Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

Ontbijtkoek zelf maken

Een plakje ontbijtkoek. Dat hebben we allemaal wel eens gegeten toch? Als tussendoortje met een laagje boter, of bij de lunch. En weet je wat ik zelf erg lekker vind: ontbijtkoek met een laagje margarine en pindakaas. Joor ging voor ons aan de slag, met dit recept kun je ontbijtkoek zelf maken.

Veel lekkerder dan de gekochte versie, en het is helemaal niet moeilijk!

Ontbijtkoek zelf maken

Ontbijtkoek zelf maken

Ontbijtkoek is een koeksoort, al lijkt het qua uiterlijk meer op een cake. En tot ik me in dit recept verdiepte wist ik niet dat het zo makkelijk zou zijn om te maken. Veel heb je er eigenlijk niet voor nodig, ik gok dat je de meeste ingrediënten voor al in je keukenkastjes hebt.

De ontbijtkoek uit de supermarkt wordt meestal gemaakt van roggemeel of roggebloem. Voor dit recept neem ik bloem als basis, met boter, appelstroop, en donker bruine basterdsuiker.

En wat blijkt? Zelfgemaakte ontbijtkoek vind ik een stuk lekkerder dan gekochte ontbijtkoek.

Snel proberen dus!

Ontbijtkoek zelf maken

Ontbijtkoek

15 minuten
+ 1 uur
12 plakjes

Ingrediënten

  • 120 gram ongezouten boter + extra om in te vetten
  • 180 gram appelstroop
  • 120 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 tl baking soda
  • 200 gram bloem
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel koekkruiden
  • snuf zout
  • handje amandelschaafsel en pecannoten ter garnering

Extra nodig: keukenmachine, cakevorm van 24 cm

    Bereiding

    • Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet de cakevorm in met boter.
    • Verwarm de boter met de appelstroop en de basterdsuiker in een steelpannetje totdat de suiker gesmolten is en je een mooi geheel hebt. Laat kort afkoelen en roer dan het ei erdoor.
    • Mix in de tussentijd in een andere kom de baking soda, bloem en kruiden met het zout.
    • Mix dan de droge mix door de natte mix en schenk het beslag in de cakevorm. Verdeel er dan het amandelschaafsel en de pecannnoten overheen.
    • Bak de ontbijtkoek in 55 – 60 minuten af in de oven. Laat afkoelen in de vorm.

    Ontbijtkoek zelf maken

    Deel dit bericht:

    Share on facebook
    Share on twitter
    Share on whatsapp
    Share on email
    Reacties

    9 Reacties

    1. Renate 22 augustus 2019 om 15:06

      Hoi Brenda,

      Wat een leuke en lekkere recepten maak je. Ik had even een vraag over de ontbijtkoek zelf maken. Gebruik je vloeibare boter of harde boter. Als het harde boter is, kan het dan ook met vloeibare boter?

      Bedankt voor je antwoord. En ik kijk uit naar de scheurkalender van 2020

      Groetjes

    2. Karin 22 augustus 2019 om 15:34

      Hoe meet je de appelstroop af ,ik vind het lastig .hoeveel eetlepels zijn het in dit geval ??

      Met vriendelijke groet,
      Karin .

      1. Brenda Kookt 26 augustus 2019 om 22:26

        Qua eetlepels durf ik niet te zeggen. Je zout een eetlepel kunnen wegen en zo uitrekenen hoeveel appelstroop je nodig hebt.

        1. Geertje 26 augustus 2019 om 22:35

          Uit de pot geschept in een schaaltje dat op een weegschaal staat

    3. Ynette 23 augustus 2019 om 13:10

      Er zit dan wel érg veel suiker in met appelstroop en suiker. Wat als de suiker er uit gelaten wordt?

    4. Geertje 26 augustus 2019 om 20:43

      Heb hem gebakken was echt heerlijk is dat op hetelucht die 150 gr.?

      1. Nel 31 augustus 2019 om 11:12

        wat een heerlijke koek !! smaak was prima, maar in het midden ingezakt.

        ik heb op onder een boven warmte gebakken, was dat de bedoeling of moest het op hetelucht ?

      2. Susan 11 oktober 2019 om 09:55

        Ik denk dat de 150 geen hetelucht is, ik heb hem van de week op 150 hetelucht gebakken, maar is véél te hard gegaan, misschien dat het op hetelucht rond de 125 graden beter gaat? Ik ga het wellicht nog een keer proberen

    5. Ing 18 oktober 2019 om 19:29

      Heerlijk, maar ook ingezakt in t midden. Ik vind hem ook te hard aan de kantjes(50 min) , heb 150 reguliere warmte gedaan….Wie weet probeer ik het tzt nog een keer.

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel recept