Caesar salade
Bewaren
Caesar salade is een echte klassieker en heel lekker als maaltijdsalade. Een natuurlijk grove croutons, parmezaanse kaas en een eitje. Maar ook met gebakken kip en krokant ontbijtspek. En een heerlijke caesar-dressing.
Dit recept vind je terug in (en op de cover!) van de nieuwe editie van Koken & Genieten Magazine. Samen met vier andere frisse lentegerechten van mijn hand.
Koken en Genieten Magazine
In dit vierde nummer van 2024 gaan we in Koken & Genieten voor lentegerechten. Nu de lente officiële begonnen is hebben we daar wel behoefte aan toch?
En deze editie van Koken & Genieten is extra speciaal. Op de cover staat namelijk één van mijn recepten, de klassieke caesar salade, gefotografeerd door Jorie van Joorkitchen. Zo tof dat we onze (inmiddels al jarenlange) samenwerking ook hier voort konden zetten.
Het resultaat is een super mooie en echte lente-cover van Koken & Genieten.
Wat zit er in een caesar salad?
In de klassieke caesar salade zit romaine sla, knapperige croutons, Parmezaanse kaas, een eitje, gebakken spek, kipfilet, een romige Caesar dressing en vaak ook ansjovisfilets. Je kunt de kip ook vervangen, bijvoorbeeld door gerookte zalm, gegrilde garnalen, tonijn of beef tataki. Ook stuk voor stuk hele lekkere toevoegingen!
Caesar salade recept
Ik deel dit caesar salade recept in mijn rubriek van het Koken & Genieten magazine, samen met vier andere lekkere frisse lentegerechten. Frittata met tomaatjes en geitenkaas, een plaattaart met zalm, roomkaas en groene asperges en lekkere citroenmuffins. Scroll naar beneden voor het recept van deze heerlijke Caesar salad.
Koken & Genieten magazine #4 van 2024 ligt nu in de winkels. Wil je niets van mijn recepten in het magazine missen? Neem dan nu een abonnement! Klik hier voor alle informatie.
Tip: Samen met de redactie van Koken & Genieten Magazine breng ik dit jaar 4x een editie van mijn eigen Brenda Kookt Magazine uit. Zo tof! Ieder magazine staat een ander thema centraal.
De eerste editie is inmiddels verkrijgbaar in het tijdschriftenschap. Hierin vind je recepten voor een heerlijk voorjaar. Het is ook mogelijk om hem online te bestellen of een abonnement te nemen via deze website.
Caesar salade
Een salade, gemakkelijk om te bereiden. Al maken we deze Caesar salad wel extra lekker door geen kant-en-klaar producten te gebruiken. Hierdoor heeft deze caesar salade misschien een iets langere ingredientenlijst dan jullie van mij gewend zijn. Maar ik beloof je, het is zo lekker. Deze salade is dat waard.
- De croutons in deze salade houd ik lekker grof. Gemaakt van stokbrood met olijfolie, knoflook en zout en peper.
- Kipfilet marineer ik in olijfolie met citroen, knoflook, zout en peper. Hierna bakken we dit aan in de koekenpan.
- Het ontbijtspek bakken we bruin, en pijnbompitjes worden geroosterd.
- De caesar-dressing met worcestershire sauce, mosterd, kappertjes, ansjovis en Parmezaan mag natuurlijk niet ontbreken. Niets zo lekker als deze homemade dressing.
- Het eitje koken is misschien wel het spannendste, vooral als je hem nog half-zacht wilt hebben.
En dat alles bij elkaar maakt misschien wel de lekkerste salade die er is. Caesar salad met grove croutons, krokant ontbijtspek, gebakken kipfilet, Romainse sla, goudbruine pijnboompitjes, snippers Parmezaan, een gekookt eitje, en caesar-dressing.
Vegetarische caesar salade
Liever een vegetarische caesar salade? Laat dan het gebakken spek en de kipfilet weg en voeg in plaats daarvan geroosterde groenten toe, zoals courgette, paprika en champignons. Je kunt er ook voor kiezen om te kiezen voor vegan kipfilet.
Caesar dressing zonder ansjovis
Je kunt voor de vegetarische caesar salade ook de caesar dressing maken zonder ansjovis. Een kleine tip om die lekkere caesar smaak te behouden zonder de ansjovis is om wat extra kappertjes toe te voegen. Die barsten van een lekkere zoute umami-smaak en zijn de perfecte vervanger.
Dat wordt smullen!
Ingrediënten
Voor de croutons
Voor de kipfilet
Voor de caesar-dressing
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze caesar salade
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de blokjes brood in een kom met olijfolie, knoflook, zout en peper. Verdeel het brood over de bakkplaat en bak dit in 15 minuten goudbruin en krokant.Stap 2
Meng in een kom of zak de stukken kipfilet met olijfolie, citroensap, citroenrasp, knoflook, zout en peper.Stap 3
Verwarm een koekenpan op het vuur en bak hier de blokjes kipfilet rondom in aan.Stap 4
Rooster in een andere droge koekenpan de pijnboompitjes goudbruin. Zet de pijnboompitjes hierna weg en bak het ontbijtspek krokant.Stap 5
Kook de eieren in een pan met water.Stap 6
Maak de caesar-dressing door de ingrediënten met de staafmixer te pureren.Stap 7
Verdeel de romaine sla over een grote schaal. Verdeel hierover de blokjes gebakken kip en stukken spek. Snijd de eieren in partjes en verdeel dit ook over de salade.Stap 8
Verdeel hierover de dressing en maak af met croutons, snippers Parmezaan en geroosterde pijnboompitjes.Stap 9
Bewaar de overige dressing in een afgesloten pot, in de koelkast. Zo kun je het tot 5 dagen bewaren.Ingrediënten
Voor de croutons
Voor de kipfilet
Voor de caesar-dressing
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze caesar salade
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de blokjes brood in een kom met olijfolie, knoflook, zout en peper. Verdeel het brood over de bakkplaat en bak dit in 15 minuten goudbruin en krokant.Stap 2
Meng in een kom of zak de stukken kipfilet met olijfolie, citroensap, citroenrasp, knoflook, zout en peper.Stap 3
Verwarm een koekenpan op het vuur en bak hier de blokjes kipfilet rondom in aan.Stap 4
Rooster in een andere droge koekenpan de pijnboompitjes goudbruin. Zet de pijnboompitjes hierna weg en bak het ontbijtspek krokant.Stap 5
Kook de eieren in een pan met water.Stap 6
Maak de caesar-dressing door de ingrediënten met de staafmixer te pureren.Stap 7
Verdeel de romaine sla over een grote schaal. Verdeel hierover de blokjes gebakken kip en stukken spek. Snijd de eieren in partjes en verdeel dit ook over de salade.Stap 8
Verdeel hierover de dressing en maak af met croutons, snippers Parmezaan en geroosterde pijnboompitjes.Stap 9
Bewaar de overige dressing in een afgesloten pot, in de koelkast. Zo kun je het tot 5 dagen bewaren.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.