Champagnetaart met rood fruit
Bewaren
Tijd voor taart, een champagnetaart! Het jaar gaan we feestelijk afsluiten, met een heerlijk taart! Ideaal voor oudejaarsavond, of op nieuwjaarsdag. Deze champagnetaart met rood fruit is feestelijk, maar makkelijk om t maken. Sluit jij dit jaar met deze topper af?
Bij oudejaarsavond (of nieuwjaarsdag) hoort iets feestelijks. Tijd om 2021 feestelijk af te sluiten en 2022 goed (en lekker) te beginnen. Daarom leek het mij leuk om deze keer een taart te maken. Wat daar natuurlijk bij hoort is champagne. Om te proosten, maar je kunt het ook in gerechten verwerken. Dat heb ik gedaan met deze champagnetaart.
Champagnetaart met rood fruit
Deze champagnetaart is eigenlijk een monchoutaart. Een no bake cake, een taart die niet in de oven gaat maar die moet opstijven in de koelkast. Tip: neem daar wel even de tijd voor. Zo kun je de taart bijvoorbeeld heel god een dag van te voren maken.
De bodem van de taart maak ik van bastognekruim, omdat ik dat nou eenmaal heel erg lekker vindt. Je kunt als je wilt hiervoor ook ander koekjes nemen. De basis van deze taart is, zoals ik hierboven al vertelde en monchoutaart. Aan het mengsel van MonChou en slagroom voeg ik in dit geval champagne toe. In de taart zelf durfde ik hier niet te veel aan toe te voegen omdat ik wel wilde dat de taart goed zou opstijven. Anders wordt het een zachte pudding of zelfs vla, en die kun je niet zo goed in punten snijden 😉 Daarom proef je de champagne subtiel in de taart terug.
De bodem en roomkaas-slagroomlaag laten we goed opstijven voor we de topping toevoegen. Dat is champagneroom met rood fruit en sprinkels. Het resultaat is een super feestelijke champagnetaart, en erg lekker!
Andere feestelijke recepten
Lijkt het je leuk om iets speciaals op tafel te zetten met oudejaarsavond, maar is deze champagnetaart te groot? Dan kun je natuurljk ook een kleinere versie maken. Het is geen probleem om bijvoorbeeld een kleine taartvorm te nemen.
Ga je liever voor een ander gerechtje? Dan tip ik je deze heerlijke champagnemuffins of deze champagne cheesecake in glaasjes  (super lekker toetje voor oudejaarsavond).
Ingrediënten
Voor de garnering
Extra benodigd
- Bakvorm met diameter van 24 cm
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze champagnetaart met rood fruit
Stap 1
Bekleed de bodem van je bakvorm met bakpapier of aluminiumfolie.Stap 2
Smelt de boter in een pannetje. Plaats de bastogne koeken in een staafmixer, blender of keukenmachine en maal dit tot kruimels. Doe de gesmolten boter erbij en roer dit door tot het goed met elkaar gemengd is. Verdeel het bastognekruim over de bodem van de springvorm en druk dit met een lepel goed aan. Plaats de springvorm in de koelkast zodat de bodem kan opstijven.Stap 3
Klop de slagroom samen met de klopfix in een kom op tot het mooi stijf is. Meng de MonChou met de basterdsuiker en vanillesuiker luchtig met een mixer. Doe hier 3 eetlepels champagne bij en meng dit goed door elkaar. Hoe beter gemengd, hoe lekkerder het is. Roer daarna de slagroom en het MonChoumengsel kort door elkaar.Stap 4
Verdeel dit mengsel in de springvorm en strijk het glad met een spatel of de achterkant van een lepel.Stap 5
Laat de taart minimaal 3 uur opstijven (mag ook langer, een tip: laat hem een hele nacht opstijven in de koelkast).Stap 6
Voor het versieren van de taart klop je slagroom op met klopfix, suiker en 4 eetlepels champagne.
Stap 7
Verdeel toefjes over de taart. En versier met sprinkels en vers fruit.Stap 8
Snijd met een mesje langs de rand van de springvorm voordat je deze eraf haalt. Hierdoor komt de champagnetaart mooier los.
Ingrediënten
Voor de garnering
Extra benodigd
- Bakvorm met diameter van 24 cm
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze champagnetaart met rood fruit
Stap 1
Bekleed de bodem van je bakvorm met bakpapier of aluminiumfolie.Stap 2
Smelt de boter in een pannetje. Plaats de bastogne koeken in een staafmixer, blender of keukenmachine en maal dit tot kruimels. Doe de gesmolten boter erbij en roer dit door tot het goed met elkaar gemengd is. Verdeel het bastognekruim over de bodem van de springvorm en druk dit met een lepel goed aan. Plaats de springvorm in de koelkast zodat de bodem kan opstijven.Stap 3
Klop de slagroom samen met de klopfix in een kom op tot het mooi stijf is. Meng de MonChou met de basterdsuiker en vanillesuiker luchtig met een mixer. Doe hier 3 eetlepels champagne bij en meng dit goed door elkaar. Hoe beter gemengd, hoe lekkerder het is. Roer daarna de slagroom en het MonChoumengsel kort door elkaar.Stap 4
Verdeel dit mengsel in de springvorm en strijk het glad met een spatel of de achterkant van een lepel.Stap 5
Laat de taart minimaal 3 uur opstijven (mag ook langer, een tip: laat hem een hele nacht opstijven in de koelkast).Stap 6
Voor het versieren van de taart klop je slagroom op met klopfix, suiker en 4 eetlepels champagne.
Stap 7
Verdeel toefjes over de taart. En versier met sprinkels en vers fruit.Stap 8
Snijd met een mesje langs de rand van de springvorm voordat je deze eraf haalt. Hierdoor komt de champagnetaart mooier los.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
1 reacties
Dorien
Heerlijke taart en makkelijk te maken. Door de champagne/prosecco bleek de taart uiteindelijk slap toen ik de rand van de bakvorm er af haalde. Terwijl hij een nacht in de koelkast had gestaan voordat ik de topping er op deed. Maar dat stond al bij de beschrijving dus ik was gewaarschuwd. Qua smaak echt heerlijk! Ga hem zeker nog eens maken, dan zonder de champagne.