Borrelkrans met brie en cranberry
Bewaren
Naast het kerstdiner is de kerstborrel wat mij betreft ook een must tijdens de kerstdagen. In de middag al lekker samen bijkletsen met een lekker borrelplankje erbij om van te snoepen. Deze borrelkrans met brie en cranberry mag daar dit jaar niet bij ontbreken! Een lekker hartige hapje van bladerdeeg met een fris-zoete vulling. En doordat het borrelhapje in de vorm van een kerstkrans is gemaakt is het extra feestelijk voor de feestdagen!
Feestelijke borrelhapjes
Yes, I love borrelen! En vooral borrelhapjes, die mogen daarbij niet ontbreken. Al zijn het tegenwoordig vooral borrelplankjes. Ik heb inmiddels een aardige collectie van houten planken in mijn keuken staan. Ik vind het heerlijk om die aan te kleden met verschillende borrelhapjes, kaasjes, worst, druifjes etc.
Met de feestdagen is het extra leuk om het borrelplankje aan te kleden naar het thema. Met bijvoorbeeld takjes rozemarijn als decoratie, maar ook door bijvoorbeeld kaasjes in een stervorm uit te steken.
Voordat ik je alles vertel over de borrelkrans met brie en cranberry tip ik je alvast een paar kerst-borrelhapjes die eerder op de website zijn verschenen.
Borrelkrans met brie en cranberry
Deze borrelkrans is gebaseerd op dit kersthapje dat ik in 2014 op de website publiceerde. De combinatie van brie met fris-zoete cranberrysaus was toen echt een ontdekking. Later maakte ik er ook deze ster-hapjes van en nu leek het me leuk om deze vulling te gebruiken in de vorm van een bladerdeegkrans.
De basis voor de borrelkrans is een rol bladerdeeg. Deze rol je uit en snijd je in een zo groot mogelijke cirkel. Beleg de buitenkant van het deeg met plakjes brie. Hier overheen verdelen we een beetje honing met daarop (zelfgemaakte) cranberrysaus. En wat extra tijm.
Dan is het tijd om een krans te maken van de grote cirkel met deeg. Het midden van het deeg heb je niet belegd. Snijd dit in door eerst een kruis te snijden en vervolgens nog eentje haaks erop. Zo ontstaan allemaal kleinere driehoekjes. De driehoekjes vouw je om de brie-cranberryvulling heen. Zo zie je soms de vulling liggen en op andere plekken is dit afgedekt met het bladerdeeg.
Bestrijk de krans met losgeroerd ei en bak het deeg hierna gaar en goudbruin in de oven.
De brie kan erg warm worden, laat de bladerdeegkrans daarom kort afkoelen voor je het serveert bij de (kerst)borrel.
Variaties op de borrelkrans
Naast deze borrelkrans met brie en cranberry kun je uiteraard ook variëren met de vulling. Al is de vulling met cranberry natuurlijk wel erg kerstig. Maar met pasen kun je bijvoorbeeld ook voor een vulling met zalm en roomkaas gaan, of ga voor een hartige hapje met ham en kaas. Of salami.
Ingrediënten
Voor cranberrysaus:
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze borrelkrans met brie en cranberry
Stap 1
Maak eerst de cranberrysaus. Doe alle ingrediënten samen in een steelpannetje en breng het aan de kook. Zet het vuur lager als de suiker is opgelost. Laat dit zachtjes koken tot de cranberries zijn open gesprongen. Haal van het vuur, verwijder de steranijs en het kaneelstokje. Roer dit door elkaar. Eventueel kun je de saus pureren en door een zeef halen, maar dit hoeft niet (hebben wij niet gedaan).Stap 2
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.Stap 3
Snijd het bladerdeeg in een zo groot mogelijke cirkel. Beleg de buitenste rand met een cirkel van stukjes brie. Verdeel hierover de cranberrysaus en tijm.Stap 4
Snijd het midden van het deeg in, en verdeel de lappen van het deeg (driehoekjes) over de vulling.Stap 5
Bestrijk het deeg met ei.Stap 6
Bak de borrelkrans met brie 30 minuten in de oven goudbruin.de overige cranberrysaus kun je gebruiken voor andere gerechten, of als saus bij vlees bijvoorbeeld.
Ingrediënten
Voor cranberrysaus:
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze borrelkrans met brie en cranberry
Stap 1
Maak eerst de cranberrysaus. Doe alle ingrediënten samen in een steelpannetje en breng het aan de kook. Zet het vuur lager als de suiker is opgelost. Laat dit zachtjes koken tot de cranberries zijn open gesprongen. Haal van het vuur, verwijder de steranijs en het kaneelstokje. Roer dit door elkaar. Eventueel kun je de saus pureren en door een zeef halen, maar dit hoeft niet (hebben wij niet gedaan).Stap 2
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.Stap 3
Snijd het bladerdeeg in een zo groot mogelijke cirkel. Beleg de buitenste rand met een cirkel van stukjes brie. Verdeel hierover de cranberrysaus en tijm.Stap 4
Snijd het midden van het deeg in, en verdeel de lappen van het deeg (driehoekjes) over de vulling.Stap 5
Bestrijk het deeg met ei.Stap 6
Bak de borrelkrans met brie 30 minuten in de oven goudbruin.de overige cranberrysaus kun je gebruiken voor andere gerechten, of als saus bij vlees bijvoorbeeld.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.