Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Broodtaart met ei en spek

Een ideaal recept om te delen. Dat is deze broodtaart met ei en spek. Lekker bij de lunch, brunch of maak het bijvoorbeeld voor een high tea.

Eerder zette ik (in 2013) ook een broodtaart op tafel met Pasen, een broodtaart met zalm en komkommer. Dit jaar wilde ik een nieuwe versie van de broodtaart met jullie delen. Het werd deze variant, een broodtaart met ei en spek. Perfect voor de paasbrunch. Maar het kan natuurlijk ook iedere andere dag waarop je uit wilt pakken met ontbijt, lunch of brunch.

Broodtaart met ei en spek

Broodtaart met ei en spek

Een broodtaart zoals deze wordt ook wel sandwichcake genoemd. Het is zoals een (club)sandwich, maar dan in de vorm van een taart. Laagjes brood met daartussen beleg.

Om in het paasthema te blijven wilde ik deze broodtaart voornamelijk beleggen met ei. Ik ben eerst voor een laagje kip met komkommer gegaan. Daar boven eiersalade met extra gekookte eieren en gebakken spek. De taart ‘versier’ ik met bieslook, plakjes gekookt ei en nog wat kruimels van het gebakken spek.

Dit ziet er spectaculair uit toch? Een leuk recept om eens op tafel te zetten. Met de paasbrunch, of iedere andere gelegenheid.

Variatie recepten

Als je de spek en kip weglaat is het een vegetarisch recept. Je kunt ook variëren door bijvoorbeeld gerookte zalm toe te voegen.  Op social media heb ik zelfs reacties gekregen van mensen die door dit idee een broodtaart hebben gemaakt met jam, hagelslag en pindakaas. Doe lekker wat je zelf lekker vindt.

Ik heb inmiddels ook een versie met kip en pesto gedeeld, zie dit recept.

–> Ben je op zoek naar meer inspiratie voor de paasbrunch? In dit artikel deel ik recepten voor het hele gezin. Of je nou met z’n tweetjes of met 6 personen bent.

Broodtaart met ei en spek

Broodtaart met ei en spek - Sandwichcake

+ 25 minuten

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 10 sneden wit casinobrood of ander brood
  • 150 gram eiersalade
  • 5 plakjes kipfilet
  • 1/3 komkommer zaadlijsten verwijderd en in blokjes gesneden
  • 6 plakjes gerookt ontbijtspek
  • 150 gram roomkaas naturel
  • 15 gram bieslook fijngesneden
Extra benodigdheden:
  • Springvorm met een diameter van 20 cm

Bereiding

  • Kook de eieren in 8 minuten hard. Laat de eieren hierna schrikken met koud water en laat ze afkoelen. Pel de eieren hierna.
  • Bak het spek in een droge koekenpan zonder boter of olie krokant. Snijd het spek fijn.
  • Snijd de korsten van het brood.
  • Beleg de bodem van de springvorm met een laagje brood. Besmeer het brood dun met eiersalade. Beleg dit met de kipfilet en verdeel de blokjes komkommer. Verdeel hierover nog een laagje brood. Besmeer het brood met de rest van de eiersalade. Snijd 2 van de gekookte eieren in blokjes en verdeel dit over de eiersalade. Bestrooi met peper en verdeel hierover ¾ van de stukjes gebakken spek. Verdeel hierover een derde laagje brood.
  • Verwijder voorzichtig de springvorm en besmeer de broodtaart rondom met roomkaas. Smeer dit met een mes mooi glad.
  • Bedek de zijkant van de broodtaart met fijngesneden bieslook. Snijd de overige eieren in plakjes en verdeel dit over de bovenkant van de taart. Maak af met de rest van de bieslook en overgebleven spek.
  • Bewaar de broodtaart afgedekt in de koelkast tot je hem gaat serveren.

Broodtaart met ei en spek

Broodtaart met ei en spek

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

7 Reacties

  1. Hannie 5 april 2020 om 11:05

    Hallo Brenda.
    Wij zijn met 2pers. Kan ik hem dan ook kleiner maken b,v het recept door tweeen delen.
    B.v.d. Hannie

    1. Brenda Kookt 6 april 2020 om 06:48

      Hoi Hannie, ja dat kan heel goed bij dit recept. Gebruik een kleinere vorm. Je kunt bijv ook een kleine ovenschaal of dergelijke gebruiken.

  2. Cosette 6 mei 2020 om 17:16

    5 sterren
    Was een lekkere broodtaart, we hebben er met zijn 3-en van gesmuld.

  3. Elsbeth 3 november 2020 om 15:29

    Dat ziet er heerlijk uit! Hoe leg je het brood in de springvorm zodat je nette punten kunt snijden en hij niet uit elkaar valt?

    1. Marianne 17 november 2020 om 09:01

      Hoe lang kun je dit goed houden? Voor b.v. high tea is het lastig om alles op het laatste moment te doen en daar wil ik hem voor maken.

      1. Brenda Hoff 17 november 2020 om 12:30

        Je kunt de broodtaart max een dag van te voren maken. Dek het goed af met huishoudfolie en bewaar in de koelkast.

  4. Mariska 2 maart 2021 om 09:11

    Hoe leg je het brood in de springvorm zodat je nette punten kunt snijden en hij niet uit elkaar valt? Misschien een idee om daar een foto van bij te voegen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept