Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bananenbrood met havermout – Ontbijtcake

Een ontbijtje, anders dan je waarschijnlijk gewend bent. Bananenbrood met havermout. Voedzaam, en heel erg lekker. En ook fijn: je maakt dit vooraf. Bak een cake en je kunt een hele week ontbijten!

Bananenbrood met havermout - ontbijtcake

Ik ben geen fan van gezonde bakrecepten. Bakrecepten zonder suiker en boter. Vaak zijn ze lang niet zo lekker als het origineel met suiker en boter. Dit bananenbrood is dan ook nog steeds wat mij betreft het aller lekkerste. Niet de gezondste, maar wel de lekkerste. Dat telt ;)

Voor dit bananenbrood met havermout maak ik een uitzondering. Ik zie dit namelijk als een lekker voedzaam ontbijt. En daar hoort geen suiker in wat mij betreft. Een gezonde cake dus, met havermout en banaan.

Bananenbrood met havermout - ontbijtcake

Bananenbrood met havermout – Ontbijtcake

Dit bananenbrood met havermout is dus functioneel. Het is een ontbijtcake, die je ook als tussendoortje of lunch kunt eten.

Ik gebruik geen gekke ingrediënten. Alleen banaan, havermout, eieren, granola, kaneel en zout.

Voor dit gezondere en voedzame bananenbrood gebruik ik dus geen bloem of meel, maar havervlokken. Samen met banaan en ei is dit de basis van dit recept. Net zoals de banaan-ei pannenkoekjes. Het aller lekkerste is het om rijpe (bijna zwarte) bananen te gebruiken, dan zijn de bananen namelijk extra zoet.

Kaneel en zout gebruik ik om het bananenbrood op smaak te brengen. Je kunt de kaneel bijvoorbeeld ook vervangen door koek- en speculaaskruiden. Als extraatje roer ik ook granola door het beslag. Dit zorgt voor wat meer bite en structuur in de cake.

Serveer het bananenbrood met havermout met een lik kwark en eventueel met een beetje honing of maple syrup.

Tip: bak een grote cake, snijd het in plakjes en vries dit in.

Bananenbrood met havermout - ontbijtcake

Bananenbrood met havermout - ontbijtrecept

15 minuten
+ 45 minuten
10 plakken

Ingrediënten

  • 4 rijpe bananen
  • 120 gram havermout
  • 1 snuf kaneel mag ruim
  • 1 snuf zout
  • 4 eieren
  • 75 gram granola
  • olijfolie om in te vetten
Extra benodigdheden:
  • 1 cakeblik

Bereiding

  • Verwarm de oven op 180 graden, vet de bakvorm in en bedek dit eventueel met een velletje bakpapier zodat het bananenbrood gemakkelijk uit de vorm komt.
  • Puree de bananen met de staafmixer. Doe hierna de havermout, kaneel, zout en in eieren erbij en pureer dit kort mee.
  • Roer tot slot 2/3 van de granola door het beslag.
  • Verdeel het beslag over het bakblik. Bestrooi met de overige granola.
  • Bak het bananenbrood 40-45 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker of het gaar is.
  • Eet het bananenbrood als ontbijt of tussendoortje. Lekker met een lepeltje kwark en een drupje honing of maple syrup.

Bananenbrood met havermout - ontbijtcake
Ontbijt
Tussendoor

Bananenbrood met havermout - ontbijtcake

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

6 Reacties

  1. Henrieke 21 januari 2022 om 13:32

    Hoi,

    Oh, dit lijkt me heerlijk. Weet je hoe ik dit zou kunnen aanpassen zodat het in een koolhydraatarm recept past?
    Havermout vervangen door???
    Groetjes, Henrieke

  2. Mieke 21 januari 2022 om 16:24

    Hallo Brenda,

    Kan je deze cake ook zonder granola maken dit heb ik nl niet in huis.

    1. Rachel 23 januari 2022 om 14:20

      Dat vraag ik me ook af. Brenda heb jij een antwoord voor ons?

      1. Brenda Hoff 13 mei 2022 om 19:15

        Ja dat kan ook hoor. Dan laat je de granola achterwege.

  3. Tanja 10 februari 2022 om 12:30

    Ik heb altijd granola met noten , is dit dan ook lekker om door dit recept te gebruiken, of kan ik de noten er dan beter uithalen?

    1. Brenda Hoff 13 mei 2022 om 19:09

      Hoi Tanja, die kunnen er ook in. Extra lekker juist in het bananenbrood

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel recept