Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Zoete aardappeltaart – Herfsttaart

Echt echte herfsttaart, dat is wat er vandaag op het menu staat. Geen pumpkin pie, maar een zoete aardappeltaart. Met speculaas, kaneel en koekkruiden. Loopt het water je al in de mond?

Pumpkin pie vind ik een echte herfsttaart. Deze taart komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en vind je vooral rond Halloween veel op de Amerikaanse tafels. Het leek me leuk om eens te proberen of ik de Amerikaanse pumpkin pie een twist kon geven en ‘m kon maken met zoete aardappel in plaats van pompoen en dat kan! Zo ontstond deze zoete aardappeltaart a la pumpkin pie.

Zoete aardappeltaart - herfsttaart

Zoete aardappeltaart

In Amerika kun je pompoenpuree gewoon in blikken in de supermarkt kopen. Hier is dat een stuk lastiger. Dus of je nu zoeteaardappel- of pompoentaart wil maken, je zult de puree altijd zelf eerst moeten maken. Dat is simpeler dan het lijkt: gewoon de zoete aardappels in kleine stukjes snijden, koken en daarna pureren. Tijdens het maken van dit recept voeg je daar verder nog smaken aan toe, zoals kaneel en koekkruiden.

Door de kaneel en koekkruiden wordt de zoete aardappeltaart een echte herfsttaart. Wat mij betreft zijn dit dé smaken (en geuren) van de herfst. Samen met de bodem van speculaasjes is het de herfsttaart die je op tafel wilt zetten dit seizoen. En wat mij betreft kan dit ook de hele winter nog hoor, lekker! Je kunt de zoete aardappeltaart lauwwarm of koud eten.

Je kunt met dit recept trouwens 2 kanten op: je kunt kleine taartjes maken of 1 hele grote. De kleintjes zijn leuk om uit te delen, de grote is leuk om op tafel te zetten en aan te snijden. Kies wat jou het leukst lijkt! Let wel even goed op de oventijden, die verschillen!

Ga je liever voor een ander herfstbaksel? Neem dan eens een kijkje bij deze pompoencake.

 

Zoete aardappeltaart a la pumpkin pie

Zoete aardappeltaart

30 minuten
+ 35 minuten

Ingrediënten

 • 350 gram speculaasjes
 • 200 gram ongezouten boter
 • 2 eetlepels suiker
 • 600 gram zoeteaardappelpuree zoete aardappel in stukjes gesneden, gekookt en gepureerd
 • 200 gram suiker
 • 1 eetlepel kaneel
 • 1 eetlepel koekkruiden
 • snufje zout
 • 1 blikje gecondenseerde melk
 • 4 eieren
Extra benodigdheden:
 • quichevormpjes met losse bodem van 10cm of 1 grote van 24cm
 • Keukenmachine
 • Mixer

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet de quichevormpjes in met boter.
 • Verkruimel de speculaaskoekjes tot kleine kruimels met de keukenmachine. Verwarm de boter totdat deze gesmolten is. Mix de speculaaskruimels door de boter en voeg ook de 2 eetlepels suiker toe.
 • Bekleed de quichevormpjes met de koekjesmix. Druk de randen van de quichevormpjes goed aan. Zet de vormpjes 8 – 10 minuten in de oven zodat de bodem alvast wat kan garen. Haal de vorm daarna uit de oven. Laat de oven aanstaan.
 • Mix in de tussentijd de zoeteaardappelpuree met de suiker, het kaneel en de koekkruiden op middelhoge snelheid. Voeg vervolgens het snufje zout toe. Voeg daarna de gecondenseerde melk toe als het mengsel geen klonten meer heeft.
 • Zet de mixer op een lagere stand en doe een voor een de eieren bij het pompoenmengsel. Meng tussendoor steeds goed.
 • Giet het mengsel in de quichevormpjes en bak de potato pie in 20 – 30 (bij kleine vormpjes) of 25 – 35 minuten (bij 1 grote vorm) gaar in de oven.
 • Koel de zoete aardappel pie met de ovendeur op een kier minimaal een half uur voordat je ‘m uit de vorm haalt.
 • Serveer de potato pies met slagroom en kaneel.

Zoete aardappeltaart - herfsttaart
Nagerecht
Tussendoor

Zoete aardappeltaart

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

4 Reacties

 1. Mirjam 30 oktober 2020 om 13:39

  Hoi Jorie,
  Het lijkt me een lekkere taart die ik zeker een keertje ga maken binnenkort. Wel heb ik een vraagje over de zoeteaardappelpuree. Moet de puree in totaal 6 ons zijn of gebruik je 6 ons ongekookte zoete aardappelen waar je vervolgens puree van maakt? Ik hoor het graag.
  Groetjes, Mirjam

 2. Theresa 30 oktober 2020 om 22:25

  Vandaag gemaakt! Machtig maar erg lekker; echt een taart voor dit seizoen. Ik zat ook te twijfelen wat de verhouding was tussen ongeschilde zoete aardappelen en wat dan hoeveelheid puree zou worden. Ik had nog 600 gram ongeschilde zoete aardappelen liggen en die heb ik gebruikt; ik vond de hoeveelheid prima. Ik heb een vorm gebruikt van 26 cm, vond ik een prima verhouding bodem/vulling.

 3. Jacqueline 4 november 2020 om 11:32

  5 sterren
  Gister gemaakt en het was heerlijk. Dank je wel voor dit recept. Ik heb alleen de 200 gram suiker weggelaten, omdat ik dacht dat het door de gecondenseerde melk al zoet genoeg zou worden. En dat was ook zo. Ik ga deze zeker vaker maken.

 4. Mirjam 4 november 2020 om 14:06

  Dankjewel, Theresa. Ik ga hem komend weekend maken.
  Groetjes, Mirjam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept