Ga naar de inhoud

10x Kerstklassiekers die altijd goed zijn

In dit artikel zet ik de altijd-goed kerstrecepten op een rijtje. Kerstklassiekers die altijd goed zijn. Want die zijn er deze periode van het jaar genoeg. Iedere keer iets nieuws uitproberen kan, maar waarom zou je niet gaan voor een gerecht waarvan je weet dat het altijd goed is? Een echte kerstklassieker?

Van zalmcocktail en een pasteitje met ragout tot stoofpotje en vienetta ijstaart. Ik zette 10 kerstklassiekers voor je op een rijtje. Welke klassieker zet jij ieder jaar op tafel?

10x Kerstklassiekers die altijd goed zijn

 width=

Zalmcocktail

Ik trap af met een gerecht dat bij mijn ouders met kerst echt niet mag ontbreken. De zalmcocktail. Als kind was het een ware traktatie als we een mooi glaasje op een voetje kregen met daarin zalm met cocktailsaus.
Inmiddels maak ik de zalmcocktail zelf wat uitgebreider, maar ik kan er nog steeds van genieten. #jeugdsentiment

Tip: wil je een ander lekker voorgerecht je met zalm? Dan tip ik je graag de zalmbonbon met forel

 width=

Ragout

Ieder jaar weer een van de best bekeken recepten deze tijd van het jaar: mijn recept voor homemade kip/champignon ragout. En ik moet zeggen, het is ook echt een topper. Zelden heb ik ragout gegeten die zo lekker was.

En extra leuk: dit recept publiceerde ik nadat ik mijn blog net begonnen was, bijna 9 jaar geleden.

Wil je de ragout eens op een andere manier serveren? Schep het in een kommetje en leg hierover een plakje bladerdeeg.

Carpaccio met pestodressing

Carpaccio

Als er een voorgerecht is dat bijna iedereen lekker vindt, dan is het wel carpaccio. Lekker met pestodressing of truffelmayonaise. En wist je dat er ook andere variaties mogelijk zijn? Deze versie met kipfilet en mango is nog steeds een van mijn favorieten. Maar ook een zalmcarpaccio is super lekker.

 

Beef wellington

Beef wellington

Beef wellington is een echte klassiekers. Ossenhaas in bladerdeeg. Hier bekijk je mijn recept.

Inmiddels zijn er ook vele variaties. Zalm en croute is een ander gerecht, maar lijkt erop. En wat dacht je van een vegetarische versie? Zoals de beet wellington met rode biet of de vegetarische wellington met pompoen en champignons.

Boeuf Bourguignon, Kerst recept, Kerst maaltijd, Hoofdgerecht

Boeuf bourguignon

Een stoofpot zoals boeuf bourguignon mag ook niet ontbreken bij dit rijtje kerstklassiekers. Super makkelijk om te maken, heel veel smaak en ook handig voor grotere groepen. Al is dat op dit moment niet helemaal aan de orde.

Tip: ook leuk om de stoofpot te serveren in kleinere porties met een dakje van bladerdeeg, zie dit recept voor winterse stoofpie. Wil je liever een vegetarische versie? Check dan dit recept.

 width=

Gourmetten

Gourmetten suf en oubollig? Echt niet! Het is leuk om te doen met kids, je kunt lekker eten wat je zelf wilt en je kunt echt wel meer eten dan een hamburgertje of slavink. Ook al blijft dat altijd lekker.
In dit artikel geef ik inspiratie voor de lekkerste gourmethapjes. Ga je liever voor vis? Check dan ook even dit artikel waarbij ik lekkere combinaties met vis deel.

En wist je dat je met kaas ook veel kanten op kunt? Zo deel ik 12 gourmethapjes met kaas.

Stoofperen in cassis limonade

Stoofperen

Stoofperen mogen wat mij betreft ook niet ontbreken als bijgerecht bij het kerstdiner. Het hoort gewoon. Het is altijd lekker, en past in vele menu’s. Deze variant waarbij de stoofperen garen in cassislimonade is op dit moment mijn favoriet.

Gekarameliseerde witlof met parmaham en kaas

Witlof met ham en kaas

Mijn favoriet of all times: witlof met ham en kaas uit de oven. Gewoon met beenham en Hollandse kaas is altijd een topper. Maar voor de kerst heb ik een nieuwe feestelijke variant gemaakt die het goed doet bij het kerstdiner. Gekarameliseerde witlof met parmaham en kaas. Met tijm en gebakken witlof dat wordt nagegaard in de oven. Hier bekijk je deze lekkere variant op de klassieker.

 width=

Moskovische tulband

Bij het kerstontbijt mag een plakje tulband niet ontbreken. Ik heb lang gezocht naar een perfect recept voor Moskovische tulband. Geen compacte cake, maar een super zachte Moskovische tulband waarbij de boter wel zacht genoeg moet zijn omdat ander het hele cakeje stuk gaat. Dit recept is wat mij betreft de beste.

IJstaart met chocolade, karamel en pinda's

IJstaart met chocolade en karamel

Nog een klassieker van vroeger: een ijsstaart! Of eigenlijk een viennetta. Ik vind dat het nu niet meer kan om te kopen, dus maak ik het gewoon zelf. Nog veel lekkerder, want je bepaald zelf waarmee je de ijstaart op smaak brengt. Chocolade, karamel en noten zijn mijn favoriete combinatie. Klik hier voor het recept.

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op