Ga naar de inhoud

Smashburger met gebakken spek en ui

De lekkerste homemade smashburger. Met gebakken spek, ui en cheddarkaas. Dit is echt smullen!

30 minuten Bereidingstijd
Delen op
Smashburger met gebakken spek en ui

Smashburger met gebakken spek en ui

Zin in de perfecte smashburger? Dit smashburger recept mag je niet missen! Sappig vlees, krokant gebakken spek, gekarameliseerde ui en gesmolten cheddarkaas op een zacht broodje ā€“ dit is genieten op zā€™n best. Perfect voor het weekend!

Smashburger met gebakken spek en ui

Wat is een smashburger?

Een smashburger is een type hamburger die getypeerd wordt door het vlees. Het geheim zit ‘m dus in de bereiding: in plaats van een normale hamburger te maken, druk (smash) je een bol gehakt plat op een loeihete pan of grill. Dat zorgt voor een heerlijk knapperig korstje, maar houdt het vlees zelf goed mals.

Hoe krijg je het gehakt zo knapperig?

Dat komt door de maillard-reactie. De eiwitten en suikers in het vlees karamelliseren, en dat geeft die knapperige randjes. Gecombineerd met het uitgepakken spek, de cheddar en de gebakken ui ontstaat er zo een lekker smaakbommetje. Weer eens iets anders dan een standaard hamburger recept!

Scroll naar beneden voor de receptkaart met het uitgewerkte recepten om zelf smashburgers te maken.

Smashburger met gebakken spek en ui

Smashburger met gebakken spek en ui

Het is helemaal niet moeilijk om zelf zo’n lekkere smashburger te maken. Het is niet veel moeilijker dan een gewone hamburger, je moet alleen net even weten hoe je de knapperige smashburger maakt.

Supermakkelijk om zelf te maken en heerlijk knapperig. Het geheim zit ā€˜m in de bereiding: je maakt de burger extra dun en bakt ā€˜m op hoge temperatuur, zodat hij die onweerstaanbare krokante randjes krijgt.

Het gehakt meng je met de kruiden en kneed je kort door. Vervolgens rol je er balletjes van en druk je ze tussen twee velletjes bakpapier zo plat mogelijk. Hoe dunner, hoe beter! In een hete koekenpan met een klontje boter bak je de smashburgers aan beide kanten goudbruin en knapperig. Wil je een smashburger met kaas? Leg er een plakje cheddar op terwijl de burger nog in de pan ligt, zodat het lekker smelt.

Voor de ultieme smaakbeleving serveer je de burger op een zacht hamburgerbroodje, dat je kort hebt aangebakken in de pan. Beleg het broodje met een beetje ketchup en knapperige ijsbergsla, leg de smashburger erop en maak het helemaal af met gekarameliseerde ui en krokant gebakken spek. Nog een extra likje ketchup erop en het geheel is klaar om geserveerd te worden.

Smashburger met gebakken spek en ui

De perfecte smashburger maken

En dat is ā€˜m: de lekkerste smashburger die je gewoon zelf thuis maakt! Simpel, snel en boordevol smaak. Perfect voor een gezellig etentje in het weekend of gewoon omdat je zin hebt in een Ć©cht goede burger. Serveer ā€˜m met wat knapperige frietjes of een frisse salade en je hebt een topmaaltijd.

Ingrediƫnten

Voor de smashburgers

Voor erbij

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze smashburger met gebakken spek en ui

Bereiding: 30 minuten
Stap 1
Bak de ui in een koekenpan met boter aan. Doe er 1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker bij en bak dit mee.
2
Stap 2
Meng in een grote kom het gehakt met de ui en knoflook, de paprikapoeder, cayennepeper, zout en peper. Doe het ei, ketchup en paneermeel erbij en kneed dit door.
3
Stap 3
Kneed 4 balletjes van het gehakt. Maak dit plat tussen bakpapier, zo plat mogelijk
4
Stap 4
Verwarm een klontje boter in een koekenpan en bak de smashburgers goudbruin en knapperig.
5
Stap 5
Beleg de burgers hierna met een plakje cheddar kaas en verwarm dit nog even mee.
6
Stap 6
Bak de spek in een droge koekenpan krokant. Leg het spek hierna weg op keukenpapier.
7
Stap 7
Snijd het broodje door en bak deze op de snijkant in een koekenpan met boter aan.
8
Stap 8
En dan is het tijd om de burger te gaan bouwen: Beleg een broodje met een beetje ketchup en ijsbergsla. Leg hier de smashburger op en beleg dit met de gebakken ui, gebakken spek en nog een beetje extra ketchup.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Kip teriyaki recept
Smashburger met gebakken spek en ui
Plaattaart met aardappel, prei en mozzarella
Geitenkaas pasta met pompoen en spekjes

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op