Nasi loempia – Slim koken met restjes





In deze post deel ik mijn favoriete recept voor het opmaken van restjes. Deze nasi loempia is een ware traktatie, gemaakt van restjes uit de koelkast.

Wereldwijd is voedsel schaars, maar zo gaan wij er in Nederland niet mee om. We zijn nog veel te makkelijk in het weggooien van eten. Zonde!

Daarom daag ik jullie uit om samen met mij mee te doen aan de #foodbattle van Cordaid en de Postcode loterij. Hiermee kunnen we elkaar inspireren om aan de slag te gaan met restjes. Door er nog iets lekkers mee te maken, in plaats van weg te gooien. En je kunt er nog iets leuks mee winnen ook!

Kijk mee naar de video die ik als aftrap van deze campagne samen met Cordaid maakte:

Cordaid

Om voedselschaarste tegen te gaan werkt Cordaid met hulp van de Postcode Loterij aan een project waarbij boerinnen in Oeganda een oogstbewaarzak krijgen waarin hun oogst beter bewaard blijft.

Inmiddels zijn 15.000 boerinnen in Oeganda getraind in het gebruikt van deze bewaarzakken. Hierdoor kunnen ze 15% tot 25% meer van hun oogst gebruiken. Het inkomen is hierdoor 25% gestegen en het hele gezin profiteert hiervan. Zo is er geld voor medische voorzieningen en kunnen kinderen onderwijs volgen.

Oeganda Cordaid

Wij kunnen ook ons steentje bijdragen. Doe mee met de #foodbattle en ga aan de slag met restjes! Deel een foto van jouw recept op social media met #foodbattle en #Cordaid. En check op cordaid.nl/foodbattle hoe jij kans maakt om te komen bij RTL Koffietijd, en aan de slag te gaan in de keuken met de TV-kok.

Nasi Loempia

In de video maak ik een lekkere nasi loempia, ideaal om restjes rijst op te maken. Met een paar extra ingrediënten heb je binnen no time een goede maaltijd op tafel staan.

Ik gebruik een restje nasi, roerbakgroenten en satésaus. Dit vul ik aan met smaakmakers en natuurlijk filodeeg.Maar ook als je andere restjes over hebt kun je dit heel goed verwerken in een loempia. Bami, nasi, restjes groenten, vlees en vis. Ik zou zeggen, varieer er lekker op los!

Nasi loempia

Nasi loempia – Slim koken met restjes

5 minuten
+ 20 minuten
4 stuks

Ingrediënten

  • 125 gram bereidde nasi
  • 100 gram Chinese of Oosterse roerbakgroente
  • 1 ei
  • peper en zout
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 8 vellen filodeeg
  • 1 eetlepel bloem
  • ongeveer een halve eetlepel water
  • sweet chilisaus en/of een restje satésaus om te dippen

Bereiding

  • Verwarm een hapjespan op het vuur met olijfolie. Voeg de groenten hierbij en bak dit even aan. Pers de knoflook en doe dit bij de groenten, bak even mee. Breng het groentemengsel op smaak met peper en zout, bak dit even mee tot de groenten gaar zijn.
  • Verwarm een koekenpan met olie op het vuur. Roer het ei los, voeg een klein beetje melk of water toe en bak hier een omeletje van. Snijd in reepjes.
  • Doe de omeletreepjes en de rijst bij het mengsel en roer dit even goed door zodat het gemengd is. Breng op smaak met de ketjap en roer goed door.
  • Meng de bloem met water. Voeg extra water toe als het papje aan de dikke kant is. Leg twee vellen filodeeg in een ruit voor je. Strijk de bovenste randen van het filodeeg in met het bloempapje.
  • In het midden het filodeeg schep je de vulling (2 tot 3 eetlepels). Zorg ervoor dat je de loempia niet te vol vult, anders kan hij openknappen tijdens het bakken.
  • Vouw de onderste punt van het deeg naar boven en de zijkanten naar binnen. rol de loempia dicht door hem naar de bovenste punt te rollen. Zorg ervoor dat de loempia goed dichtgeplakt zit.
  • Bak de loempia’s 5-8 minuten in de frituurpan (net hoe krokant je het korstje wilt hebben). Ook kun je de loempia’s in de oven verwarmen, 20 minuten op 220 graden.
  • Serveer de nasi loempia met sweet chilisaus of een restje satésaus.

Tip: de loempia’s kun je ook invriezen. Een bevroren loempia moet wel iets langer gebakken worden dan een verse. Ongeveer 12 minuten in de frituurpan en 30 minuten in de oven.

    Pin dit recept
    Afdrukken

    Nasi loempia

    Dit artikel schreef ik in samenwerking met Cordaid, lees mijn disclaimer.

     


    Brenda Hoff
    Brenda Hoff
    Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
    5 comments
    1. Hoi Brenda,
      Wat een onwijs lekker idee zeg! Wij blijven altijd met een restje nasi of bami zitten. Nu gaat dat de vriezer wel in, net als restjes pasta, en dan als we genoeg voor 2 personen hebben van b.v. pasta, doen we het gewoon bij elkaar. Daar komen vaak verrassende combinaties uit voort. Maar nu mijn vraag….kan ik hier ook loempiavellen voor gebruiken? Ik heb nog een pak in de vriezer, net als een restje pindasaus, nasi en bami. Wat zullen dat zalige loempia’s worden!
      Alvast bedankt in elk geval al voor de tip en tot de volgende keer.
      Hartelijke groetjes en een kusje voor Fem en Jill.

    2. Goed initiatief! Wat ook goed te doen is: wrap vullen met dat beetje overgebleven pasta, risotto etc., beetje geraspte kaar er over heen en in tosti ijzer leggen. Lekker lunch zo en niets wordt verspild.

    Geef een reactie

    Misschien vind je dit ook leuk