Appel en peer crumble met havermout

Ik kan niet zeggen dat dit het meest gezonde toetje is dat er bestaat. Maar het kan wel een stuk slechter ;) Én deze appel en peer crumble met havermout is ook nog eens heel erg lekker!

Appel en peer crumble met havermout

Appel en peer crumble met havermout

Voor een workshop waarbij gezond koken centraal stond kon ik het toch niet laten om ook een toetje op tafel te zetten. Iets zoets ter afsluiting is tenslotte altijd goed. Het moest wel een beetje verantwoord zijn en dan kom je al snel op fruit uit. Omdat het een regenachtige dag was besloot ik voor warm fruit te gaan, verwerkt in een crumble met havermout.

Warme appel en peer, gekarameliseerd met een beetje suiker doen het altijd goed. Dit mengsel heb ik verstopt onder een dekentje met een basis van havermout. In de oven krijgt dit een lekkere goudbruin korstje. Al wordt het korstje in dit geval niet zo knapperig als wanneer je geen havermout gebruikt.

Samen met kwark en een beetje honing is dit op een top toet!

Appel en peer crumble met havermout

Appel en peer crumble met havermout

20 minuten
+ 20 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 4 peren geschild en in blokjes
  • 2 appels geschild en in blokjes
  • 4 eetlepels lichtbruin bruine basterdsuiker
  • 100 gram havermout
  • 40 gram eetlepels bloem
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • snuf zout
  • eventueel 60 gram ongezouten en ongebrande hazelnoten grof gehakt
  • 100 gram roomboter in blokjes
  • 200 gram magere kwark
  • 2 eetlepels honing

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.
  • Verhit een pan op middelhoog vuur en verwarm de appel met de peer hierin, samen met de lichte basterdsuiker. Laat op middellaag vuur 5 minuten stoven, roer het mengsel regelmatig door.
  • Meng in een kom de havermout vlokken metkristalsuiker, de bloem en een snuf zout met eventueel de gehakte noten. Voeg de roomboter toe en wrijf het mengsel met je vingers tot grove kruimels.
  • Verdeel het appel en perenmengsel over de bodem van de ovenschaal. Bestrooi met het havermengsel en bak dit 15 - 20 minuten in de oven, tot de crumble goudbruin is.
  • Roer de kwark los en meng de honing erdoor.
  • Serveer de crumble warm, met de kwark erbij.
Appel en peer crumble met havermout
Pin dit recept
Afdrukken

 

Geef een reactie