Pasteischotel – Ragout ovenschotel met bladerdeeg
Bewaren
Een schotel waarmee je twee kanten op kunt. Deze pasteischotel (of ragout ovenschotel met bladerdeeg) is perfect comfortfood op een luie zaterdag of zondag. Maar je kunt hem ook op chique eten, tijdens het kerstdiner. Voor welke van de twee ga jij?
Bij deze schotel zat ik in tweestrijd. Hoe ga ik hem noem? Het is een ovenschotel met ragout, maar je kunt het ook een pasteischotel noemen. Dus van mij mag het allebei.
Pasteischotel – Ragout ovenschotel met bladerdeeg
In feite is deze pasteischotel een dikke gevulde ragout verdeeld over een ovenschaal afgedekt met bladerdeeg.
Voor het ragoutrecept heb ik als basis mijn eigen recept gebruikt. Bijna 10 jaar geleden publiceerde ik hem op de site, en nog steeds is het mijn favoriete ragout. Op basis van kip. Voor deze schotel heb ik er ook wortel en prei aan toegevoegd zodat de ragout iets dikker en meer gevuld wordt.
Het dakje van bladerdeeg kun je met koekstekers versieren, in dit geval heb ik sterren gebruikt. Als je het bladerdeeg bestrijkt met ei voor het de oven in gaat wordt het een hele mooie goudbruine knapperige kost.
Tip: ook leuk om de pasteischotel in kleine porties te serveren door kleine ramkins te gebruiken.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze pasteischotel – ragout ovenschotel met bladerdeeg
Stap 1
Breng de bouillon aan de kook en pocheer de kip tot deze gaar is. Snij de gepocheerde kip in blokjes.Stap 2
Snijd de champignons in blokjes en verwarm boter in een koekenpan. Bak de champignons hierin aan. Breng op smaak met zout en peper en voeg 2 eetlepels ketjap toe.Stap 3
Kook de blokjes wortel in een pan voor.Stap 4
Smelt de boter in een pan. Roer de bloem met een garde door de boter tot dit een glad mengsel vormt. Laat dit 1 minuut, al roerend, zachtjes pruttelen tot de bloem gaar is. Voeg dan, steeds roerend, beetje bij beetje de bouillon toe en roer dit tot een dikke gladde saus.Stap 5
Doe de mosterd, overige ketjap, kerriepoeder, champignons en kip erbij. Voeg de slagroom toe en vervolgens de ringen prei, voorgekookte stukjes wortel en fijngesneden peterselie. Breng op smaak met zout en peper.Stap 6
Vind je de ragout niet dik genoeg? Bindt het met een beetje extra bloem of maizena-papje.Stap 7
Vet een ovenschaal in en verwarm de oven voor op 180 graden.Stap 8
Verdeel de ragout over de ovenschaal. Leg hier het bladerdeeg op. Vouw de randjes eventueel in een patroontje. Maak in het midden een gaatje in het bladerdeeg zodat lucht kan ontsnappen. Bestrijk het bladerdeeg met losgeroerd ei en versier dit eventueel met het overige bladerdeeg. Bestrijk de versiering ook met ei.Stap 9
Verwarm de ragout ovenschotel 25 minuten in de oven. Tot het bladerdeeg mooi krokant is en goudbruin. Serveer de pasteischotel hierna direct.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze pasteischotel – ragout ovenschotel met bladerdeeg
Stap 1
Breng de bouillon aan de kook en pocheer de kip tot deze gaar is. Snij de gepocheerde kip in blokjes.Stap 2
Snijd de champignons in blokjes en verwarm boter in een koekenpan. Bak de champignons hierin aan. Breng op smaak met zout en peper en voeg 2 eetlepels ketjap toe.Stap 3
Kook de blokjes wortel in een pan voor.Stap 4
Smelt de boter in een pan. Roer de bloem met een garde door de boter tot dit een glad mengsel vormt. Laat dit 1 minuut, al roerend, zachtjes pruttelen tot de bloem gaar is. Voeg dan, steeds roerend, beetje bij beetje de bouillon toe en roer dit tot een dikke gladde saus.Stap 5
Doe de mosterd, overige ketjap, kerriepoeder, champignons en kip erbij. Voeg de slagroom toe en vervolgens de ringen prei, voorgekookte stukjes wortel en fijngesneden peterselie. Breng op smaak met zout en peper.Stap 6
Vind je de ragout niet dik genoeg? Bindt het met een beetje extra bloem of maizena-papje.Stap 7
Vet een ovenschaal in en verwarm de oven voor op 180 graden.Stap 8
Verdeel de ragout over de ovenschaal. Leg hier het bladerdeeg op. Vouw de randjes eventueel in een patroontje. Maak in het midden een gaatje in het bladerdeeg zodat lucht kan ontsnappen. Bestrijk het bladerdeeg met losgeroerd ei en versier dit eventueel met het overige bladerdeeg. Bestrijk de versiering ook met ei.Stap 9
Verwarm de ragout ovenschotel 25 minuten in de oven. Tot het bladerdeeg mooi krokant is en goudbruin. Serveer de pasteischotel hierna direct.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
6 reacties
Marleen
Zalig recept wel met kippen dijtjes gedaan!
Marjan
Pasteischotel ragout gaat het om
Marjan
Hoe kan ik de recepten doorsturen of kopieren dank u.
Brenda Hoff
Doorsturen kun je doen door de link te kopiëren en vervolgens plakken.
Marriëtte
Oh wat een heerlijk recept!!!! Ik zet bijna wekelijks wel een recept van je op tafel!!! Vraagje: kan ik ipv slagroom ook alpro kookroom doen (koemelkallergie)
Brenda Hoff
Wat super leuk om te horen Mariette! Je kunt de slagroom zeker vervangen door een beetje kookroom.