Ontbijtkoek zelf maken

Een plakje ontbijtkoek. Dat hebben we allemaal wel eens gegeten toch? Als tussendoortje met een laagje boter, of bij de lunch. En weet je wat ik zelf erg lekker vind: ontbijtkoek met een laagje margarine en pindakaas. Joor ging voor ons aan de slag, met dit recept kun je ontbijtkoek zelf maken.

Veel lekkerder dan de gekochte versie, en het is helemaal niet moeilijk!

Ontbijtkoek zelf maken

Ontbijtkoek zelf maken

Ontbijtkoek is een koeksoort, al lijkt het qua uiterlijk meer op een cake. En tot ik me in dit recept verdiepte wist ik niet dat het zo makkelijk zou zijn om te maken. Veel heb je er eigenlijk niet voor nodig, ik gok dat je de meeste ingrediënten voor al in je keukenkastjes hebt.

De ontbijtkoek uit de supermarkt wordt meestal gemaakt van roggemeel of roggebloem. Voor dit recept neem ik bloem als basis, met boter, appelstroop, en donker bruine basterdsuiker.

En wat blijkt? Zelfgemaakte ontbijtkoek vind ik een stuk lekkerder dan gekochte ontbijtkoek.

Snel proberen dus!

Ontbijtkoek zelf maken

Ontbijtkoek

15 minuten
+ 1 uur
12 plakjes

Ingrediënten

  • 120 gram ongezouten boter + extra om in te vetten
  • 180 gram appelstroop
  • 120 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 tl baking soda
  • 200 gram bloem
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel koekkruiden
  • snuf zout
  • handje amandelschaafsel en pecannoten ter garnering

Extra nodig: keukenmachine, cakevorm van 24 cm

    Bereiding

    • Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet de cakevorm in met boter.
    • Verwarm de boter met de appelstroop en de basterdsuiker in een steelpannetje totdat de suiker gesmolten is en je een mooi geheel hebt. Laat kort afkoelen en roer dan het ei erdoor.
    • Mix in de tussentijd in een andere kom de baking soda, bloem en kruiden met het zout.
    • Mix dan de droge mix door de natte mix en schenk het beslag in de cakevorm. Verdeel er dan het amandelschaafsel en de pecannnoten overheen.
    • Bak de ontbijtkoek in 55 – 60 minuten af in de oven. Laat afkoelen in de vorm.
    Pin dit recept
    Afdrukken

    Ontbijtkoek zelf maken

    (Visited 7 times, 4 visits today)

    9 comments
    1. Hoi Brenda,

      Wat een leuke en lekkere recepten maak je. Ik had even een vraag over de ontbijtkoek zelf maken. Gebruik je vloeibare boter of harde boter. Als het harde boter is, kan het dan ook met vloeibare boter?

      Bedankt voor je antwoord. En ik kijk uit naar de scheurkalender van 2020

      Groetjes

      1. wat een heerlijke koek !! smaak was prima, maar in het midden ingezakt.

        ik heb op onder een boven warmte gebakken, was dat de bedoeling of moest het op hetelucht ?

      2. Ik denk dat de 150 geen hetelucht is, ik heb hem van de week op 150 hetelucht gebakken, maar is véél te hard gegaan, misschien dat het op hetelucht rond de 125 graden beter gaat? Ik ga het wellicht nog een keer proberen

    2. Heerlijk, maar ook ingezakt in t midden. Ik vind hem ook te hard aan de kantjes(50 min) , heb 150 reguliere warmte gedaan….Wie weet probeer ik het tzt nog een keer.

    Geef een reactie

    Misschien vind je dit ook leuk