Ratatouille ovenschotel met mozzarella
Dit is wat mij betreft een topper van een makkelijke maaltijd. Deze ratatouille ovenschotel heeft wat tijd nodig in de oven, maar qua verdere bereiding is het zo gepiept. Een schotel zoals deze, met plakjes groente, stond al lang op mijn to-cook lijstje. Vorige week kwam het er eindelijk van...Ratatouille ovenschotel met mozzarella
Bewaren
Dit is wat mij betreft een topper van een makkelijke maaltijd. Deze ratatouille ovenschotel heeft wat tijd nodig in de oven, maar qua verdere bereiding is het zo gepiept.
Een schotel zoals deze, met plakjes groente, stond al lang op mijn to-cook lijstje. Vorige week kwam het er eindelijk van om hiermee aan de slag te gaan. Ik had het koud, en zin in een ovenschotel met lekker veel groenten. En kaas on top.
Ratatouille ovenschotel
Het meeste werk aan deze schotel is het snijden van de groenten. Nog makkelijker is het als je de groenten schaaft, hiervoor kun je bijvoorbeeld een kaasschaaf gebruiken. Daarna is het een kwestie van het vullen van de ovenschaal, en het wachten tot de ratatouille ovenschotel klaar is.
Omdat de groenten niet voorgebakken worden heeft dit iets meer tijd nodig in de oven, maar dan heb je wel een hele lekkere maaltijd op tafel staan. De tomatensaus maakt het smeuïg, en de mozzarella on top maakt het met een krokant korstje extra lekker.
Voor een complete maaltijd serveer je de ratatouille ovenschotel met (gebakken) aardappeltjes of couscous. Eventueel met een stukje vlees of vis.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze ratatouille ovenschotel met mozzarella
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.Stap 2
Verwarm de passata in een pannetje op het vuur. Roer 2 theelepels Provençaalse kruiden en suiker er door en breng op smaak met zout en peper.Stap 3
Snijd of schaaf de courgettes en aubergine in plakjes. Snijd de tomaten ook in plakjes.Stap 4
Verdeel de passata over een grote ovenschaal. Pak van iedere groenten een plak en leg dit naast elkaar aan de buitenrand van de ovenschaal. Herhaal dit zodat je een soort slang van groenteplakjes kunt maken. Ga hiermee door tot de hele schaal vol is. Bestrooi de groenten met zout en peper en de overige Provençaalse kruiden.Stap 5
Verwarm de schotel 30 minuten in de oven.Stap 6
Snijd de mozzarella in plakjes en verdeel dit na 30 minuten over de ovenschotel. Verwarm de ratatouille hierna nog 20-25 minuten tot de groenten gaar zijn en de mozzarella goudbruin.Stap 7
Serveer de ovenschotel met aardappeltjes of couscous.Tip: bij een vierkante of rechthoekige ovenschaal kun je ook meerdere rijen van de groenteplakjes maken, in plaats van dat je rondom de schaal vult.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze ratatouille ovenschotel met mozzarella
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.Stap 2
Verwarm de passata in een pannetje op het vuur. Roer 2 theelepels Provençaalse kruiden en suiker er door en breng op smaak met zout en peper.Stap 3
Snijd of schaaf de courgettes en aubergine in plakjes. Snijd de tomaten ook in plakjes.Stap 4
Verdeel de passata over een grote ovenschaal. Pak van iedere groenten een plak en leg dit naast elkaar aan de buitenrand van de ovenschaal. Herhaal dit zodat je een soort slang van groenteplakjes kunt maken. Ga hiermee door tot de hele schaal vol is. Bestrooi de groenten met zout en peper en de overige Provençaalse kruiden.Stap 5
Verwarm de schotel 30 minuten in de oven.Stap 6
Snijd de mozzarella in plakjes en verdeel dit na 30 minuten over de ovenschotel. Verwarm de ratatouille hierna nog 20-25 minuten tot de groenten gaar zijn en de mozzarella goudbruin.Stap 7
Serveer de ovenschotel met aardappeltjes of couscous.Tip: bij een vierkante of rechthoekige ovenschaal kun je ook meerdere rijen van de groenteplakjes maken, in plaats van dat je rondom de schaal vult.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
3 reacties
Anna
Hi Brenda, ik heb het er inderdaad uitgeschept omdat mijn schaal bijna overstroomde en ik geen 'soep' wilde :-). Heb het gerecht later nogmaals gemaakt maar de plakjes aubergine en courgette vooraf 10 min in de oven (140°C) gelegd en t natte hart uit de tomaten gehaald. Iets meer werk maar het resultaat was zo perfect. Heerlijk!
Anna
Hi, heerlijk recept maar ik heb heel veel vocht uit de schaal moeten scheppen tijdens t garen in de oven. Kun je daar iets over zeggen? Had ik het er niet uitgeschept was t eerder een saus geworden. Groet, Anna
Brenda Hoff
Hoi Anna, kun je aangeven waarom je het vocht eruit hebt geschept? Was er te veel 'water' in je schotel? Overstroomde het? Wat kan helpen is volgende keer de aubergine en courgette laten zweten door ze met zout te bestrooien en even te laten liggen. Hierna dep je ze met keukenpapier. Hierdoor komt er tijdens het bakken minder vocht vrij.