Lekker smeren: hamsalade
Ik ben gek op het smeren van (stok)broodjes. Zo eet ik tijdens een barbecue vaak meer stukjes stokbrood dan vlees. Naast kruidenboter, tapenade en aioli vind ik het ook heerlijk om salades te smeren. Bij de slager neem ik daarom regelmatig een bakje salade mee. Meestal neem ik de ham- of gerookte kipsalade. En ja,Lekker smeren: hamsalade
Bewaren
Ik ben gek op het smeren van (stok)broodjes. Zo eet ik tijdens een barbecue vaak meer stukjes stokbrood dan vlees. Naast kruidenboter, tapenade en aioli vind ik het ook heerlijk om salades te smeren. Bij de slager neem ik daarom regelmatig een bakje salade mee. Meestal neem ik de ham- of gerookte kipsalade. En ja, waarom zou ik die niet zelf maken?
Na een paar pogingen is dit mijn ideale recept om zelf hamsalade te maken. Lekker bij de barbecue, maar natuurlijk ook op een broodje bij de lunch.
Hamsalade
Ingrediënten
- 1 ons ham (liefst één dikke plak), in blokjes of reepjes
- 1 theelepel fijn geraspte mierikswortel (uit een potje)
- 2 eetlepels zilveruitjes, fijngesneden
- 1 augurk, fijngesneden
- 2 stengels lente ui, in ringetjes
- 2 eetlepels yoghurt
- 1 eetlepel mayonaise
- peper en zout
- Extra optie: het is ook lekker om fijngesneden prei bij de salade te voegen, dan ontstaat een heerlijke ham/preisalade
Bereiding
Meng de ingrediënten door elkaar. Proef en bepaal of je de consistentie goed vindt.
Als je het mengsel te dik vindt, voeg dan een beetje extra yoghurt of mayonaise toe (dit is ook afhankelijk van het type yoghurt dat je gebruikt) .
In de koelkast kun je de salade ongeveer 3 dagen in een afgesloten bakje bewaren.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.