Wat eten we vanavond?

Kerstbabka met cranberry’s en ricotta

Kerstbrood is er in vele varianten. Wil je voor het kerstontbijt zelf een lekker brood maken, ga dan voor deze. De kerstbabka met cranberry’s en ricotta is echt een topper!

Kennen jullie de babka al? Dit is een traditioneel Joods brood dat wat zoet van smaak is. Je kunt het zonder vulling maken, maar ook heel veel soorten vulling gebruiken om het brood mee te vullen. Voor deze periode van het jaar leek het me leuk om een kerstbabka met cranberry’s en ricotta te maken. 

Kerstbabka met cranberry's en ricotta

Kerstbabka met cranberry’s en ricotta

Het maken van een babka is op zich niet zo moeilijk. Je moet er alleen wat geduld voor hebben. En de techniek van het ‘vlechten’ even doorhebben. Maar voor die laatste zijn er gelukkig heel wat filmpjes op YouTube te vinden!

Wil je een andere vulling dan de cranberry’s? Probeer dan eens kaneelsuiker of Nutella met noten of jam. Superlekker!

Wil je iets anders maken voor het kerstontbijt? De Moskovische tulband mag bij ons kerstontbijt niet ontbreken. Wintersuikerbrood is ook een echte aanrader, en deze makkelijke kerststol is ook altijd goed.

Kerstbabka met cranberry's en ricotta

kerstbabka met cranberry’s en ricotta

2 uur
+ 45 minuten

Ingrediënten

  • 100 ml volle melk
  • 1 zakje gist 7 gram
  • 80 gram suiker
  • 400 gram bloem
  • 2 eieren
  • 100 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 100 gram ricotta
  • 1 potje cranberrysaus of zelfgemaakte cranberrysaus:
  • 200 gram cranberry’s
  • 3 eetlepels suiker
  • 100 ml water
  • snufje zout

Extra nodig: cakevorm, keukenmachine

    Bereiding

    • Verwarm de melk kort tot lauwwarm (je moet je vinger er nog in kunnen steken voor minimaal 5 seconden). Haal dan van het vuur en meng de gist erdoorheen. Zet even weg.
    • Meng in een kom de suiker met de bloem en giet er vervolgens de warme melk overheen. Meng ook de eieren erdoor. Snijd vervolgens de boter in blokjes en voeg de blokjes een voor een toe.
    • Mix in de keukenmachine ongeveer 8-10 minuten totdat je 1 geheel hebt. Doe het deeg dan in een licht ingevette kom en laat het afgedekt 1 - 2 uur rijzen tot het verdubbeld is.
    • Maak eventueel de cranberrysaus door de cranberry’s samen met de suiker en het water te verwarmen en zo’n 20-30 minuten zachtjes te koken op laag vuur. Laat helemaal afkoelen.
    • Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de cakevorm met bakpapier of vet ‘m in.
    • Rol het deeg vervolgens uit op een licht bebloemd werkblad tot een grote rechthoek (niet te dun). Smeer de cranberrysaus eroverheen en verdeel vervolgens de ricotta eroverheen. Laat de randen vrij.
    • Rol de rechthoek vervolgens op over de lange kant. Druk de naden goed aan.
    • Snijd dan over de lengte doormidden, zodat je de binnenkant en de laagjes ziet. Draai beide helften op hun ‘rug’ (de kant van het deeg) en druk de bovenkant van beide strengen aan elkaar vast.
    • ‘Vlecht’ dan de twee strengen. Doe dit door de ene streng eerst over de andere te leggen en dan de andere streng weer over de ene te leggen. Houd de vulling steeds aan de bovenkant. Dit is een beetje een lastig werkje.
    • Als je beide strengen helemaal gevlochten hebt. leg dan de vlecht in de cakevorm met de vullingkant naar boven.
    • Bak de kerstbabka in 45 minuten af in de oven. Check de laatste 10 minuten of de bovenkant niet te donker wordt. Dek de babka anders af met een stukje aluminiumfolie.
    • Laat de babka na het bakken kort afkoelen op een rooster en bestrooi de babka voor het serveren eventueel met wat poedersuiker.

    Kerstbabka met cranberry's en ricotta

     

     

    Deel dit bericht:

    Share on facebook
    Share on twitter
    Share on whatsapp
    Share on email
    Reacties

    1 Comment

    1. Els 23 december 2019 at 10:28

      Super leuk!
      Ik had nog nooit van een Banks gehoord, maar ga dit zeker onthouden!

      Reply

    Geef een reactie

    Misschien vindt je dit ook leuk: