Chili sin carne
Een echt makkelijke maaltijd, dat is deze chili sin carne zeker! We hebben deze klassieker in een vega-jasje gestoken. Lekker!Chili sin carne
Bewaren
Tijd voor een klassieker in vega-jasje! Chili con carne kennen veel mensen, maar wist je dat je dit bekende gerecht ook prima zonder vlees kunt maken? Voor de textuur voeg je dan extra linzen toe en voor de smaak wat sojasaus en lekker veel kruiden. Heel lekker! Deze warme, kruidige chili sin carne zonder vlees is een echte topper, zowel voor vegetariërs, vegans als voor vleeseters.
Chili sin carne
Inmiddels weet ik niet beter dan dat ik net zo lekker vegetarisch als dat ik vlees eet. En ik mis het eigenlijk nooit, zeker niet als ik ervoor zorg dat wat ik eet net zo veel textuur en smaak heeft als een vleesgerecht. Met deze chili sin carne is dat zeker het geval. Dit is wat mij betreft echt comfort-food. Altijd lekker en altijd een goed idee.
Lekkere toppings
Wat ik trouwens ook altijd een fijne toevoeging vind aan dit soort maaltijden: toppings! Denk eens aan verse avocado over de chili sin carne, wat geraspte kaas, extra mais of lekker veel zure room. Het geheel wordt nog lekkerder en extra mooi met wat verse koriander of peterselie. Het kan allemaal! Maak er je eigen feestje van.
Vegetarische chili con carne
Chili sin carne is dus een vegetarische chili con carne, waarbij ‘sin carne‘ Spaans is voor ‘zonder vlees’. In plaats van gehakt wordt bij de chili gebruikgemaakt van extra veel plantaardige eiwitbronnen, zoals bonen, linzen, tofu, quinoa of een combinatie van deze ingrediënten. Ik kies vaak voor een lekkere bonenmix met mais. Groenten zoals paprika, maïs, courgette of wortelen zijn ook altijd erg geslaagd in deze bonenschotel. Daarin kun je fijn variëren, en zelfs restjes wegwerken.
De basis van deze bonenstoofpot bestaat in dit recept uit tomaten, paprika, bonen, ui, knoflook en een mix van kruiden en specerijen, zoals komijn, paprikapoeder, chilipoeder en koriander. Dit alles wordt samen gekookt tot een smaakvolle stoofpot met een lekkere, rijke smaak.
Wat eet je bij chili sin carne?
Je kunt de chili sin carne eten met rijst, aardappelen of lekker vers stokbrood. Zo kun je er lekker mee variëren en is het iedere keer weer anders. Heb je nog wat over? Dan kun je het ook gebruiken om lekkere vegetarische nacho’s of een nachoschotel mee te maken. Echt smullen!
–> Ben je op zoek naar meer vegetarische maaltijden? Op deze pagina hebben we ze allemaal voor je op een rijtje gezet.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze chili sin carne
Stap 1
Snijd of pers de knoflook klein. Snipper de ui. Verwarm een hapjespan of grote koekenpan op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook een paar minuten totdat de ui glazig is.Stap 2
Snijd in de tussentijd de paprika in kleine blokjes. Voeg de blokjes toe als de ui glazig is.Stap 3
Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak 2 minuten zachtjes mee. Zo wordt de puree minder zuur. Voeg dan de paprikapoeder, de chilipoeder en de komijn toe. Bak een minuut mee.Stap 4
Voeg de tomatenblokjes toe. Vul het blik voor de helft met water en voeg dat ook toe. Voeg ook het bouillonblokje en de sojasaus toe. Breng aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat zo 10 minuten pruttelen.Stap 5
Giet de bonen af en spoel ze om. Voeg de bonen samen met de linzen toe aan de chili sin carne. Warm ze kort mee. Breng de chili sin carne op smaak met peper en zout.Stap 6
Serveer de chili sin carne met rijst of aardappelen en garneer de borden met verse koriander of peterselie, avocado en crème fraîche.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze chili sin carne
Stap 1
Snijd of pers de knoflook klein. Snipper de ui. Verwarm een hapjespan of grote koekenpan op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook een paar minuten totdat de ui glazig is.Stap 2
Snijd in de tussentijd de paprika in kleine blokjes. Voeg de blokjes toe als de ui glazig is.Stap 3
Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak 2 minuten zachtjes mee. Zo wordt de puree minder zuur. Voeg dan de paprikapoeder, de chilipoeder en de komijn toe. Bak een minuut mee.Stap 4
Voeg de tomatenblokjes toe. Vul het blik voor de helft met water en voeg dat ook toe. Voeg ook het bouillonblokje en de sojasaus toe. Breng aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat zo 10 minuten pruttelen.Stap 5
Giet de bonen af en spoel ze om. Voeg de bonen samen met de linzen toe aan de chili sin carne. Warm ze kort mee. Breng de chili sin carne op smaak met peper en zout.Stap 6
Serveer de chili sin carne met rijst of aardappelen en garneer de borden met verse koriander of peterselie, avocado en crème fraîche.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
12 reacties
Femke
Heerlijk recept!
Kees
Er staat in het recept: NAN theelepel chilipoeder. Ik denk dat de berekening niet goed gaat. NAN staat voor Not A Number. Blijkbaar gaat de berekening met het aantal personen verkeerd.
Tamar
Heerlijk, 5 sterren
Annemiek
Super lekker, ik doe zelf meerdere soorten bonen en dan die van te voren wellen! Heerlijk. Ook de kinderen zijn er dol op
Janneke
Heerlijk! Eenvoudig maar voedzaam recept.
sophie
Verrassend lekker en pittig van smaak! Als je minder water toevoegde dan kan je taco’s of tortilla’s mee vullen.
Hennie
Erg lekker maar misschien wel handig om er bij te zetten dat het kant en klare linzen moeten zijn, heb het met gedroogde linzen gemaakt en deze eerst voor gekookt
Mirjam
Hoe lang kook je deze voor? Ik heb hetzelfde probleem.
Tilleke
Heel erg lekker
Mirjam
Ik vond het erg lekker en voedzaam
Andrea
Wat doe je dan met de linzen bij de chili sin carne? Heb ik het niet gezien of staan die idd alleen maar op de boodschappen lijst maar niet in het recept zelf?
Monique
Zie stap 5.. :)