Ga naar de inhoud

Bloemkoolpuree met kruidenolie

Kun je nog een lekker bijgerecht bij je kerstmenu gebruiken? Dan heb je deze nu gevonden. Deze bloemkoolpuree met kruidenolie is een topper, een fijne aanvulling bij vele hoofdgerechten. Ieder kerstdiner verdient een lekker bijgerecht. Ik betrap mezelf er ieder jaar weer op dat ik de bijgerechten eigenlijk altijd een...
30 minuten Voorbereidingstijd
Delen op

Bloemkoolpuree met kruidenolie

Kun je nog een lekker bijgerecht bij je kerstmenu gebruiken? Dan heb je deze nu gevonden. Deze bloemkoolpuree met kruidenolie is een topper, een fijne aanvulling bij vele hoofdgerechten.

Ieder kerstdiner verdient een lekker bijgerecht. Ik betrap mezelf er ieder jaar weer op dat ik de bijgerechten eigenlijk altijd een beetje vergeet. Ik focus zoveel op het hoofdgerecht (en oké, ook op het toetje), dat ik niet genoeg aandacht besteed aan de bijgerechten die eigenlijk net zo belangrijk zijn als het hoofdgerecht. Daarom deel ik bij deze een heerlijk, fool proof bijgerecht dat een wat anders is.

Bloemkoolpuree met kruidenolie

Bloemkoolpuree met kruidenolie

Deze romige bloemkoolpuree is een topper. Een bijgerecht met heel veel smaak. Door de toevoeging van knoflook, kerrie, mascarpone en Parmezaanse kaas is de bloemkool-smaak niet overheersend aanwezig. De (zelfgemaakte) kruidenolie van dragon en tijm zorgt voor een extra twist waardoor de bloemkoolpuree nog lekkerder is.

Dit bijgerecht is een fijne aanvulling bij zowel een vegetarisch, vlees- als vismenu. Klik hier voor meer kerst-inspiratie, en om je kerstmenu compleet maken.

Bloemkoolpuree met kruidenolie

Bloemkoolpuree met kruidenolie

Ingrediënten

personen

Voor de kruidenolie

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze bloemkoolpuree met kruidenolie

Voorbereiding: 30 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2
Stap 2
Verwijder de bladeren van de bloemkool en snijd de bloemkool in kleine stronkjes.
3
Stap 3
Mix in een kommetje de 4 eetlepels olijfolie met de kerriepoeder en breng op smaak met peper en zout.
4
Stap 4
Verdeel de bloemkoolstronkjes en de teentjes knoflook over de bakplaat en verdeel hier de kerrieolie over.
5
Stap 5
Rooster de bloemkool in 15 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
6
Stap 6
Maak in de tussentijd de kruidenolie. Ris de blaadjes van de groene kruiden en snijd ze fijn. Verhit de 50 ml olijfolie in een steelpannetje op laag vuur. Voeg de in stukjes gesneden kruiden toe. Laat zachtjes pruttelen (frituren is niet de bedoeling!). Zet na een minuut of 5 het vuur uit.
7
Stap 7
Rasp de Parmezaanse kaas.
8
Stap 8
Haal de geroosterde bloemkool en knoflook uit de oven. Verwijder de schil van de knoflookteentjes en doe ze samen met de bloemkoolroosjes in een kom. Voeg de mascarpone en de volle melk toe en gebruik een staafmixer of keukenmachine om de bloemkool tot puree te mixen. Voeg de helft van de geraspte Parmezaanse kaas toe.
9
Stap 9
Breng de puree op smaak met peper en zout en serveer ‘m samen met de kruidenolie en de rest van de Parmezaanse kaas.
Bekijk ook andere recepten
Eton mess met lemoncurd
Caesar salad recept
Bladerdeegnestjes met Nutella
Mini plaattaartjes met ham, ei en MonChou

2 reacties

Joost

Ziet er lekker uit. Is dit ook van tevoren te maken vanwege beperkte oventijd?

Laat een bericht achter

Tanja

Vanavond deze puree getest voor Kerst. Hij is met vlag en wimpel geslaagd. Heerlijk romig en door de kruidenolie ook verrassend. Ik heb tijm en rozemarijn genomen. Bijgerecht Kerst: Check. ??

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op