Plaattaart met druiven en gekarameliseerde ui
Bewaren
Een heerlijke en feestelijke plaattaart met druiven en gekarameliseerde ui. Niet alleen lekker als onderdeel van de maaltijd, ook als borrelhapje!
Plaattaart recept: druiven en gekarameliseerde ui
Plaattaart is altijd goed. Tenminste, bij ons thuis. Meestal eten de volwassenen de vulling die erop ligt en de kleintjes de korsten. Iedereen blij. Dit keer kozen we een volwassen topping, waardoor je deze plaattaart ook heel lekker als borrelhapje kunt serveren. Eet je ‘m als avondeten? Maak er dan een groene salade naast voor extra vitamines.
Druiven en geitenkaas
Druiven, geitenkaas en ui. Echt een hele lekkere combinatie. De druiven zorgen voor een frisse, zoete smaak die prachtig contrasteert met de rijke smaken van de zoete gekarameliseerde ui en de zachte, romige geitenkaas.
Hoe maak je gekarameliseerde ui?
Gekarameliseerde ui: het klinkt misschien wat ingewikkeld, maar dat is het echt niet! Gekarameliseerde uien zijn heerlijk zoet, zacht en rijk van smaak. Ook heel lekker op een hamburger, broodje of op een pizza.
Eerst snijd je een ui in halve ringen. Verhit dan wat boter of olie in een koekenpan. Voeg de gesneden uien vervolgens toe aan de pan en strooi er wat zout over. Roer goed om de uien te bedekken met de olie of boter. Ik voeg voor dit recept wat balsamicoazijn toe, en laat de uien dan minstens 15 minuten zachtjes bakken. Hoe langer je ze bakt, hoe zoeter en meer gekarameliseerd de uien worden.
Zoet en zacht
Door de ui lang in de pan op zacht vuur te bakken en balsamicoazijn toe te voegen, worden de uiringen lichtjes gekarameliseerd. Daardoor worden ze heerlijk zoet en zacht en gaan ze heel goed samen met de zoete druiven en de zachte geitenkaas. Lekker!
Plaattaart met druiven en gekarameliseerde ui
Deze plaattaart is zo veelzijdig dat je hem zowel als borrelhapje als avondmaal kunt serveren. Als borrelhapje kun je de plaattaart in kleinere stukjes snijden en serveren met een glas witte wijn of prosecco. Dat gaat goed samen met de zachte, zoete smaken. Als diner is het heerlijk met een frisse groene salade. De knapperige groenten vormen een perfect contrast met de zachte, rijke smaken van de plaattaart.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze plaattaart met druiven en gekarameliseerde ui
Stap 1
Snijd de rode ui in halve ringen. Verwarm de boter in een koekenpan en bak hierin de ui lichtbruin. Zet dan het vuur laag, voeg de balsamicoazijn toe en laat de uien minimaal 15 minuten zachtjes bakken.Stap 2
Verwarm de oven in de tussentijd voor op 200 graden.Stap 3
Bekleed twee bakplaten met bakpapier en rol hier de rollen bladerdeeg over uit. Vouw 1 cm van de randen om.Stap 4
Breng de zure room of crème fraîche op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel vervolgens over het bladerdeeg.Stap 5
Verdeel hier de gekarameliseerde uien overheen en verdeel daaroverheen de druiven. Je kunt deze heel laten of eventueel halveren.Stap 6
Bak de plaattaarten in 20 – 25 minuten af. Wissel de twee bakplaten halverwege.Stap 7
Garneer de plaattaarten na het uit de oven komen met de zachte geitenkaas en verse oregano.Stap 8
Lekker met een groene salade.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze plaattaart met druiven en gekarameliseerde ui
Stap 1
Snijd de rode ui in halve ringen. Verwarm de boter in een koekenpan en bak hierin de ui lichtbruin. Zet dan het vuur laag, voeg de balsamicoazijn toe en laat de uien minimaal 15 minuten zachtjes bakken.Stap 2
Verwarm de oven in de tussentijd voor op 200 graden.Stap 3
Bekleed twee bakplaten met bakpapier en rol hier de rollen bladerdeeg over uit. Vouw 1 cm van de randen om.Stap 4
Breng de zure room of crème fraîche op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel vervolgens over het bladerdeeg.Stap 5
Verdeel hier de gekarameliseerde uien overheen en verdeel daaroverheen de druiven. Je kunt deze heel laten of eventueel halveren.Stap 6
Bak de plaattaarten in 20 – 25 minuten af. Wissel de twee bakplaten halverwege.Stap 7
Garneer de plaattaarten na het uit de oven komen met de zachte geitenkaas en verse oregano.Stap 8
Lekker met een groene salade.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.