Ga naar de inhoud

Risotto met asperges

Risotto eet ik veel te weinig. Daar gaan we vanaf nu verandering in brengen. Het is al zeker twee jaar geleden dat ik voor het laatst een recept voor risotto op het blog plaatste. Het is dan ook al zeker twee jaar geleden dat ik zelf voor het laatst risotto heb gemaakt. In de tussentijd

Risotto met asperges

Risotto met groene asperge

Risotto eet ik veel te weinig. Daar gaan we vanaf nu verandering in brengen.

Het is al zeker twee jaar geleden dat ik voor het laatst een recept voor risotto op het blog plaatste. Het is dan ook al zeker twee jaar geleden dat ik zelf voor het laatst risotto heb gemaakt. In de tussentijd heb ik het wel gegeten in restaurants (voornamelijk in Italië). Een goede risotto is heerlijk. Ik kan er echt van genieten. Toch neem ik niet zo snel de moeite om het zelf te maken, dit komt ook doordat ik het in mijn eentje met opeten.

Ik vond het tijd voor een lente-risotto. Eentje met groene asperges en verder niet teveel poespas. Dat is gelukt! Deze risotto is redelijk simpel, maar wel erg lekker. Een aanradertje.

Risotto met asperge

Risotto met groene asperges en citroen

Bereidingstijd 40 minuten

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 250 gram risottorijst of arborio rijst
  • 1 liter runderbouillon
  • 2 sjalotjes
  • 125 gram champignons
  • 8 groene asperges
  • 100 gram doperwtjes
  • halve citroen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 50 gram boter
  • Parmezaanse kaas (ongeveer 50 gram)

Bereiding

Snipper het sjalotje  en pers de knoflook. Maak de bouillon klaar en zorg ervoor dat dit tegen de kook blijft.

Snijd de champignons in plakjes, bak deze in een koekenpan met olie even aan. Draai het vuur van de champignons uit zodra deze gebakken zijn. Schil de asperges en kook deze in water gaar. Voeg de laatste minuut de doperwtjes er even bij.

Verhit een pan met boter en olie. Als de boter gesmolten is fruit je de knoflook en de sjalotjes aan. Als de uitjes glazig zijn voeg je de ongekookte rijst toe. Roer goed door totdat de rijstkorrels glanzen van de olie.

Voeg aan de risotto-rijst één soeplepel bouillon toe totdat de rijst nét onder staat, draai het vuur tot middelhoog. Roer met een houten lepel door de risotto tot het vocht bijna is opgenomen. Herhaal deze stappen tot de risotto plakkerig is en zacht van de buitenkant met nog een lichte bite aan de binnenkant. Dit duurt ongeveer 20 tot 30 minuten, hiervoor heb je ongeveer een liter bouillon nodig.

Rasp terwijl je de risotto maakt de Parmezaanse kaas. Wanneer de risotto klaar is voeg je de Parmezaan toe en roer je nog even goed door totdat de kaas gesmolten is. Voeg hierna de citroenrasp en -sap toe, samen met de champignons, asperges en doperwtjes.

Tips:

  • Zorg dat de bouillon heet blijft.
  • Zorg ervoor dat de rijst het grootste gedeelte van de bouillon heeft opgenomen voordat je een nieuwe lepel toevoegt.
  • Blijf de risotto gelijkmatig roeren zodat elke rijstkorrel de kans heeft bouillon op te nemen.
  • Blijf bij de risotto, zodat je het in de gaten kunt houden.

———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

Bekijk ook andere recepten
BLT Salade
Crumble van nectarine met kersen
Pasta pesto salade
Salade van geroosterde biet met appel en pistache 3 bieten biet 85 gram rucola 0,5 avocado 0,5 appel, in blokjes 80 gram zachte geitenkaas 2 el gepelde pistachenootjes (of walnoten) Voor de dressing: 4 eetlepels balsamicoazijn 2 eetlepels extra vergine olijfolie 1 theelepel mosterd 1 theelepel honing zout en peper Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de bieten en besprenkel met olijfolie, zout en peper. Verpak in aluminiumfolie en rooster 30 minuten in de oven. Laat de biet hierna afkoelen en snijd ze in partjes. Maak de dressing door de ingrediënten te mengen in een kommetje. Verdeel rucola over een groot bord of schaal. Verdeel hierover partjes avocado, partjes geroosterde rode biet en blokjes appel. Verdeel hierover verkruimelde geitenkaas en bestrooi met grof gehakte pistachenootjes. Verdeel tot slot de dressing over de salade van rode biet

9 reacties

Bart

Hoi Brenda, ik heb dit recept denk ik wel 100 keer gemaakt en het is echt heel nice. Het enige dat ik nog doe is de champignons even afblussen met soja saus. Thanks.

Laat een bericht achter

Michel

Schil de asperges....? Groene asperges schil je toch niet?

Laat een bericht achter

Lex

Wel een leuk recept, maar 250 gram rijst voor 2 personen lijkt me erg veel. Na 30 min koken is de bite er wel af vrees ik.

Laat een bericht achter

Barbara

Dit lijkt me een heel lekker recept ik ga het vandaag nog maken. Brenda je hebt een heel erg leuke site. Je krijgt er echt zin om iets te maken. Ook de maaltijden en boodschappenlijst zijn een goed idee.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat goed om te horen Barbara, leuk!

Lous

Wanneer voeg je de citroen toe? Kon het zo snel ff niet vinden. Klinkt heerlijk!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Het stond inderdaad niet juist vermeld, de citroen voeg je aan het einde toe. Samen met de champignons en asperges.

Emily van Kampen

Ik krijg direct zin in risotto! Misschien ga ik deze vrijdag wel maken, hij lijkt me erg lekker met de asperges en doperwten.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dat is een goede zaak!

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op