Pasta carbonara recept
Bewaren
Of eigenlijk ga ik in dit geval voor spaghetti carbonara, maar laten we het pasta carbonara noemen. Een super snel pastagerecht, die ook super lekker is. Pasta met een romige saus van ei met room en kaas. Met pancetta. Echt smullen!
Wat is pasta carbonara?
Pasta carbonara wordt gezien als pasta voor de armen. De saus van dit pastagerecht wordt gemaakt van goedkope ingrediënten die altijd voor handen waren, namelijk ei(dooier), kaas en buikspek of wangspek. De pasta wordt meestal gegeten met spaghetti. Het komt van origine uit de regio Lazio, maar inmiddels staat het bij restaurants in heel Italië op de kaart.
Hoe maak je pasta carbonara?
Een pasta zonder rode saus, en zonder groenten. Pasta met romige kaassaus en spek. Smullen! En het is helemaal niet moeilijk of ingewikkeld om te maken.
De pasta kook je al dente in gezouten water. In plaats van spaghetti heb ik in dit geval Bucatini gebruikt. Een lange pastasoort die hol is van binnen. Wat mij betreft net even wat luxer en lekkerder dan de gewone spaghetti.
Stukken pancetta bakken we ondertussen aan in een droge koekenpan. In een kom kloppen we eidooiers op en dit mengen we met geraspte pecorino. Voor dit pasta carbonara recept heb ik het wat romiger gemaakt, door room toe te voegen aan het eidooiermengsel. Wat mij betreft wordt de pasta daar nog lekkerder van, al hoort het officieel niet. Breng het eimengsel op smaak met peper.
Bewaar een kopje van het kookvocht van de pasta en doe de pasta bij de gebakken pancetta in de pan. Zet het vuur uit. Hierna voeg je het eimengsel toe en roer dit door de pasta. Voeg een scheutje kookvocht toe en roer alles door.
Verdeel de pasta over de borden, maak af met vers gemalen peper en wat extra geraspte Pecorino. Dan is het nu een kwestie van genieten…
Wat eet je bij pasta carbonara?
Bij pasta carbonara wordt vaak een frisse salade geserveerd met bijvoorbeeld rucola, tomaten en balsamico dressing. Een stukje knapperig brood kan ook lekker zijn om erbij te serveren.
Welke wijn bij pasta carbonara?
Bij pasta carbonara past een witte wijn met een medium body en wat zuurgraad, zoals bijvoorbeeld een Pinot Grigio of Vermentino. Deze wijnen hebben een lichte fruitige smaak en een droge afdronk die goed past bij de romige saus van de pasta. Als je liever rode wijn drinkt, dan kun je kiezen voor een lichtere rode wijn zoals een Chianti Classico of een Barbera d’Alba. Omdat dit een vrij zwaar en hartig gerecht is, kies je het liefst een wijn die niet te zwaar is en de smaken van het gerecht niet overheerst.
Variatierecept
Dit pastagerecht is (zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen) een gerecht waarin rauwe eieren zijn verwerkt. Dat maakt het niet geschikt voor kinderen en zwangere vrouwen. Wil je wel met het hele gezin smullen van deze pastasoort? Dan tip ik je het recept van deze variant die ik eerder op de website deelde. Een variant op pasta carbonara die iedereen kan eten. Een lekkere pasta met spek en kaas, zonder rauwe eieren én zonder room. Al is dat dus niet de echte. Voor het recept van de echte pasta carbonara scroll je nu naar beneden.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze pasta carbonara recept
Stap 1
Kook de pasta beetgaar in ruim water. Giet de pasta af, maar houd een kopje van het kookvocht apart.Stap 2
Haal de plakjes pancetta van elkaar en bak deze in een grote droge koekenpan krokant.Stap 3
Scheid de eidooiers en doe deze in een kom. Meng met de slagroom en geraspte Peccorino. Breng op smaak met peper.
Stap 4
Doe de gekookte pasta in de pan bij de pancetta. Zet het vuur uit. Voeg het ei-roommengsel toe en roer goed door de pasta. Voeg een half kopje van het kookvocht toe en roer dit ook door de pasta.Stap 5
Verdeel de pasta carbonara hierna over de borden. Breng op smaak met peper en verdeel eventueel nog wat extra kaas over de borden.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze pasta carbonara recept
Stap 1
Kook de pasta beetgaar in ruim water. Giet de pasta af, maar houd een kopje van het kookvocht apart.Stap 2
Haal de plakjes pancetta van elkaar en bak deze in een grote droge koekenpan krokant.Stap 3
Scheid de eidooiers en doe deze in een kom. Meng met de slagroom en geraspte Peccorino. Breng op smaak met peper.
Stap 4
Doe de gekookte pasta in de pan bij de pancetta. Zet het vuur uit. Voeg het ei-roommengsel toe en roer goed door de pasta. Voeg een half kopje van het kookvocht toe en roer dit ook door de pasta.Stap 5
Verdeel de pasta carbonara hierna over de borden. Breng op smaak met peper en verdeel eventueel nog wat extra kaas over de borden.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.