Gegratineerde aardappel met zalm
Bewaren
Aardappelbootjes met zalm. Of gegratineerde aardappel met zalm, laten we ze zo noemen. Dit is een lekker gerechtje van krokante aardappel met romige zalm-vulling en krokant kaaslaagje. Smullen! Lekker om samen met andere gerechten te serveren bij het kerstdiner.
Gegratineerde aardappel met zalm
Gegratineerde aardappel met zalm. Of eigenlijk romige zalm. Want juist dat sausje dat bij de zalm zit maakt deze gegratineerde aardappels zo lekker.
Voor dit gerecht kun je het beste grote aardappelen gebruiken. Was ze even goed en prik met een vork rondom gaatjes in de aardappels. Bestrijk ze met olie, en bestrooi met zout. Rooster de aardappels 1 uur in de oven op 200 graden.
Hierna laten we de aardappelen afkoelen. Snijd de bovenkant er vanaf en hol de aardappel uit. Zorg hierbij da je een rand van ongeveer 1 cm dik overhoudt.
De aardappelpuree doe je een kom, samen me een klontje boter stamp je hier een puree van. Dit gebruiken we om het zalmmengsel mee af te sluiten.
De zalm pocheer je in melk. Ondertussen bereid je een andere pan een roux. Hierbij verwarm je witte wijn en beetje bij beetje voeg je de melk toe. Citroen, verse bieslook en peterselie en mosterd zorgen voor een heerlijke saus die heerlijk is bij de blokjes zalm.
De aardappelschuitjes vul je met het zalm-roux mengsel. Dek dit af met een laagje van de aardappelpuree en bestrooi dit met geraspte kaas.
Nadat je dit laat gratineren in de oven heb je heerlijke aardappelschuitjes. Oftewel gegratineerde aardappel met zalm. Een krokante aardappel-schil gevuld met romige saus en blokjes zalm met daarop een krokant aardappelpuree-kaas laagje. Yummm!
Kerstrecepten met zalm
Ben je opzoek naar andere recepten met zalm voor de kerstdagen? Dan tip ik je graag deze toppers van de website:
- Ontbijttip: Omeletkrans met spinazie en zalm
- Romige zalmtartaar met avocado en ei
- Zalmbonbon met forel
- Vissaladekrans
- Zalm in bladerdeeg
Klik hier om het overzicht van alle kerstrecepten op de website te bekijken.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze gegratineerde aardappel met zalm
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.Stap 2
Was de aardappelen schoon en maak ze droog. Prik met een vork rondom gaatjes in de aardappels. Bestrijk de aardappels met olijfolie en bestrooi met zout. Rooster de aardappels 1 uur in de oven, tot ze gaar zijn.Stap 3
Laat de aardappelen hierna kort afkoelen.Stap 4
Snijd ongeveer 1 cm van de bovenkant van de aardappelen en hol de aardappelen uit, zorg dat je 1 een rand van ongeveer 1 cm overhoudt.Stap 5
Doe het uitgeholde aardappelpuree in een kom, samen met een klontje boter (ongeveer 40 gram) en stamp dit tot een puree.Stap 6
Verwarm de melk in een pannetje en doe de zalm erbij. Laat dit op zacht vuur 3 minuten pocheren. Haal de vis uit de pan en zet het even weg.Stap 7
Smelt de overige boter in een pannetje en roer de bloem erdoor. Verwarm dit 2-3 minuten voor je de witte wijn erdoor roert. Voeg ook beetje bij beetje de melk erbij. Roer dit constant door zodat een mooie roux ontstaat. Doe hier citroenrasp bij en 2 el citroensap, samen met de gehakte kruiden en mosterd. Roer goed door en voeg als laatste de blokjes zalm toe.Stap 8
Vul de aardappelschuitjes met het zalmmengsel. Verdeel hierover de aardappelpuree en bestrooi met geraspte kaas. Verwarm dit 20 minuten in de oven op 200 graden. Zodat de kaas goudbruin wordt en gratineert.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze gegratineerde aardappel met zalm
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.Stap 2
Was de aardappelen schoon en maak ze droog. Prik met een vork rondom gaatjes in de aardappels. Bestrijk de aardappels met olijfolie en bestrooi met zout. Rooster de aardappels 1 uur in de oven, tot ze gaar zijn.Stap 3
Laat de aardappelen hierna kort afkoelen.Stap 4
Snijd ongeveer 1 cm van de bovenkant van de aardappelen en hol de aardappelen uit, zorg dat je 1 een rand van ongeveer 1 cm overhoudt.Stap 5
Doe het uitgeholde aardappelpuree in een kom, samen met een klontje boter (ongeveer 40 gram) en stamp dit tot een puree.Stap 6
Verwarm de melk in een pannetje en doe de zalm erbij. Laat dit op zacht vuur 3 minuten pocheren. Haal de vis uit de pan en zet het even weg.Stap 7
Smelt de overige boter in een pannetje en roer de bloem erdoor. Verwarm dit 2-3 minuten voor je de witte wijn erdoor roert. Voeg ook beetje bij beetje de melk erbij. Roer dit constant door zodat een mooie roux ontstaat. Doe hier citroenrasp bij en 2 el citroensap, samen met de gehakte kruiden en mosterd. Roer goed door en voeg als laatste de blokjes zalm toe.Stap 8
Vul de aardappelschuitjes met het zalmmengsel. Verdeel hierover de aardappelpuree en bestrooi met geraspte kaas. Verwarm dit 20 minuten in de oven op 200 graden. Zodat de kaas goudbruin wordt en gratineert.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
1 reacties
Jm Van den Berg
Kun je dit recept een dag van te voren klaar maken en op de dag zelf in de oven schuiven?