Wat is precies het verschil? Verder lijkt het me heel lekker terwijlnik eigenlijk niet van zuurkool houdt

  1. De katenspek is dikker, en hierdoor geschikter om te gebruiken voor de laagjes. Ontbijtspek is dunner, en wordt mooi krokant bovenop de schotel.
   Als je liever 1 soort gebruikt kan dat, maar wij vinden dit het lekkerst.

 4. Hallo Brenda,

  wat ik nog een leuke aanvulling vind, veel kinderen houden niet van die lange slierten van de zuurkool en daarom maak ik zuurkool wat fijner zodat er geen slierten meer in zitten!
  Stamppot ervan maken, een laagje in een ovenschaal, dan een laagje appelmoes en plakjes rookworst en dan weer stamppot.
  Even een krokant laagje maken door paneermeel en kleine stukjes boter, even een half uur in de oven op 200 C en smullen maar! Zeer geschikt voor kinderen!

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk