Spanakopita rolletjes
Bewaren
Yes, we gaan voor een lekker zomers hapje. Spanakopita rolletjes. Dit is een lekker Grieks hapje van krokant filodeeg gevuld met een mengsel van spinazie en feta.
Je kunt deze lekkere vegetarische rolletjes eten bij de avondmaaltijd, maar ze doen het ook goed als snack of hapje.
Koken & Genieten, mediterrane stijl
Het recept van deze lekkere spanakopita rolletjes vind je deze maand in mijn rubriek in Koken en Genieten Magazine (nummer 6 van 2023).
Het thema van Koken & Genieten is deze maand ‘Lekker Mediterraan’, we gaan deze maand dus voor heerlijke zomerse receptinspiratie voor elke dag. In mijn rubriek ga ik deze keer voor Griekse recepten. Naast de spanakopita rolletjes deel ik een lekker recept voor een gevulde pita met gyros en feta, souvlaki met naan, en mediterrane gevulde paprika’s met couscous.
Koken & Genieten magazine #6 ligt nu in de winkels. Wil je niets van mijn recepten in het magazine missen? Neem dan een maand-abonnement, klik hier voor alle informatie.
Tip: Samen met de redactie van Koken & Genieten Magazine heb ik ook een special magazine ontwikkeld, mijn eigen Brenda Kookt Magazine! Hierin vind je alle toprecepten van 11 jaar Brenda Kookt. Brenda Kookt Magazine vind je nu in de boekhandel, en kun je ook online bestellen via deze pagina.
Spanakopita rolletjes met spinazie en feta
Spanakopita is eigenlijk een spinazietaart. Een soort quiche, maar dan anders. Namelijk filodeeg gevuld met het spinaize-fetamengsel. Voor deze editie van Koken & Genieten leek het me leuk om spanakopita met een twist te maken, en dat werden deze heerlijke spanakopita rolletjes.
De rolletjes zien er misschien ingewikkeld uit, maar het is juist erg eenvoudig om ze te maken. Goed uitgelekte spinazie meng je met feta en ei. Dit breng je op smaak met zout, peper en dille. Hiermee vullen we een vel filodeeg. Tip: gebruik 2 vellen filodeeg per rolletje, en smeer dit in met olijfolie. Zo worden de rolletjes extra krokant na het bakken in de oven.
Verwarm de filodeegrolletjes 20 tot 30 minuten in de oven. De spanakopita rolletjes serveer ik met een tzatziki dip, smullen!
Het fijne van de spanakopita rolletjes is dat je ze lekker uit de hand kunt eten. En daardoor zijn ze niet alleen lekker als onderdeel van de (Griekse)avondmaaltijd, maar ook een heerlijke snack. Oftewel een lekker hapje voor bij de borrel.
Zet jij ze ook op tafel? Scroll snel naar beneden voor het uitgewerkte recept.
Ingrediënten
Voor de snelle tzatziki
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze spanakopita rolletjes
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier.Stap 2
Zorg ervoor dat de spinazie ontdooid is en laat het uitlekken in een zeef (je kunt het ook uitknijpen). Verbrokkel de feta en meng dit samen met het ei door de spinazie. Breng het mengsel op smaak met peper, zout en dille.Stap 3
Bestrjik een vel filodeeg met olie en leg er nog een vel filodeeg op. Verdeel hierover een strook van het spinaizemengsel, vouw de buitenkanten naar binnen en en rol het op. Doe dit ook met de andere vellen filodeeg, tot er 8 rollen ontstaan. Bestrijk de rolletjes filodeeg met olijfolie.Stap 4
Verdeel de hapjes over de bakplaat en bak ze 20 tot 30 minuten in de oven, tot ze mooi bruin zijn.Stap 5
Maak ondertussen een snelle tzatziki. Rasp de komkommer, bestrooi met zout en laat het even (ongeveer 10 minuutjes) uitlekken in een zeef of vergiet. Meng de uitgelekte komkommer met de yoghurt, knoflook, peper en zout.Stap 6
Serveer de spanakopita rolletjes samnen met de tzatziki.Ingrediënten
Voor de snelle tzatziki
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze spanakopita rolletjes
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier.Stap 2
Zorg ervoor dat de spinazie ontdooid is en laat het uitlekken in een zeef (je kunt het ook uitknijpen). Verbrokkel de feta en meng dit samen met het ei door de spinazie. Breng het mengsel op smaak met peper, zout en dille.Stap 3
Bestrjik een vel filodeeg met olie en leg er nog een vel filodeeg op. Verdeel hierover een strook van het spinaizemengsel, vouw de buitenkanten naar binnen en en rol het op. Doe dit ook met de andere vellen filodeeg, tot er 8 rollen ontstaan. Bestrijk de rolletjes filodeeg met olijfolie.Stap 4
Verdeel de hapjes over de bakplaat en bak ze 20 tot 30 minuten in de oven, tot ze mooi bruin zijn.Stap 5
Maak ondertussen een snelle tzatziki. Rasp de komkommer, bestrooi met zout en laat het even (ongeveer 10 minuutjes) uitlekken in een zeef of vergiet. Meng de uitgelekte komkommer met de yoghurt, knoflook, peper en zout.Stap 6
Serveer de spanakopita rolletjes samnen met de tzatziki.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.