Ga naar de inhoud

Galette met gekarameliseerde ui en tijm

Een heerlijke hartige galette, perfect voor de donkere maanden van het jaar. Galette met gekarameliseerde ui en champignons. Heerlijk als bijgerecht of hapje.
25 minuten Voorbereidingstijd
35 minuten Bereidingstijd
Delen op
Galette met gekarameliseerde ui en tijm

Galette met gekarameliseerde ui en tijm

Een hartige taart met gekarameliseerde ui, maar dan anders. Een galette met gekarameliseerde ui en tijm. Samen zijn dit echte herfstsmaken, en perfect hapje of bijgerecht op een koude donkere dag. Met zoete gekarameliseerde ui, tijm, champignons en knapperig bladerdeeg. Yum, het water loopt me in de mond. Bij jou ook? Lees dan snel verder!

Galette met gekarameliseerde ui en tijm

Galette met gekarameliseerde ui en tijm 

Gekarameliseerde ui, ik ben er gek op! Zoete, zachte en warme ui, echte comfortfood wat mij betreft. Helemaal in combinatie met de hartige bladerdeeg.

Het maken van de galette met gekarameliseerde ui en tijm is ontzettend simpel. Om de ui te karameliseren fruiten we het eerst aan in een pan met boter of olie. Samen met knoflook en champignons. Dit bakken we daarna lekker aan voor we de smaakmakers toevoegen. In dit geval zout, peper, basterdsuiker, balsamicoazijn en tijm. Samen met wat water brengen we dit aan de kook en laten we het op zacht vuur pruttelen. Tot de ui zacht en gekarameliseert is.

Ondertussen is de oven aan het voorverwarmen en gaan we aan de slag met het bladerdeeg. Dit snijden we in een grote ronde vorm. 2 cm van de zijkanten van het bladerdeeg laat je leeg, de rest besmeer je met mascarpone. Hier overheen verdeel je het ui-champignonmengsel. De zijkanten van het bladerdeeg vouw je naar binnen, zo ontstaat een korst/rand om de galette. Bestrooi met tijm en geraspte kaas en bestrijk de randen met losgeklopt ei voor een mooi goudbruin resultaat.

Na 35 tot 30 minuten in de oven kun je genieten van een heerlijke galette met gekarameliseerde ui en tijm. Serveer de galette als (borrel)hapje, voorgerecht of onderdeel van de avondmaaltijd. Het kan allemaal.

Galette met gekarameliseerde ui en tijm

Gekarameliseerde ui

Ik ben gek op zoete gekarameliseerde ui, en gebruik het dan ook regelmatig in recepten. In dit geval is de ui waar de galette om draait, maar het is ook lekker om het bij gerechten te serveren of erin te verwerken. Een paar tips voor als je de smaak te pakken hebt:

Galette met gekarameliseerde ui en tijm

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Bereidingswijze galette met gekarameliseerde ui en tijm

Voorbereiding: 25 minuten
Bereiding: 35 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2
Stap 2
Verwarm een koekenpan met boter of margarine. Fruit de ui met knoflook en champignons. Roer ook de blaadjes van 2 takjes tijm erdoor. Breng op smaak met zout en peper en doe de basterdsuiker, balsamicoazijn en 2 eetlepels water erbij.
3
Stap 3
Breng aan de kook en verwarm het 10 minuten op laag vuur, met de deksel op de pan. Haal hierna de deksel van de pan en verwarm dit nog 5 tot 7 minuten tot het water verdampt is.
4
Stap 4
Leg het bladerdeeg op het bakpapier en snijd er een zo groot mogelijke cirkel van. Laat de buitenste 2,5 cm van het bladerdeeg vrij, besmeer de rest met de mascarpone. Verdeel het ui-champignonmengsel erover.
5
Stap 5
Vouw de buitenste rand van het bladerdeeg naar binnen. Bestrooi de galette met de overige tijm en geraspte kaas.
6
Stap 6
Roer het ei los en bestrijk hier het bladerdeeg mee.
7
Stap 7
Bak de galette 35 tot 40 minuten gaar in de oven. Tot het bladerdeeg knapperig en goudbruin is.
8
Stap 8
Snijd de galette met gekarameliseerde ui en tijm in punten en serveer het hierna direct.
Bekijk ook andere recepten
Aardappelschotel met tonijn
Red velvet muffins met witte chocolade en roomkaas
Andijviestamppot met champignonhachee
Roerbakschotel van aardappel met spruitjes en rookworst

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op