Ga naar de inhoud

Preischotel met linzen en feta

Lekkere lichte lenteschotel. Preischotel met linzen en feta. Prei met tomaat, linzen en feta zorgen samen een heerlijke lenteschotel uit de oven.

25 minuten Voorbereidingstijd
25 minuten Bereidingstijd
Preischotel met linzen en feta

Preischotel met linzen en feta

Vandaag een heerlijke lenteschotel, een preischotel met linzen en feta. Prei met tomaat, linzen en feta zorgen voor een heerlijke lenteschotel. Dit is een van de recepten uit mijn kookboek Makkelijk & Vers.

Preischotel met linzen en feta

Makkelijk & Vers

Bij de lente denk je misschien niet meteen aan een ovenschotel. Maar ik kan je zeggen, deze lichte lenteschotel met prei, tomaat en linzen is een topper.

Het recept komt uit mijn kookboek Makkelijk & Vers. Het kookboek is ingedeeld per seizoen, waardoor je er een jaar rond uit kunt koken.

Deze lichte ovenschotel staat in het lente-hoofdstuk. Naast de ovenschotel vind je in het hoofdstuk 16 andere lente recepten zoals een lekkere lentesoep, een stamppotje met asperges, pastagerechten, rijst, stoofpotjes, plaattaarten en meer. Kotom alles wat je nodig hebt voor een heerlijke lente. En daarnaast natuurljk ook voor de andere seizoenen van het jaar.

Moederdagactie

Tip: Bestel je Makkelijk & Vers voor 15 mei, dan betaal je met code ‘Moederdag’ geen verzendkosten. Leuk cadeautje voor je moeder die van koken houdt, maar meer variatie wil. Of misschien wel voor jezelf?

Klik hier om gebruik te maken van de actie. En scroll naar beneden voor de receptkaart met het uitgewerkte recept van de preischotel met linzen en feta.

Preischotel met linzen en feta

Preischotel met linzen en feta

Het is makkelijk om deze verse ovenschotel van prei met linzen en feta te bereiden.

In een pan bakken we de prei met knoflook aan. Dit brengen we op smaak met zout, peper en oregano. Ook roeren we hier uitgelekte linzen door (tip onder dit artikel geef ik een variatietip voor een preischotel zonder linzen, met vlees). Hierbij gaat crème fraîche.

Het prei-linzenmengsel verdelen we over de ovenschaal. Leg hier de plakjes tomaat op. Bestrooi dit met geraspte kas en verdeel hierover verkruimelde feta met panko. Bestrooi eventueel met wat extra oregano en verdeel er wat olijfolie overheen.

Verwarm de preischotel 25-30 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin en mooi gegratineerd is. Serveer de schotel hierna direct.

Variatietip preischotel

De preischotel met linzen en feta is een vegetarische lente ovenschotel. Echter geef ik in het boek ook variatietips zodat je vegetarische recepten zoals deze ook kunt bereiden met vlees of vis, en andersom.

De een preischotel met vlees kun je de linzen vervangen door 300 gram gehakt. Bak het gehakt rul voor je de crème fraîche toevoegt.

Foto’s in dit artikel (en in mijn boek Makkelijk & Vers) zijn gemaakt door Marcella Schermer.

Preischotel met linzen en feta

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze preischotel met linzen en feta

Voorbereiding: 25 minuten
Bereiding: 25 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de ovenschaal in.
2
Stap 2
Verwarm olijfolie in een koekenpan. Bak hier de prei en knoflook in aan. Breng op smaak met zout en peper en de oregano en roer de uitgelekte linzen hier doorheen. Warm kort door en roer hierna de crème fraîche erdoor.
3
Stap 3
Verdeel het prei-linzenmengsel vervolgens over de ovenschaal.
4
Stap 4
Verdeel hier de plakjes tomaat overheen. Bestrooi de tomaat vervolgens met geraspte kaas en verdeel hierover de feta en met panko. Bestrooi eventueel met wat extra oregano en verdeel er wat olijfolie overheen.
5
Stap 5
Verwarm de prei-linzenschotel 25-30 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin en mooi gegratineerd is.
6
Stap 6
Serveer de preischotel meteen.

Vervang de linzen door 300 gram gehakt voor een gerecht met vlees. Bak de gehakt rul voor je de crème fraîche toevoegt.

Ben je opzoek naar recept inspiratie?

Meld je gratis aan voor mijn nieuwsbrief, en ontvang wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Preischotel met linzen en feta
Naan tuna melt met mango en avocado
Tosti van pesto met zongedroogde tomaat en Beemster Royaal
Oranje cruffin met banketbakkersroom

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op