Ga naar de inhoud

Gekarameliseerde witlof met parmaham en kaas

Witlof met ham en kaas 2.0. Een super lekker bijgerecht! Gekarameliseerde witlof met parmaham met kaas. Zoet, zout en bitter, alles komt samen in dit lekkere gerechtje.

15 minuten Voorbereidingstijd
20 minuten Bereidingstijd
Delen op

Gekarameliseerde witlof met parmaham en kaas

Eigenlijk zou de titel van dit recept moeten zijn: gekarameliseerde witlof met tijm, parmaham en oude kaas. Maar dat vond ik iets te lang. Gekarameliseerde witlof met parmaham en kaas werd het dus.

Al had ik het ook Witlof met ham en kaas uit de oven 2.0 kunnen noemen.Ā Wat mij betreft is dit hĆ©t bijgerecht dat iedereen deze kerst op tafel moet zetten. En ik zou deze week alvast maken om voor te proeven en na de kerst moet je dit gewoon iedere week eten, omdat het zo lekker is šŸ˜‰

Gekarameliseerde witlof met parmaham en kaas

Witlof met ham en kaas uit de oven is al jaren een van mijn favoriete maaltijden. Ik maakte al vele variaties hierop die ik deelde op de website. Uit de oven, uit de pan, met andere ingrediĆ«nten erbij. In mijn nieuwe kookboek Makkelijk & Snel zit ook een hele lekkere variatie op de welbekende ovenschotel šŸ˜‰

Dit gerecht van gekarameliseerde witlof met parmaham en kaas is een versie van witlof met ham en kaas uit de oven 2.0. De luxere en nog lekkerdere versie met veel smaak. Lekker voor de afwisseling! Ik kook de witlof in dit geval niet voor maar bak het in de koekenpan, en daarna gaat de witlof nog de oven in om te gratineren.

Gekarameliseerde witlof met parmaham en kaas

Voor dit recept mocht ik aan de slag met de mooie producten van WMF. WMF onderscheidt zich al 160 jaar met hele mooie hoogwaardige en functionele producten voor in de keuken. De producten van WMF ondersteunen bij het bereiden, koken, eten en drinken.

Voor dit artikel heb ik de WMF Steak Profi koekenpan, de houten snijplank en het WMF koksmes gebruikt. De Steak Profi pan wordt dankzij Rapid Head Control Technology snel warm maar koelt ook snel af als je de warmtebron lager zet. Dit is perfect voor het bereiden van een steak met een krokant korstje. De pan kan ook in de oven, en dit is perfect voor het nagaren van steak. De pan heeft ook een hele fijneĀ DuraquarzĀ® coating, dit zorgt ervoor dat je gerechten niet aanbakken en dat je de pan eenvoudig kunt schoonmaken.

Eigenlijk had ik een steak in de pan moeten bakken, maar zoals je ziet ging het bereiden van witlof ook perfect. Ditzelfde geldt voor bijvoorbeeld een frittata of alle andere gerechten die je nog even wilt nagaren of gratineren in de oven. Heb je een kleinere oven? Dan is de WMF Steak Profi Serveerpan geschikt.

Gekarameliseerde witlof met parmaham en kaas

Gekarameliseerde witlof met parmaham en kaas

Terug naar de witlof met ham en kaas uit de oven 2.0. Deze stronkjes witlof met tijm, parmaham en kaas zijn een smaakbommetje. Zoet, zout en bitter komen hier bij elkaar.

Door suiker aan de boter toe te voegen wordt de witlof zoeter dan je gewend bent, hierdoor karamaliseren de snijkanten. Hierop verdelen we de geraspte kaas en parmaham. De zoute en hartige aspecten van het gerecht.Ā Tijm verwerken we in dit geval in de boter, maar strooien we ook nog over de kaas.

Het resultaat is een stronkje witlof met heel veel smaak! Doordat het niet wordt voorgekookt heeft de witlof ook wat meer bite dan je waarschijnlijk gewend bent. Houd je hier niet van? Dan kun je de witlof 5 minuutjes langer in de oven garen. Pas er wel op dat de kaas in dat geval niet verbrand.

Gekarameliseerde witlof met parmaham en kaas

Gekarameliseerde witlof met parmaham en kaas

Dit artikel schreef ik inĀ in samenwerking met WMF.

Ingrediƫnten

personen

Extra benodigd

  • WMF Steak Profi koekenpan
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze gekarameliseerde witlof met parmaham en kaas

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 20 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden.
2
Stap 2

Verwarm een klontje boter in de pan, doe de kristalsuiker en 2 takjes tijm erbij en verwarm dit even mee. Roer de suiker door de boter.

3
Stap 3
Leg de over de lengte gehalveerde stronkjes witlof met de snijkant in de pan en bak deze 4 minuten tot de snijkanten goudbruin kleuren.
4
Stap 4

Draai de stronken witlof om en verdeel hierover de helft van de geraspte kaas. Leg hier een half plakje parmaham op en bestrooi dit met de overige kaas. Verdeel hierover de panko en een paar blaadjes tijm van het takje tijm dat nog over is.

5
Stap 5
Zeg de pan met witlof in de oven en verwarm dit nog 20 minuten. Zodat de witlof gaar is, de parmaham krokant en de kaas goudbruin.
6
Stap 6
Zet de koekenpan met de gekarameliseerde witlof hierna direct op tafel. Let op, de pan is heet! Dus gebruik een ovenhandschoen en onderzetter.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Spring roll salade
Spaghetti met kip en mozzarella in citroen-knoflooksausje
Hartige groentecake
Ravioli met spinazie, champignons en truffel

10 reacties

Anke

Heb het nu 3 x gemaakt, erg lekker, alleen zonder ham, nu heb ik achterham kan dit ook?

Laat een bericht achter

Carola

Is het mogelijk om de witlof een dag tevoren te bakken en op de dag zelf het ovengedeelte te doen?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Carola, ja dat kan heel goed. Bak de witlof in de pan en doe het hierna in een ovenschaal. Tip: lekker om de overige suikerboter nog even over de witlof te verdelen. Bewaar het afgedekt in de koelkast.

Rfe

Je hebt het over boter. Bij de eerste stap, misschien handig om ook hiervoor de hoeveelheid aan te geven.

Laat een bericht achter

Antoinet

Ik ga het morgen proberen, maar mis inderdaad de panko. Waar gebruik ik die?

Laat een bericht achter

Mireille

Ik mis in je beschrijving de panko. Waar gebruik ik die?

Laat een bericht achter

Frank

De tast in de beschrijving bij 4

Brenda Hoff

Dit gaat er bovenop, samen met de kaas. Ik zie inderdaad dat dit er niet juist bij vermeld stond. Heb het aangepast.

Her

Ja antwoord graag

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op