Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bietensalade a la Niçoise

Vandaag gaan we weer voor een klassieker met een twist. Een variatie op de Niçoisesalade. Deze bietensalade a la Niçoise bevat geen tonijn. Maar zoals je waarschijnlijk al vermoedt, wel bietjes. Een lekkere herfstsalade.

De bekende Niçoisesalade ken je vast wel. Deze salade, die altijd bestaat uit tonijn, sperziebonen, eieren en de bekende Nicoisedressing, is een van mijn favoriete salades. Maar soms heb ik geen zin in die typische smaak van tonijn uit blik en wil ik weleens iets anders. Dus bedacht ik deze bietensalade a la Niçoise. Een salade met de bekende Niçoisedressing, maar zonder tonijn en met een bijzonder ander ingrediënt: bietjes!

Bietensalade a la Nicoise

Bietensalade a la Niçoise

Ik gebruikte voor deze salade de mooiste biet die er te krijgen is: de chioggiabiet. Deze roze biet met witte ringen vind ik echt supermooi. En hij is ook nog eens wat zoeter dan zijn bekende broertje. Maar, je kunt deze rode biet ook gewoon prima gebruiken voor deze salade, net zo lekker!

Ik heb er voor gekozen om de biet rauw te laten, maar als je het lekkerder vindt om een voorgekookte biet te gebruiken kan dit ook. Serveer de bietensalade als lunch of makkelijke avondmaaltijd. Ook lekker om als bijgerecht te serveren, maak de porties dan iets kleiner dan in het recept staat aangegeven.

–> Over Snelle klassiekers met een twist gesproken. De aller laatste exemplaren van mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist zijn nu verkrijgbaar via mijn shop. Omdat het de aller laatste zijn verkoop ik ze voor de speciale actieprijs van €12,50 per stuk (ipv €25,-). Klik hier voor meer informatie en om te bestellen. 

Bietensalade a la Nicoise

Bietensalade a la Niçoise

30 minuten
4 personen

Ingrediënten

 • 400 gram sperzieboontjes
 • 4 eieren
 • 200 gram rode of roze biet rauw of gekookt
 • 1 krop Romaine sla
 • 1 teentje knoflook geperst
 • 1,5 theelepel dijonmosterd
 • 1,5 eetlepel wittewijnazijn
 • ½ eetlepel citroensap
 • 100 ml olijfolie extra vierge
 • peper en zout

Bereiding

 • Dop de sperziebonen en kook ze in 12-15 minuten gaar. Voeg de laatste 6-8 minuten de eieren toe en kook ze mee. Giet de sperziebonen en eieren af en laat de eieren schrikken in koud water. Pel ze daarna en halveer ze.
 • Snijd de bieten in dunne schijfjes. Als je ze rauw gebruikt, snijd ze dan zo dun mogelijk.
 • Snijd de Romainesla klein.
 • Maak de Nicoise-dressing door de knoflook, dijonmosterd, wittewijnazijn en het citroensap in een kommetje te mengen met de olijfolie tot je een mooi geheel hebt. Breng op smaak met peper en zout.
 • Mix de sla met 1/3 van de dressing en voeg dan de sperzieboontjes en bietenschijven toe.
 • Serveer de bietensalade a la Niçoise met de eieren erbovenop. Serveer de overige dressing ernaast, en voeg deze naar smaak toe.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

4 Reacties

 1. Marja 3 oktober 2019 om 08:11

  Hoi Brenda,
  Vraagje….er staat “dop de sperziebonen”, maar jij hebt ze toch niet gedopt? Op de foto zijn het gewoon sperzieboontjes. Als je ze dopt dan krijg je kleine witte boontjes. Dus nu weet ik eigenlijk niet wat de bedoeling is. Als dat doppen is, kun je niet zo goed een potje of blikje witte bonen nemen toch? Maar dan zit er een verkeerde foto bij. Beetje verwarrend.
  Hopelijk kun je me wijzer maken. Tot de volgende keer.
  Hartelijke groetjes en een kusje voor Fem en Jill.

  1. Petra 4 oktober 2019 om 11:48

   Ik denk dat Brenda bedoeld de puntjes van de sperziebonen afsnijden. Gr.
   Petra

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept