Kaiserschmarren met appel
Nu we niet op wintersport kunnen halen we de wintersport naar ons eigen huis. Kaiserschmarren met appel. Bijna net zo lekker als wanneer je het in het Oostenrijkse zonnetje na een ochtend skiën eet.
Kaiserschmarren met appel
Bewaren
Als de bergen en skipistes niet binnen handbereik zijn, brengen we de wintersport gewoon naar ons eigen huis met dit verrukkelijke recept voor Kaiserschmarren met appel. Niets beter dan na een zonnige ochtend skiën in de bergen te genieten van een heerlijke lunch, even ontspannen, bijtanken en genieten van goed eten. Mijn ultieme combo? Een groot glas skiwasser (limonade) en een portie overheerlijke Kaiserschmarren.
Iedereen die op wintersport naar Oostenrijk is geweest kent Kaiserschmarren. Het lijkt op een pannenkoek, maar dat is het niet.
Kaiserschmarren met appel
Kaiserschmarren lijkt op een dikke pannenkoek, in stukken. Kaiserschmarren is luchtiger, en vult ook meer. Het is een vrij stevige maaltijd, dat kun je tijdens het skiën wel gebruiken.
Het deeg van kaiserschmarren met appel bevat opgeklopt eiwit, zelfrijzend bakmeel en melk. Hiervan bak je een grote luchtige pannenkoek welke je met twee vorken uit elkaar trekt. Zo ontstaan er grove stukken. Zo lekker!
Oostenrijkse pannenkoekjes met appel recept
Het is niet erg als het tijdens het bakken van de grote pannenkoek een rommeltje wordt. Het omdraaien mag best in meerdere delen. Draai de pannenkoek ook niet te snel om, laat het eerst even goed bakken. Het zelfde geldt voor het in stukken snijden. Als je dit te snel doet verdwijnt het luchtige effect. En dat is nu juist wat kaiserschmarrn zo lekker maakt!
Kaiserschmarrn recept
Bij het klassieke Kaiserschmarrn recept maak je de pannenkoek vaak met rozijnen door het beslag. Ik geef dat recept een twist! In dit geval heb ik de kaiserschmarren gecombineerd met gebakken appeltjes met kaneel en suiker. Hierdoor wordt het wat mij betreft nog lekkerder. Je kan het daarnaast nog serveren met poedersuiker en abrikozen- of pruimencompote. Echt smullen!
Mijn bord kaiserschmarren met appel was bijna net zo lekker als wanneer je het in het Oostenrijkse zonnetje na een ochtend skiën eet.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze kaiserschmarren met appel
Stap 1
Scheid de eieren. Klop de eiwitten stijf. Klop de eidooiers los met 4 eetlepels suiker en een snufje zout. Klop om en om de melk en het zelfrijzend bakmeel door de eidooiers. Spatel de stijve eiwitten vervolgens voorzichtig door het mengsel.
Stap 2
Meng de blokjes appel met een beetje citroensap, 1 eetlepel suiker en kaneel. Verwarm een koekenpan met olijfolie. Bak hier de appeltjes in aan tot ze mooi zacht zijn.Stap 3
Verwarm een grote koekenpan met een beetje olijfolie. Schep de helft van het beslag in de koekenpan, laat dit op medium vuur garen. Keer de dikke pannenkoek om als de onderkant goudbruin kleurt. Laat het op de andere kant ook bakken.
Stap 4
Trek het deeg hierna met 2 vorken in grove stukken. Bak dit nog even door.
Stap 5
Haal de gebakken kaiserschmarren uit de pan en bak hierna op dezelfde manier het overige beslag.
Stap 6
Roer de gebakken appeltjes door de kaiserschmarren.
Stap 7
Bestuif de kaiserschmarren met poedersuiker en serveer eventueel met appelmoes, jam of compote.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze kaiserschmarren met appel
Stap 1
Scheid de eieren. Klop de eiwitten stijf. Klop de eidooiers los met 4 eetlepels suiker en een snufje zout. Klop om en om de melk en het zelfrijzend bakmeel door de eidooiers. Spatel de stijve eiwitten vervolgens voorzichtig door het mengsel.
Stap 2
Meng de blokjes appel met een beetje citroensap, 1 eetlepel suiker en kaneel. Verwarm een koekenpan met olijfolie. Bak hier de appeltjes in aan tot ze mooi zacht zijn.Stap 3
Verwarm een grote koekenpan met een beetje olijfolie. Schep de helft van het beslag in de koekenpan, laat dit op medium vuur garen. Keer de dikke pannenkoek om als de onderkant goudbruin kleurt. Laat het op de andere kant ook bakken.
Stap 4
Trek het deeg hierna met 2 vorken in grove stukken. Bak dit nog even door.
Stap 5
Haal de gebakken kaiserschmarren uit de pan en bak hierna op dezelfde manier het overige beslag.
Stap 6
Roer de gebakken appeltjes door de kaiserschmarren.
Stap 7
Bestuif de kaiserschmarren met poedersuiker en serveer eventueel met appelmoes, jam of compote.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
22 reacties
Willemijn
Lekker maar gemaakt met roomboter zoals in Oostenrijk en zeker geen olijfolie !
Miranda
Heerlijk!! Ik heb er nog wat vanillesuiker aan toegevoegd. Nog lekkerder. Bedankt voor het recept! Echt wintersportgevoel aan tafel.
Brenda Hoff
Wat een fijne tip Miranda, dat ga ik de volgende keer ook doen
Boaz
Bedsnkt voor de extra kilos alvast!
Brenda Hoff
Graag gedaan ;)
Fiep
Heb je ook een goed recept voor goulashsoep Brenda? Vrienden van me missen het erg nu ze niet naar oostenrijk kunnen. Ze zijn daar 40 jaar geweest en genoten van de soep ik wil t maken als verrassing voor hen.
Brenda Hoff
Ik heb wel een recept voor vegetarische goulashsoep, in dat geval kun je ook echt vlees toevoegen: https://brendakookt.nl/2020/10/16/vegetarische-goulashsoep/
Roger
Als je slechts de helft van het beslag in de koekenpan schept, wat doe je dan met de andere helft...?
Brenda Hoff
Die bak je daarna, als de eerste batch klaar is.
Maarten
Dit jaar niet op wintersport, maar dan toch Kaiserschmarren!
Marja
Groot succes. Smaakt naar poffertjes. Alleen de suiker minder. 2 el. Is wel genoeg. SMULLEN!
Mieke
Ook lekker met pot kersen door beslag
Gerda
Ziet er lekker uit.. wat bedoel je precies met stap 1.. om en om klop je ..melk bakmeel eigeel?
Elles
Met de andere helft van het beslag zeker hetzelfde doen :-)
Brenda Hoff
Ja, dat klopt. Ik zal dat in het recept nog even toelichten.
Boudien van Leussen
Was heerlijk! De appeltjes maken het gerecht helemaal af.
Marieke
Precies waar we zin in hadden, heerlijk. Gaar worden duurde even maar zo de moeite waard PS ook fan van je kookboek, meerdere recepten gemaakt en die waren inderdaad makkelijk & snel maar ook lekker!
Ineke Landman
Echt verrukkelijk deze variant met gebakken appeltjes. Heb ook nog wat gewelde rozijnen bij de appeltjes door gedaan.
Brenda Hoff
Wat super leuk om te horen Marieke!