Spanakopita ovenschotel
Maandag, het is weer tijd voor een lekkere makkelijke maaltijd. Deze keer heb ik een spanakopita ovenschotel gemaakt die ik graag met jullie wil delen. Een hartige taart van filodeeg met spinazie en feta, uit de oven. Wat is Spanakopita? Spanakowat? Als je in Griekenland bent geweest dan ben je...Spanakopita ovenschotel
Bewaren
Maandag, het is weer tijd voor een lekkere makkelijke maaltijd. Deze keer heb ik een spanakopita ovenschotel gemaakt die ik graag met jullie wil delen. Een hartige taart van filodeeg met spinazie en feta, uit de oven.
Wat is Spanakopita?
Spanakowat? Als je in Griekenland bent geweest dan ben je spanakopita vast tegengekomen op de menukaarten van de restaurants. Daar kun je er niet om heen.
Spanakopita is een traditioneel Grieks gerecht bestaande uit laagjes filodeeg, gevuld met een heerlijke mix van spinazie met feta en soms wat ei om alles bij elkaar te houden.
Spinazietaart
Het is een soort harige taart. Niet gemaakt van quichedeeg en met minder ei. Wel boordevol groente. En een gerecht dat je als lunch, snack of avondmaaltijd kunt serveren. Zo deelde ik eerder deze spanakopita rolletjes met je. Dat zijn eenpersoonsporties zie je heel goed als snack kunt serveren of als bijgerecht.
En deze keer gaan we dus voor een spanakopita ovenschotel. Scroll naar beneden voor het recept, en boodschappenlijstje zodat je zelf ook aan de slag kunt.
Spanakopita ovenschotel
Een hartige taart met een twist, oftewel spanakopita ovenschotel. Een lekkere spinazietaart met filodeeg en feta. Gemakkelijk om te maken.
In dit geval gebruik ik voor de spanakopita spinazie uit de diepvries. Laat dit ontdooien en zorg ervoor dat het goed is uitgelekt, zodat het niet meer zo vochtig is. Je kunt de spinazie eventueel ook even uitknijpen.
Spinazietaart met bladerdeeg
Meng de spinazie met ei en feta en breng op smaak met zout, peper en dille. En dan is het altijd om de ovenschotel op te maken met de (ook ontdooide) vellen filodeeg.
Bekleed de ovenschotel met filodeeg. Zorg dat de filodeeg over de rand van de schotel hangt ,zodat je de schotel straks kunt afdekken. Bestrijk het filodeeg met olie en leg hier nog een laagje filodeeg op.
Verdeel het spinaziemengsel over het filodeeg in de schaal. Vouw het filodeeg eroverheen zodat de schotel helemaal is afgedekt met het deeg. Bestrijk het met olijfolie.
Bak de spanikopita ovenschotel knapperig en goudbruin in de oven.
Wat eet je bij spanakopita ovenschotel?
De spanakopita is al heel lekker van zichzelf, maar nog lekkerder als je er wat bijgerechten bij serveert. Serveer de spanakopita ovenschotel daarom met de frisse tzatziki gemaakt van komkommer, yoghurt en knoflook. Ook is het lekker om er een Griekse salade bij te serveren voor een complete maaltijd.
Ingrediƫnten
Voor de snelle tzatziki
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze spanakopita ovenschotel
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden, vet een ovenschotel in.Stap 2
Zorg ervoor dat de spinazie ontdooid is en laat het uitlekken in een zeef (je kunt het ook uitknijpen).Stap 3
Verbrokkel de feta en meng dit samen met het ei door de spinazie. Breng het mengsel op smaak met peper, zout en dille.Stap 4
Bekleed de ovenschotel met filodeeg. En bestrijk het filodeeg met olie. Leg hier nog een laagje filodeeg op. Zorg dat de filodeeg over de rand van de schotel hangt ,zodat je de schotel straks kunt afdekkenStap 5
Verdeel het spinaziemengsel over de schotel. Vouw het filodeeg over de schotel en bestrijk het met olijfolie.Stap 6
Ba de schotel 20 tot 30 minuten in de oven, tot hij mooi bruin gekleurd is.Stap 7
Maak ondertussen een snelle tzatziki. Rasp de komkommer, bestrooi met zout en laat het even (ongeveer 10 minuutjes) uitlekken in een zeef of vergiet. Meng de uitgelekte komkommer met de yoghurt, knoflook, peper en zout.Stap 8
Serveer de spanakopita ovenschotel samen met de tzatziki.Ingrediƫnten
Voor de snelle tzatziki
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze spanakopita ovenschotel
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden, vet een ovenschotel in.Stap 2
Zorg ervoor dat de spinazie ontdooid is en laat het uitlekken in een zeef (je kunt het ook uitknijpen).Stap 3
Verbrokkel de feta en meng dit samen met het ei door de spinazie. Breng het mengsel op smaak met peper, zout en dille.Stap 4
Bekleed de ovenschotel met filodeeg. En bestrijk het filodeeg met olie. Leg hier nog een laagje filodeeg op. Zorg dat de filodeeg over de rand van de schotel hangt ,zodat je de schotel straks kunt afdekkenStap 5
Verdeel het spinaziemengsel over de schotel. Vouw het filodeeg over de schotel en bestrijk het met olijfolie.Stap 6
Ba de schotel 20 tot 30 minuten in de oven, tot hij mooi bruin gekleurd is.Stap 7
Maak ondertussen een snelle tzatziki. Rasp de komkommer, bestrooi met zout en laat het even (ongeveer 10 minuutjes) uitlekken in een zeef of vergiet. Meng de uitgelekte komkommer met de yoghurt, knoflook, peper en zout.Stap 8
Serveer de spanakopita ovenschotel samen met de tzatziki.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.