Romige uiensoep met appel en sojasaus

Uiensoep ken ik eigenlijk alleen maar in de Franse variant: bouillon met bruin gebakken ui en een heerlijk broodje kaas erbovenop. Jammie! Maar ik ben altijd op zoek naar nieuwe varianten op bekende gerechten, dus toen ik op Pinterest stuitte op een romige uiensoep was mijn interesse meteen gewekt! Tijd voor dikke, romige uiensoep met appel.

Daar had ik nog helemaal niet aan gedacht: een dikkere uiensoep op basis van uien en room, die je ook nog eens blendt met een mixer. Ik was benieuwd of dat lekker zou zijn! En ik zal je alvast verklappen: ja, dat is lekker. Heel erg lekker zelfs!

Romige uiensoep met appel

Romige uiensoep met appel

In mijn variant koos ik ervoor om zoete appel toe te voegen en een klein scheutje sojasaus voor wat ze in de Aziatische keuken de ‘umami-smaak’ noemen. Dat is de smaak die je het beste kent van vlees, maar dezelfde sensatie krijg je bijvoorbeeld ook bij het eten van champignons, belegen of oude kaas, ansjovis en sojasaus dus.

Het resultaat is een dikke, romige uiensoep. En dat is echt lekker! (maar dat had ik al gezegd ;))

Romige uiensoep met appel

Romige uiensoep

30 minuten
4 kommen

Ingrediënten

  • 3 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 appels
  • olijfolie en / of boter om in te bakken
  • 2 el bloem
  • 3 takjes tijm
  • 1 tl sojasaus
  • 2 tl mosterd
  • 600 ml groentebouillon
  • 100 ml kookroom
  • peper en zout

Extra benodigd: staafmixer

    Bereiding

    • Snijd de uien in halve ringen en pers of snijd de teenjes knoflook. Snijd de appels in kleine stukjes: houd de beide appels wel apart van elkaar.
    • Verwarm een redelijke hoeveelheid boter of olijfolie in een kookpan op middelhoog vuur. Voeg dan de uiringen toe en bak ze enkele minuten op middelhoog vuur totdat de uiringen glazig en lichtbruin zijn.
    • Voeg dan de knoflook toe en roer kort door.
    • Zet het vuur laag. Schep dan de eetlepels bloem in de pan bij de uien en roer met een houten pollepel door. De bloem moet als het ware een klein beetje bakken. Doe dit minimaal 1 minuut.
    • Voeg dan de appelstukjes van 1 appel, de takjes tijm, de mosterd, de sojasaus en de groentebouillon toe. Roer goed door. Breng aan de kook en laat zo’n 10-15 minuten zachtjes borrelen.
    • Zet het vuur uit, verwijder de takjes tijm en blend de soep vervolgens met een staafmixer. Roer er vervolgens de kookroom doorheen. Kook de soep hierna niet meer.
    • Breng de soep op smaak met peper en zout.
    • Serveer de romige uiensoep met de rest van de appelstukjes en eventueel nog wat tijm.
    Pin dit recept
    Afdrukken

    Romige uiensoep met appel

     

    (Visited 1 times, 1 visits today)

    2 comments
    1. Hoi Brenda,
      En het broodje kaas? Blijft dat helemaal weg bij deze aparte soep? En maakt de appel de soep niet zoet? Ik hou namelijk van een lekkere hartige soep met kippenbouillon Ipv groentebouillon. Zit nèt wat meer smaak aan vind ik.
      Het romige lijkt me wel lekker, maar proef je dan de uien nog?
      Een hoop vragen…ik weet het, maar deze soep intrigeert me op de een of andere manier.
      Alvast super bedankt, ik hoop dat je al mijn vragen kunt beantwoorden.
      Hartelijke groetjes en een kusje voor Fem en Jill

    Geef een reactie

    Misschien vind je dit ook leuk