Kip Hawaii
Bewaren
Dit zijn van die receptjes die altijd goed zijn toch? Rijst met kip in een lekker sausje. Deze keer gaan we voor de Kip Hawaii. Zo heb je tijdens deze grijze dagen de zon in ieder geval op je bord.
We eten niet zo vaak rijst, maar als we dat doen dan is het met een lekker sausje er bij. Ik houd er van als de rijst door de saus een beetje smeuïg wordt. Verschillende recepten heb ik inmiddels met jullie gedeeld (o.a. kip madras en kip kerrie) en nu is het tijd voor een nieuw recept met kip in een sausje. Kip Hawaii.
Of eigenlijk is het kip in zoetzure saus met ananas. Maar iets met ananas wordt al gauw ‘ Hawaii’ genoemd (noem een pizza Hawaii, die ze in Italië trouwens niet eens kennen). Alsof ze in Hawaii alleen maar ananas eten. Maar goed. Dit is een lekker zoetzuur sausje (valt bij mijn Mr altijd in de smaak) en daarom is het fijn om dit soort recepten achter de hand te hebben. En het is ook nog eens binnen 30 minuten klaar. Handig! En lekker.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze kip hawaii
Stap 1
Snijd de kip in blokjes en bak dit in een koekenpan met olijfolie aan. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Snijd de ananasringen in stukjes.Stap 2
Snijd de paprika's in reepjes en bak dit mee met de blokjes kip.Stap 3
Schil de gember en snijd dit fijn, pers de knoflook uit. Verwarm een beetje olie in een pannetje en fruit de gember en knoflook hierin kort aan. Voeg de tomatenpuree, azijn, sojasaus, maizena en basterdsuiker en het siroop van de ananas toe aan de saus.Stap 4
Breng de saus aan de kook, roer regelmatig door en laat dit 3 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur.Stap 5
Doe de saus in de koekenpan bij de aangebakken kip en voeg de stukjes ananas ook toe. Verwarm dit kort met elkaar mee.Stap 6
Serveer de kip hawaii met de rijst en eventueel een beetje kroepoek.Tip: de saus (incl kip en ananas) kun je heel goed invriezen. Ontdooi het in de koelkast en warm het opnieuw op in een pannetje.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze kip hawaii
Stap 1
Snijd de kip in blokjes en bak dit in een koekenpan met olijfolie aan. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Snijd de ananasringen in stukjes.Stap 2
Snijd de paprika's in reepjes en bak dit mee met de blokjes kip.Stap 3
Schil de gember en snijd dit fijn, pers de knoflook uit. Verwarm een beetje olie in een pannetje en fruit de gember en knoflook hierin kort aan. Voeg de tomatenpuree, azijn, sojasaus, maizena en basterdsuiker en het siroop van de ananas toe aan de saus.Stap 4
Breng de saus aan de kook, roer regelmatig door en laat dit 3 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur.Stap 5
Doe de saus in de koekenpan bij de aangebakken kip en voeg de stukjes ananas ook toe. Verwarm dit kort met elkaar mee.Stap 6
Serveer de kip hawaii met de rijst en eventueel een beetje kroepoek.Tip: de saus (incl kip en ananas) kun je heel goed invriezen. Ontdooi het in de koelkast en warm het opnieuw op in een pannetje.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
24 reacties
Dennis K
Geweldig. Ik heb het op werk gekookt en het regende complimenten. Rood pepertje doet het ook lekker in dit recept. Opmaaktip: bedek de bodem van je bord met grote sla bladeren, pers het rijst in een kommetje zodat je een mooie halve bal op je bord hebt. De rijst kan je nog wat versieren met komkommer reepjes en paprika stukjes. Brenda bedankt voor dit toprecept!!!
Nicoline
Hallo Brenda Klinkt heeerlijk maar ik verdraag ook geen paprika’s. Heb je een tip waar ik dit door zou kunnen vervangen? Dank je, Nicoline
Jolanda
Alles wat je wilt Broccoli champignons courgette aubergine Wat je lekker vind.
Brenda Hoff
Bijvoorbeeld door blokjes wortel, of gebruik roerbakgroenten.
Herman
Vandaag gegeten, heerlijk! Precies zo gemaakt als aangegeven.
Loes
Vandaag gemaakt. Wel een beetje aangepast, geen gember gebruikt, maar wel een rood uitje gesnipperd en een halve komkommer in blokjes. Dit samen met de paprika meegebakken. Ook een theelepeltje sambal toegevoegd. En een wokpan gebruikt, eerst de kip gebakken en daarna de groente toegevoegd en vervolgens de ingredienten voor de saus. Had geen maizena nodig, saus was dik genoeg. Het was heerlijk, voor herhaling vatbaar en veel lekkerder dan uit een pakje. Bedankt voor het recept.
Niki
Hoi Brenda, Ik heb dit recept al vaker bereid en het is heerlijk! Nu heb ik een vraagje. Ik zou er graag eens een salade bij willen serveren. Wat past erbij? Groetjes Niki
Franca
Hallo Brenda, lijkt me een lekker recept. Wat zou ik ipv de paprika’s kunnen gebruiken, ik verdraag ze niet goed.
Susan
Vandaag gemaakt, was heerlijk!! Heb iets meer saus gemaakt door er nog 250 ml water en een kippenbouillonblokje bij te doen.
Anne
Dit was precies de smaak die ik zocht maar zonder pakje of zakje! Was heerlijk!
Sabine
Jeetje, wat was dit lekker! Ik heb volgens mij veel te veel gegeten hiervan, haha! Ik vond de saus wel iets te zoet, dus de volgende keer ga ik hem zonder suiker proberen. Dankjewel voor dit goede recept!
Brenda Kookt
Bedankt voor je leuke reactie Sabine :)
Mariella
Hi Brenda, heerlijk gegeten van de kip Hawaii heb wel het eea aangepast zoals de annanas deze was vers de suiker was kokosbloemsuiker hen een klein uitje erbij gedaan enwat champignons. Dit gegeten met silvervlies rijst. Wij zijn met zn 2en dus wij hebben nog iets over dit gaan we zeker niet invriezen maar morgen dus nog een keer.
Marion
Net gemaakt, is echt heeeeerlijk!!
Freya
Heb deze vandaag gemaakt, maar zonder ananas (want ben er allergisch aan..) en ipv de siroop heb ik siroop van perziken op sap gebruikt. Superlekker! Bedankt voor je recept :)
Nicole
Heerlijk, makkelijk gerecht. En het smaakte ook prima. Komt bij mijn favorieten te staan.
Marijke Wolf
Vandaag heb ik de Kip Hawaii gemaakt. Precies volgens recept. Het was zalig. Heb nog de helft over en verkneukel me nu al om de rest op te eten van de week. Dit is echt een aanrader. Eten we zeker vaker. Dank je wel.
Wendy
Kinkt goed. Ik ga dit is recept gauw maken. De ingredienten staan al op mijn boodschappenlijstje.
Corrien
Hoi Brenda, Ziet er heerlijk uit, goed om binnenkort uit te proberen! Op de foto lijkt het of er ook 3 kleuren paprika door je saus zit. Maar dit staat niet tussen de ingrediënten. Klopt dit?
Brenda Kookt
Scherp! Zonder paprika's is het een gerecht zonder groenten. Met de kip heb ik paprikareepjes mee gebakken. Heb het inmiddels toegevoegd.
Jan Willem Pol
Eindelijk weer een recept waarvan ik ga watertanden!! De "pompoenen" kan ik hiermee naar de achtergrond dringen, brrrr! Ga door, ga door!
Brenda Kookt
:)
eliza
Op de foto zie ik paprika maar dit zie ik niet staan bij de ingrediënten. Vreemd!