Grazing table – borreltafel tips
Wat mij betreft is dit dé tip voor de feestdagen: maak een grazing table. Met een grazing table serveer je geen borrelplank, maar een complete borreltafel. Een tafel gevuld met borrelhapjes waar iedereen lekker van kan smullen. Ideaal voor de kerstborrel op het werk, maar ook Kerst met familie of Oud & Nieuw. Én deGrazing table – borreltafel tips
Bewaren
Wat mij betreft is dit dé tip voor de feestdagen: maak een grazing table. Met een grazing table serveer je geen borrelplank, maar een complete borreltafel. Een tafel gevuld met borrelhapjes waar iedereen lekker van kan smullen.
Ideaal voor de kerstborrel op het werk, maar ook Kerst met familie of Oud & Nieuw. Én de nieuwjaarsborrel! In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe je zelf een grazing table samenstelt en opmaakt.
Lekkere borrelplank maken
Voor een event van Beemster Kaas mocht ik een borrelplank samenstellen. In plaats van een borrelplank besloot ik aan de slag te gaan met een heuse Beemster Grazing Table in najaarssfeer!
Een droom, want ik heb altijd al eens een grazing table willen maken. Een goed gevulde tafel met daarop de lekkerste borrelhapjes. Kazen, smeersels, dips, en crackertjes. Aangevuld met nootjes, vers fruit en meer. Dat wil toch iedereen?
Lees snel verder voor mijn tips hoe je zelf ook zo’n heerlijke tafel vol borrelhapjes samenstelt.
Beemster Signature borrelkazen
De basis van mijn grazing table zijn de borrelkazen van Beemster kaas; de Beemster Signature kazen die verkrijgbaar zijn in de supermarkt. De Beemster Signature kazen zijn zeer geschikt voor de borrel. Het zijn speciaal geselecteerde kazen die perfect zijn als basis voor de borrelplank. Deze kazen hebben allemaal een unieke smaak en zijn nèt even anders dan de ‘gewone’ Beemster kazen. Gemaakt met tijd, ambacht en aandacht. Hierdoor hebben deze kazen krachtige smaken, die perfect passen bij een borrelplankje.
Het assortiment van Beemster Signature borrelkazen bestaat uit onderstaande kazen. Stuk voor stuk zijn het toppers, mijn persoonlijke favorieten zijn de X-O- en Royaal Grand Cru.
- Beemster Signature Aged – rijk en pittig van smaak. Deze kaas is ongeveer 10 maanden op natuurlijke wijze gerijpt en past perfect op iedere borrelplank of is heerlijk als blokje om te snacken. De Aged heeft een kenmerkende stevige bite en smelt toch nog heerlijk in de mond. Het is de jongste kaas van het vaste Beemster Signature assortiment.
- Beemster Signature Extra Aged – vol van smaak met een zilt knappertje. Deze kaas is ongeveer 18 maanden op natuurlijke wijze gerijpt en is onmisbaar op iedere borrelplank. Door de lange rijpingstijd heeft de kaas een unieke, zilte en zeer rijke smaak met heerlijke witte rijpingskristallen. Het unieke aan deze langgerjipte kaas is dat hij ondanks zijn leeftijd nog perfect snijdbaar is.
- Beemster Signature X-O- – Dit is de meest rijpe, brokkelige kaas uit de Beemster kaasmakerij. Deze kaas is circa 26 maanden gerijpt en is daardoor de ‘oudste’ Beemster kaas. Dat proef je door de knapperige rijpingskristallen en het, voor Beemster kazen, kenmerkende romige mondgevoel.
- Beemster Signature Royaal Grand Cru – een stevige en licht brokkelige kaas die ongeveer 12 maanden op sparrenhouten planken rijpt. De unieke aroma‘s gecombineerd met een subtiel smeltende, romige textuur en fijne rijpingskristallen maken van deze kaas een specialiteit. Door een andere bereidingswijze is deze kaas uniek en écht anders van smaak dan de andere Beemster Signature kazen.
- Beemster Signature Pumpkin Spice – De smaak van het najaar: Een onweerstaanbare mix van specerijen waaronder kaneel, nootmuskaat, kardemom en gember gecombineerd met de rijke, romige smaak van jonge Beemster kaas. Deze jonge kaas is perfect voor de herfst en winter en brengt een vleugje gezelligheid en comfort naar elke kaasplank.
Grazing table benodigdheden
Voor het maken van een grazing table heb je niet zoveel nodig, maar een aantal dingen zijn wel handig.
Bekleed je tafel (of een andere ondergrond) met bakpapier of slagerspapier. Op deze vellen bouw je de grazing table op. Zorg ervoor dat de vellen een beetje over elkaar liggen, zodat er niets op je tafel morst. Het is ook fijn om onder het papier een tafelkleed of tafelzeil te leggen ter bescherming van de tafel.
Overige benodigdheden en tips:
- bakjes of kommetjes om de dips in te serveren
- lepeltjes of mesjes voor bij de dips en smeersels
- eventueel ook een plateau of borrelplank met schaaltje eronder om verschillende hoogtes op de tafel te creëren
- (cocktail)prikkertjes voor de olijven en/of blokjes kaas
- versiering om de tafel extra aan te kleden. Omdat het in herfstthema was hebben we we voor deze grazing table mini pompoenen gebruikt. In het kerstthema kun je bijvoorbeeld denken aan kerstgroen, kerstballen en andere kerstdecoratie.
Eventueel kun je schoteltjes en vorkjes bij de grazing table zetten zodat de gasten hier hun hapjes op kunnen leggen. En servetjes zijn ook wel handig.
Grazing table ingrediënten
Qua ingrediënten kun je op een grazing table helemaal los gaan. Mijn tafel was bestemd voor ongeveer 45 personen. Voor een kleiner gezelschap kun je een kleinere tafel maken.
- Kaas – wat mij betreft het belangrijkste ingrediënt. Tip: varieer met een aantal verschillende kazen. De Beemster Signature borrelkazen zijn hiervoor bijvoorbeeld zeer geschikt
- verschillende soorten (gedroogde) vleeswaren
- verschillende dips en smeersels. Ik heb in dit geval Beemster kaassalade, pompoenhoemoes, roomkaasdip met kruiden, Heksenkaas en vijgenjam gebruikt.
- crackers en dipstokjes
- nootjes
- gedroogd fruit
- olijven
- trosjes druiven
- groenten zoals snackwortels, tomaatjes en komkommer.
- notenbrood/vijgenbrood
- vers fruit zoals plakjes sinaasappel, blauwe bessen, partjes appel of peer
Grazing table opbouwen
Het opbouwen van de grazing table gaat in fases. Zo pak je iedere keer een ander ingrediëntgroep om de tafel te vullen. Leg de ingrediënten in groepjes bij elkaar, en zorg dat de groepjes bij een grotere tafel een aantal keer terugkomen.
Tip: zoek voor voorbeelden van opmaak van borreltafels op ‘grazing tables’ op Instagram of TikTok ter inspiratie. Er is zoveel mogelijk.
Zorg ervoor dat je de ingrediënten allemaal snijd voordat je begint met het opmaken van de tafel. Dat werkt het fijnste. Serveer dips, en andere natte ingrediënten zoals olijven in kommetjes.
Grazing table vullen
Bekleed eerst de tafel met tafelkleed of tafelzeil en vervolgens met bakpapier of slagerspapier. Verdeel eerste de bakjes met dips etc over de tafel. Leg hierna de (gesneden) kazen bij de dips. Verdeel hierna de trosjes druiven op tafel samen met de overige decoratie naar keuze. Verdeel hierna het (gedroogde) vlees over de tafel. Daarna de groenten en het fruit. Hierna de crackertjes, toast en dipstiks. Verdeel als laatste de nootjes over de nog lege en gaten ter opvulling.
Dit artikel schreef ik in samenwerking met Beemster kaas, de foto’s zijn gemaakt door Jesje Veling.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.