Paddenstoelenstoof met bladerdeeg
Bewaren
Vandaag deel ik het vegetarische hoofdgerecht van het kerstdiner. Een spektakelstuk dat bij iedereen in de smaak zal vallen. Deze paddenstoelenstoof met bladerdeeg is zo lekker, dat je gasten het vlees niet zullen missen!
Met Kerstmis is het tijd om lekker uit te pakken. Net wat luxer te koken dan je op doordeweekse dagen doet. Deze heerlijke paddenstoelenstoof met bladerdeegdakje is daar een mooi voorbeeld van! Deze vegetarische groentestoof is ideaal voor Kerstmis en zal waarschijnlijk door iedereen gewaardeerd worden.
Paddenstoelenstoof met bladerdeeg
Mijn secret ingredient voor deze paddenstoelenstoof met bladerdeeg zijn de porcini. Deze gedroogde champignons zitten zo bomvol umamismaak dat je het vlees in deze stoof echt niet mist! De stoof vul je verder met paddenstoelen en wortel. Doe de stoof vervolgens in een ovenschaal en dek hem af met een dakje van bladerdeeg.
Voel je je erg creatief met Kerstmis? Maak dan met bladerdeeg wat kerstfiguurtjes voor óp het bladerdeegdakje, dat staat nog eens extra feestelijk!
Voor een compleet hoofdgerecht serveer je de paddenstoelenstoof met bladerdeeg bijvoorbeeld met aardappelpuree of aardappelsterren en spruitjes met brie en cranberry.
–> Kun je meer receptinspiratie voor de kerstdagen gebruiken. Op deze pagina hebben we alle kerstrecepten bij elkaar gezet.
Ingrediënten
Extra benodigd
- Ovenschaal van max 20 x 30
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze paddenstoelenstoof met bladerdeeg
Stap 1
Overgiet de porcini met heet water totdat ze onderstaan. Laat ze 30 minuten weken in het water.Stap 2
Snipper de ui en snijd of pers de knoflookteentjes fijn. Houd apart van elkaar. Snijd de bleekselderij in zo klein mogelijke blokjes en doe dat ook met 1 van de wortels. Snijd de andere wortels in grove stukken. Snijd ook de paddenstoelenmix grof.Stap 3
Verwarm een hapjespan met daarin olie op hoog vuur. Bak hierin de ui totdat deze mooi bruin gekleurd is. Zet dan het vuur lager, voeg eventueel nog wat extra olie toe en fruit de knoflook, bleekselderij en kleine blokjes wortel enkele minuten aan.Stap 4
Ris de blaadjes van de rozemarijn en snijd deze zo klein mogelijk.Stap 5
Voeg vervolgens de bloem toe en roer goed door zodat alle groenten met een klein laagje bloem bedekt zijn.Stap 6
Voeg vervolgens de bouillon, de balsamicoazijn, de kleingesneden rozemarijn, het laurierblaadje, de porcini inclusief het water waarin ze geweekt hebben, de grofgesnden wortelen en de paddenstoelenmix toe. Breng aan de kook en zet het vuur dan laag. Laat de stoof 10 minuten door pruttelen. Breng dan op smaak met peper en eventueel zout.Stap 7
Verwarm in de tussentijd de oven op 200 graden.Stap 8
Leg de velletjes bladerdeeg op elkaar en gebruik een deegroller om er 1 lap van te rollen.Stap 9
Schep de paddenstoelenstoof over in de ovenschaal en bekleed vervolgens de ovenschaal met het bladerdeeg.Stap 10
Kluts het ei en kwast vervolgens het bladerdeeg in met het ei. Maak enkele kleine sneetjes in het bladerdeeg zodat eventuele lucht kan ontsnappen.Stap 11
Bak de paddenstoelenstoof minimaal 30 minuten in de oven totdat het bladerdeeg bruin en gaar is. Serveer meteen.Ingrediënten
Extra benodigd
- Ovenschaal van max 20 x 30
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze paddenstoelenstoof met bladerdeeg
Stap 1
Overgiet de porcini met heet water totdat ze onderstaan. Laat ze 30 minuten weken in het water.Stap 2
Snipper de ui en snijd of pers de knoflookteentjes fijn. Houd apart van elkaar. Snijd de bleekselderij in zo klein mogelijke blokjes en doe dat ook met 1 van de wortels. Snijd de andere wortels in grove stukken. Snijd ook de paddenstoelenmix grof.Stap 3
Verwarm een hapjespan met daarin olie op hoog vuur. Bak hierin de ui totdat deze mooi bruin gekleurd is. Zet dan het vuur lager, voeg eventueel nog wat extra olie toe en fruit de knoflook, bleekselderij en kleine blokjes wortel enkele minuten aan.Stap 4
Ris de blaadjes van de rozemarijn en snijd deze zo klein mogelijk.Stap 5
Voeg vervolgens de bloem toe en roer goed door zodat alle groenten met een klein laagje bloem bedekt zijn.Stap 6
Voeg vervolgens de bouillon, de balsamicoazijn, de kleingesneden rozemarijn, het laurierblaadje, de porcini inclusief het water waarin ze geweekt hebben, de grofgesnden wortelen en de paddenstoelenmix toe. Breng aan de kook en zet het vuur dan laag. Laat de stoof 10 minuten door pruttelen. Breng dan op smaak met peper en eventueel zout.Stap 7
Verwarm in de tussentijd de oven op 200 graden.Stap 8
Leg de velletjes bladerdeeg op elkaar en gebruik een deegroller om er 1 lap van te rollen.Stap 9
Schep de paddenstoelenstoof over in de ovenschaal en bekleed vervolgens de ovenschaal met het bladerdeeg.Stap 10
Kluts het ei en kwast vervolgens het bladerdeeg in met het ei. Maak enkele kleine sneetjes in het bladerdeeg zodat eventuele lucht kan ontsnappen.Stap 11
Bak de paddenstoelenstoof minimaal 30 minuten in de oven totdat het bladerdeeg bruin en gaar is. Serveer meteen.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
3 reacties
Ria
In het recept staat kastanje champignons of . Wat hoort daar te staan? Ik xou dat graag weten om het recept zo goed mogelijk te maken voor Kerst. Dank u
Brenda Hoff
Dit is een paddestoelenmix van de supermarkt, meestal is dit een mix van kastagnechampignons met shiitake, oesterzwammen en champignons.
Anja
In plaats van diepvries bladerdeeg gewoon verse uit de koeling bij AH. Een mooie grote rol