Ga naar de inhoud

Kooktips #6

Kooktips

Handigheidjes in de keuken.. die komen altijd van pas toch? Het is alweer een tijdje geleden dat ik een artikel met kooktips heb geplaatst. Daarom is het de hoogste tijd om weer een paar kooktips op Brenda Kookt te delen. Tips die het koken een beetje gemakkelijker maken.

Avocado

Als je een avocado koopt wil je een avocado die rijp is, maar niet té rijp. Check of een avocado goed is door het pitje er af te halen. Is het vruchtvlees onder het pitje bruin? Dan is je avocado overrijp en waarschijnlijk bruin van binnen. Als het vruchtvlees onder het pitje mooi groen is dan is je avocado perfect qua rijpheid.

Ui snijden

Ui snijden

Heb je last van tranende oven tijdens het snijden van ui? Zorg er voordat je ui snijdt met een vochtig mes. Hou je mes even onder de kraan voordat je gaat snijden. Hierdoor tranen je ogen niet tijdens het snijden van de ui. Meer tips voor het snijden van ui? Lees dan dit artikel dat ik erover schreef.

Ei-dooier scheiden

Het scheiden van een eidooier kan soms lastig zijn. Door de dooier met een flesje op te zuigen kan het niet mis gaan.

Breek een ei in een kommetje. Pak een klein flesje (bijvoorbeeld van een flesje water) en knijp er een beetje in. Zet het flesje op de dooier en stop dan met knijpen in het flesje. Hierdoor wordt de dooier opgezogen en heb je het gescheiden van het eiwit.

Bananen niet bruin

Wil je plakjes banaan bijvoorbeeld verwerken in een (vruchten)salade of bowl? Leg de plakjes na het snijden even in de citroensap of sinaasappelsap. Hierdoor wordt het niet bruin en behoudt het de gele kleur.

 

boter in pan

Boter in pan

Deze tip heb ik opgedaan toen ik Crepes mocht bakken bij de crepperie (bekijk hier het filmpje). Soms heb je een klein beetje boter nodig in bijvoorbeeld een koekenpan (bijvoorbeeld tijdens het bakken van pannenkoeken). In plaats van kleine blokjes boter snijden gebruik je een kwastje. Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is en haal het bakkwastje even over de boter en vervolgens door de pan. Hierdoor krijg je een klein beetje boter in de pan. Precies genoeg!

Handige tools

Keukenhulpjes kun je voor veel meer gebruiken dan de bedoeling is. Wist je bijvoorbeeld dat je met een eisnijder ook champignons kunt snijden? En dat een kaasschaaf ook van pas komt bij het schillen van bijvoorbeeld een komkommer? Knoflook kun je persen, maar je kunt het ook raspen. Met een fijne rasp.

 Voorkom overkoken

Een tip die ik afgelopen week op internet tegenkwam en die bij mij van pas komt: voorkom het overkoken van aardappelen, pasta en rijst door een klontje boter of scheutje olie aan het water toe te voegen. Deze ga ik zeker gebruiken als ik de komende dagen ga koken, bij mij kookt er regelmatig iets over doordat ik even niet oplet 😉

 

Welke tip komt van pas en ga jij toepassen?

Heb je een leuke (en handige!) kooktip die niet in deze rubriek mag ontbreken? Mail naar [email protected] en wie weet zie je jouw tip (met vermelding van je naam) in deze rubriek verschijnen!

Meer tips en handigheidjes voor in de keuken? Lees ook de eerdere edities van deze rubriek:

———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op