Kerst bijgerechten: 10 x de lekkerste recepten
Bewaren
Tien bijgerechten voor de kerst. Heerlijke en makkelijke kerst bijgerechten voor het diner. Van de lekkerste aardappeltjes uit de oven tot spruitjes met brie en cranberry. Onmisbaar bij het hoofdgerecht!
1. Gekarameliseerde witlof met parmaham en kaas
Wat mij betreft is dit hét bijgerecht dat iedereen deze kerst op tafel moet zetten: gekarameliseerde witlof met parmaham en kaas. Deze stronkjes witlof met tijm, parmaham en kaas zijn een smaakbommetje. Zoet, zout en bitter komen hier bij elkaar. Door suiker aan de boter toe te voegen wordt de witlof zoeter dan je gewend bent, hierdoor karamaliseren de snijkanten. Hierop verdelen we de geraspte kaas en parmaham. De zoute en hartige aspecten van het gerecht. Tijm verwerken we in dit geval in de boter, maar strooien we ook nog over de kaas. Het resultaat is een stronkje witlof met heel veel smaak!
2. Stoofperen in cassis limonade
Een klassieker bij ons thuis: deze stoofperen in cassis limonade. Dit recept is echt super simpel. Het enige wat je nodig hebt zijn stoofpeertjes, cassis limonade, een beetje suiker en 2 kaneelstokjes. Heel lekker bij zoete én bij hartige recepten. Onmisbaar op je kersttafel, dus!
3. Gekarameliseerde wortels met tijm en honing
Een heerlijk bijgerecht, dat zijn deze gekarameliseerde wortels met tijm en honing. Super makkelijk om te maken, en valt bij groot en klein in de smaak. Dit past bij vlees, bij vis en uiteraard bij vegetarische gerechten. Weet je niet wat je op tafel wil zetten? Dan zit je met deze wortels altijd goed.
4. Knolselderijpuree met champignons en truffelolie
Knolselderij met champignons en truffelolie: daarvan loopt het water mij al in de mond. Ik ben fan van truffelolie. En van gebakken champignons met truffelolie. Dus het is niet verwonderlijk dat ik deze twee ingredienten met elkaar combineer voor dit heerlijke en bijzondere kerstrecept. Ster van de show? De knolselderijpuree die je maakt met knolselderij en aardappelen.
5. Bloemkoolpuree met kruidenolie
Deze bloemkoolpuree met kruidenolie is een topper, een fijne aanvulling bij vele hoofdgerechten. Een bijgerecht met heel veel smaak. Door de toevoeging van knoflook, kerrie, mascarpone en Parmezaanse kaas is de bloemkool-smaak niet overheersend aanwezig. De (zelfgemaakte) kruidenolie van dragon en tijm zorgt voor een extra twist waardoor de bloemkoolpuree nog lekkerder is.
6. Spruitjes met brie en cranberry
Bij het kerstdiner horen natuurlijk ook lekkere groenten. Deze spruitjes met brie en cranberry zijn zo bijzonder op tafel. De één is gek op deze groentesoort, de ander moet er niks van hebben. En toch zou ik iedereen aanraden om deze spruitjes op te scheppen, zelfs als je er niet van houdt. Door de cranberry en brie krijgt het gerecht zoveel smaak. Het is anders dan je gewend bent. Lekker!
7. Aardappelpuree
Ik ben er gek op, aardappelen. En eigenlijk eet ik het in iedere vorm. Gekookt, gebakken, uit de oven, uit de frituur en ook gestampt of gepureerd. Met een lekkere aardappelpuree kun je me echt blij maken. Heerlijk bij een hoofdgerecht met vlees, vis of dat volledig vegetarisch is. Ook lekker om de aardappelpuree in de oven te gratineren met bovenop geraspte kaas of (grof) paneermeel. In dit laatste geval is het ook lekker om de bovenkant in te smeren met eidooier zodat de korst lekker krokant wordt.
8. De lekkerste aardappeltjes uit de oven
Nog zo’n lekker kerst bijgerecht: aardappeltjes uit de oven. En ik verzeker je dat dit echt de allerlekkerste aardappeltjes uit de oven zijn. Met smaakmakers als knoflook, tijm en rozemarijn. Ze zijn knapperig van buiten, zacht van binnen en onmisbaar bij je kerstmenu.
9. Christmas crackers van filodeeg
Deze krokante christmas crackers van filodeeg zijn ongelofelijk lekker. Super leuk (en lekker) om dit op de borden te leggen voor het kerstdiner. Onder het knapperige laagje filodeeg zit een heerlijk romige vulling van gekarameliseerde ui, champignons en feta. Maar je kunt hier ook andere variaties op maken die passen bij het diner dat je serveert.
10. Pompoenpuree met tijm en ui
Het is zo lekker om weer met de pompoen aan de slag te gaan in de keuken. Deze pompoenpuree met tijm en ui is een van mijn lievelingsgerechten met pompoen. Door de stukken pompoen te roosteren op de ui en knoflook wordt dit niet bruin geroosterd, maar mooi zacht. Als je dit samen pureert ontstaat een heerlijke super zachte pompoenpuree. Zonder het toevoegen van een klontje boter. Wat mij betreft is dit het ideale bijgerecht voor dit seizoen. Serveer het bij een mooi stuk (stoof)vlees met gebakken paddestoelen en je kerstdiner is compleet.
De lekkerste bijgerechten voor kerst
Dit zijn een aantal van mijn lekkerste bijgerechten voor kerst. Op zoek naar meer inspiratie? Dat vind je op deze pagina vol kerstrecepten!