Ga naar de inhoud

Zalmbonbon met forel (Kersttip)

Fris kerstvoorgercht, zalmbonbon met forel. Gevud met creme fraiche, blokjes appel en dragon. Een topper als aftrap van het kerstidner.
15 minuten Voorbereidingstijd

Ingrediënten

stuks

Extra benodigd: 4 ramekinschaaltjes of andere schaaltjes van 9 cm doorsnede

Print dit gerecht

Bereidingswijze

Stap 1
Haal de forelfilet met vorken uit elkaar en doe in een kom.
2
Stap 2
Was de appel en snijd ‘m in kleine stukjes van ongeveer ½ cm. Voeg bij de forel. Haal de blaadjes dragon van de takjes en snijd in kleine stukjes. Voeg bij de forel.
3
Stap 3
Doe de kappertjes bij de forel en voeg ook de crème fraîche toe. Roer door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
4
Stap 4
Nu ga je de (ramekin-)schaaltjes beleggen met de plakken gerookte zalm. Doe dit zo: leg eerst een grote plak zalm over de gehele breedte van het schaaltje. Druk naar de bodem van het schaaltje. Zorg dat er genoeg zalm over de rand van beide kanten van het schaaltje heen hangt. Zo kun je straks de bonbon ‘dichtvouwen’.
5
Stap 5
Leg nu een tweede plak zalm een kwartslag gedraaid ten opzichte van de vorige plak op het ramekinschaaltje. Druk weer naar de bodem. Is de hele bodem en zijn alle randen bedekt? Dan hoef je niets meer te doen. Is dat niet het geval? Vul dan de gaten op met een nieuwe plak gerookte zalm. Doe dit voor alle schaaltjes.
6
Stap 6
Vul nu de schaaltjes met de forelvulling. Druk goed aan.
7
Stap 7
Vouw vervolgens de plakken zalm die over de rand van het schaaltje hangen over de vulling heen. Druk goed aan.
8
Stap 8
Snijd vervolgens de avocado in mooie plakjes.
9
Stap 9
Stort de bonbons op mooie bordjes en leg er plakjes avocado op. Maak af met wat extra crème fraîche en wat dragon.
10
Stap 10
Wil je extra stevige bonbons? Laat ze dan in de schaaltjes een tijdje in de koelkast staan.

Zalmbonbon met forel (Kersttip)

Yes! Ook hier op brendakookt.nl starten we met de voorbereidingen voor het kerstdiner. De komende weken gaan we jullie inspireren met heerlijke (makkelijke) kerstrecepten. Denk aan kleine moeite met groots resultaat! We trappen af met een lekker frisse zalmbonbon met forel van Joor. Zalm doet het altijd goed als hapje of voorgerecht. Deze zalmbonbon’s met forel zijn een grote kanshebber voor het kerstdiner bij mij thuis met met de schoonfamilie.

Gerookte zalm hoort wat mij betreft echt bij Kerstmis. Hoewel ik het vaak eet, vind ik het toch een luxe product wat veel mensen erg lekker vinden. Dus toen ik op zoek ging naar een fijn voorgerecht voor kerst, kwam ik niet geheel onverwacht uit bij gerookte zalm.

Enige tijd geleden at ik bij een van mijn favoriete restaurants in Delft, Huszar, een zalmbonbon met forel en dragon. Dat was zo lekker dat ik het thuis na wilde maken. En zo ontstond dit heerlijke en makkelijke voorgerechtje voor de mooie kerstdagen.

* Ben je opzoek naar meer inspiratie voor het kerstdiner? Neem een kijkje op deze pagina, hier staan alle kerstrecepten bij elkaar!

zalmbonbon

Zalmbonbon met forel

De zalmbonbon’s die ik eerder at waren gevuld met roomkaas, wat het een zwaar en soms machtig hapje maakt. Niet handig als je hierna nog een compleet kerstdiner volgt. Deze versie van de zalmbonbon met forel is gevuld met crème fraiche en blokjes appel wat het een heerlijk fris hapje maakt. De kappertjes, dragon en natuurlijk de forel maken het af en een compleet kersthapje.

Het enige lastige aan dit receptje is het ervoo zorgen dat je voldoende gerookte zalm over je (ramekin-)schaaltjes hebt hangen om er een bonbon van te kunnen maken. Dat luistert een beetje nauw. Dus als je nog nooit een dergelijke bonbon gemaakt hebt, raad ik je aan om voor Kerstmis een keertje te oefenen zodat het op de avond zelf helemaal goed gaat.

Deze bonbons kun je ook prima enkele uren van tevoren maken. Worden ze alleen maar lekkerder van! Bewaar de zalmbonbons afgedekt met huishoudfolie in de koelkast.

zalmbonbon

 

Bekijk ook andere recepten

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op