Spitskool in bladerdeeg
Ovenschotel van spitskool in bladerdeeg. Op het eerste gezicht een vreemde combinatie, maar dit is zo lekker!
Spitskool in bladerdeeg
Bewaren
Spitskool heb ik tot mijn 21e niet gegeten (ook niet geprobeerd). Mijn schoonmoeder heeft de groente geïntroduceerd door het te wokken met een uitje en spekjes (eten we nog steeds regelmatig!). We zijn inmiddels gek op spitskool, maar ook op ovenschotels. Deze spitskool in bladerdeeg ovenschotel kan dan ook niet missen: zijn we ook gek op!
Dit recept heb ik geplaatst toen ik mijn blog in 2012 net was begonnen. We eten deze ovenschotel nog steeds regelmatig. Nou, dat zegt wat hoor. Behoort deze schotel straks ook tot jouw favorieten?
Spitskool in bladerdeeg
Op het eerste gezicht is dit misschien een vreemde combinatie. Maar het is zo lekker, als je eenmaal hebt geproefd ben je om! De ingrediënten zijn eenvoudig. Een middelgrote spitskool, bladerdeeg, gehakt, appels, olijfolie en kruiden.
Bereiden spitskool
Deze lekkere ovenschotel is heel makkelijk om te maken. Eerst meng je het gehakt met de Italiaanse kruiden en bak je het rul. In de tussentijd snijd je de spitskool in repen. Verwarm een grote hapjespan of wok op het vuur met een beetje olie en bak hier de reepjes in aan. Snijd ook de appels in blokjes, en bestrooi die met wat suiker en kaneel.
Bekleed dan de ingevette ovenschaal met bladerdeeg. Omdat de schotel ook met bladerdeeg wordt afgedekt is het handig om het over de randen van de ovenschaal heen te laten vallen. Die krokante korst, dat is misschien wel het allerlekkerste! Verdeel het gehakt, de spitskool en de appeltjes vervolgens over de ovenschaal en bak af in ongeveer 30 minuten, tot het bladerdeeg mooi goudbruin is.
Snel recept
De spitskool bak ik tegenwoordig eerst even aan in de wok, dit deed ik in het oorspronkelijke recept niet. Zo hoeft de schotel minder lang in de oven, en is de spitskool mooi zacht en gaar. Dan ben je nog sneller klaar en heb je een heerlijke ovenschotel op tafel!
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze spitskool in bladerdeeg
Stap 1
Vet een ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200°C.Stap 2
Verwarm een grote koekenpan met olie. Meng het gehakt met de Italiaanse kruiden en bak het rul.Stap 3
Snijd de spitskool in repen. Verwarm een grote hapjespan of wok op het vuur met een beetje olie en bak hier de spitskool in aan.Stap 4
Snijd de appels in blokjes. Bestrooi de blokjes appel met een beetje suiker en kaneel.Stap 5
Bekleed de ingevette ovenschaal met bladerdeeg. Omdat de schotel ook met bladerdeeg word afgedekt is het handig om het over de randen van de ovenschaal heen te laten vallen.Stap 6
Als het gehakt erg vochtig is, giet het vocht dan af. Verdeel het gehakt vervolgens over de ovenschaal. Leg hier de gebakken spitskool op, dit mag je een beetje aandrukken. Tot slot gaan de blokjes appel boven de spitskool. Dek de schotel tot slot af met bladerdeeg.Stap 7
Bak de ovenschotel in circa 30-35 minuten op 200 graden, tot het bladerdeeg mooi goudbruin is.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze spitskool in bladerdeeg
Stap 1
Vet een ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200°C.Stap 2
Verwarm een grote koekenpan met olie. Meng het gehakt met de Italiaanse kruiden en bak het rul.Stap 3
Snijd de spitskool in repen. Verwarm een grote hapjespan of wok op het vuur met een beetje olie en bak hier de spitskool in aan.Stap 4
Snijd de appels in blokjes. Bestrooi de blokjes appel met een beetje suiker en kaneel.Stap 5
Bekleed de ingevette ovenschaal met bladerdeeg. Omdat de schotel ook met bladerdeeg word afgedekt is het handig om het over de randen van de ovenschaal heen te laten vallen.Stap 6
Als het gehakt erg vochtig is, giet het vocht dan af. Verdeel het gehakt vervolgens over de ovenschaal. Leg hier de gebakken spitskool op, dit mag je een beetje aandrukken. Tot slot gaan de blokjes appel boven de spitskool. Dek de schotel tot slot af met bladerdeeg.Stap 7
Bak de ovenschotel in circa 30-35 minuten op 200 graden, tot het bladerdeeg mooi goudbruin is.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
73 reacties
Marja Koning
Ik heb het recept al heel vaak gemaakt. Mijn schoondochter, lerares op een VMBO, heeft het tijdens de kookles samen met haar leerlingen gemaakt en het was een groot succes.
Brenda Hoff
Wat super leuk om te horen Marja
astrid
ha Brenda, vraagje, hoe krijg je de onderkant van het bladerdeeg knapperig, heb blijft bij mij zo zompig. hoor graag van je. maak het gerecht al jaren, maar telkens de teleurstelling van het bladerdeeg:)
Brenda Hoff
Hi Astrid, doordat de bladerdeeg en vulling tegelijk in de oven gaan wordt de onderkant inderdaad niet knapperig. Wat je kunt doen is eerst de bodem te bakken, en daarna de vulling erop en de rest van de bladerdeeg. Zelf maken wij deze schotel ook nog steeds regelmatig, de laatste tijd bekleed ik soms ook alleen de bovenkant met bladerdeeg en de onderkant dus niet.
Yvonne Majolee
Vandaag deze heerlijk ovenschotel gemaakt in de airfryer! Dan is hij in 23 minuutjes klaar, in een bakblik. Die kan je als accessoire kopen. We hebben zitten smullen, ook mijn moeder van 83, die was erg verrast door de combinatie
Hilly
Wij vinden het heerlijk. Ik heb het al vaker gemaakt
Dillian
Heel lekker. We hebben het al vaak gemaakt. Ik heb het al vaak geadviseerd om ditvte maken.
Willeke
Dit is zó lekker! Mijn vriend zei gelijk na een hap dat hij het niets vond, toch kwam hij later op de avond daarop terug en zei hij dat hij het lekker vond maar gewoon even moest wennen want, appel met spitskool vond hij maar raar. Het is echt heerlijk staat al weer op de planning voor volgende week wij kunnen er lekker twee dagen.
Brenda Hoff
Hi Willeke, wat leuk om te horen! Was dus even wennen, maar daarna helemaal verkocht ;)
Monique
Gemaakt met vegetarische gyros en feta. In combinatie met de zoete appel een aanrader
Brenda Hoff
Wat en leuke twist aan het recept Monique, die wil ik ook een keer proberen!
Nelleke
Je schrijft het zelf al: een aparte combinatie. Maar echt heerlijk. Ik ben blij dat we dit recept geprobeerd hebben. Voor 2 personen (goede eters) kwam ik precies uit met een halve spitskool, 250gr gehakt en 2 appels. We hebben gesmuld tot er geen kruimel meer in de ovenschaal zat
Brenda Hoff
Wat super om te horen Nelleke
Wendy
Heerlijk! Zelfs de kinderen hebben er van genoten. Smaakte een beetje naar apfelstrudel zeiden ze
Kim
Wauw!! Heerlijk! Vanavond gegeten. Waar we anders meestal nog iets overhouden van een ovenschotel of hartige taart is dit schoon op gegaan!
Gerda
Hmm ik dacht wat kan ik een keer anders maken met Mn spitskool even snuffelen op Pinterest en kwam jou recept tegen. Makkelijk te maken en onwijs lekker. Zelfs mijn boys en man vonden het geweldig Haha en dat zegt wat. Deze recept ga ik vaker gebruiken. Dank je wel
Paulien
Hoi Brenda, jouw recepten zijn hier steevast favoriet! Vooral deze die door de kinderen ook wel als 'Koektaart' omschreven wordt. Ik zou dit recept heel graag een keer aan mijn zussen laten proeven alleen zijn ze beiden vegetarisch. Heb je het recept wel eens met 'nep' gehakt gemaakt? Groetjes Paulien
Nanda
Hij staat hier nu in de oven....ben heel benieuwd, maar meer nog wat mijn 2 kids (10 en 12 en beide moeilijke eters) ervan vinden.
Patricia
Hey brenda. We hebben het van de week uitgeprobeert maar vond de spitskool erg de overhand hebben... en we hadden het idee iets te missen... iets zoets... mischien iets van rozijntjes... we gaan het nog eens uitproberen... heb jij verder nog tips? En dat recept van je schoonmoeder... dat wokken met spekjes en uitjes....hen je daar een werkbeschrijving van? Klinkt wel erg lekker... ik hoor het graag en tot een volgende keer. Groetjes Patricia
Brenda Kookt
Hi Patricia ,wat jammer dat je wat mistte. Wij eten de schotel nog steeds zeer regelmatig, een van onze favorietjes. Deze twee recepten lijken er op: deze zonder ananas: https://brendakookt.nl/2012/09/03/spitskool-uit-de-wok/ En deze zonder de bami: https://brendakookt.nl/2018/02/07/bami-met-spitskool-en-spekjes/
Wilma
Wat een heerlijk recept! Vooraf waren de kritische reacties niet van de lucht. Dit kon niets zijn volgens onze stoere knullen... Achteraf moesten ze toegeven dat dit toch wel erg lekker was/is. Omdat ik geen tijd had voor 1 uur in de oven, roerbakte ik eerst de spitskool. Met 30 min. stond de ovenschaal op tafel. Fantastisch gerecht! Komt vaker op het menu.
Wilsophie de Weger
Het staat nu in de oven, ik vroeg me af of de kool niet eerst aangebraden of geblancheerd moest worden en 60 min. is wel lang voor bladerdeeg en dan op 200 graden dus voor alle zekerheid op 180 graden gezet. Ik ben benieuwd.
Sandra
Wat een heerlijke combinatie. Hen hem in een springvorm gemaakt. Voor 2 personen. Was bijna op. Zeker voor herhaling vatbaar.
Nanny
Super-, super-, superlekker! Ook mijn ouders van 91 en 94 vonden het lekker. Dit is een blijvertje.
Brenda Kookt
Super super super leuk om te horen! :)
Rineke
Heerlijk, ik heb mini hartige taartjes gemaakt en deze was de lekkerste! Zelfs de kinderen hebben gesmuld!
Hellen
Schuif de schotel straks in de oven... Ben heel benieuwd hoe die zal smaken!!
Gretha
Hoi Brenda, Wat een heerlijk recept ? onze peuter en kleuter hebben ook genoten! Toevallig at ons buurjongentje mee en we moesten het zeggen als we dit weer gingen eten, dan kwam hij weer ?!
Brenda Kookt
Wat leuk om te horen Gretha! De spitskoolschotel moet dus snel weer op tafel komen ;)
Jan Vahlkamp
Mijn vrouw zeurt al tijden dat ik eens voor haar moet koken. Koken doe ik nooit, maar ik dacht laat ik eens op internet kijken of daar iets opstaat. Gelukkig kwam ik gelijk op jou site en zag het recept met de spitskool. Dat leek me niet zo moeilijk om te maken, dus snel naar de winkel, ingrediënten gehaald en volgens recept in de oven. Toen mijn vrouw thuis kwam zag ik al een hele gelukkige blik toen zij rook dat ik iets gemaakt had. Echter dat het zo lekker was, had ik ook niet verwacht. Toen ik las van appel met kaneel en suiker, dacht ik als dat maar goed gaat. Het recept voor 4 personen heb ik gemaakt, maar om nou te zeggen dat wij de helft nog in de vriezer kunnen zetten. Wij hebben zeker driekwart opgegeten met zijn tweeën, zo lekker als het was. Volgens mij is het koud ook best lekker om te eten. We gaan het morgen proberen. Jou recepten ga ik zeker in de gaten houden, zodat ik mijn schatje wat vaker kan verrassen. Dank je wel, ook namens mijn vrouw.
Brenda Kookt
Wat leuk om te horen Jan. Dit recept staat bij ons thuis ook nog regelmatig op tafel, heb toevallig vanmorgen de ingrediënten weer gekocht :)
Inge
Al 'Googelend' kwamen we jouw recept tegen van de spitskool in bladerdeeg en vandaag hebben we hem gemaakt en gegeten ... en ... wij zijn verslaafd! ;) Mijn man noemde het een appelflap met vlees ... al het lekkere van een appelflap met het vullende van vlees en spitskool. Echt een super-recept! Bij ons komt 'ie in de boeken en met enige regelmaat ook terug op tafel! :) Dank je wel!! :*
Sanny Groenewold
Hoi Brenda heb al verschillende recepten gemaakt zo als de pepernoten taart dat was zo'n succes van de week heb ik hem in de aardbeien gemaakt,alles vers is onze favoriet geworden. Voor ons geen pak meer uit de winkel. En de zuurkool taart was ook zo lekker. Nu gaan we de witte kool met bladerdeeg vanavond eten lijkt me ook lekker. Maar je hoort wel hoe wij hem vonden. Gr. Sanny.
Brenda Kookt
Wat leuk om te horen Sanny, deze vinden jullie vast ook erg lekker. Bij ons is het echt een favoriet
Eva
lekker recept! Doe je de andere helft vd schotel afgebakken in de vriezer?
Brenda Kookt
Ja die vries ik in. Ik ontdooi het in de koelkast en warm het dan weer op in de oven. Mijn vriend vind het de tweede keer (als het uit de vriezer komt) zelfs nog lekkerder.
Daniëlle
Vandaag deze gemaakt! Wat een heerlijke verrassing :) Komt zeker nog een keer op het menu!
Jet
De kids noemen hem de 'spitskoolappeltaart' en eten hun vingers erbij op. En dat terwijl spitskool niet hun favoriete maal is! Ik maakte hem vanavond voor t eerst en kreeg direct de vraag wanneer we dit weer gaan eten!
magda den dulk
Hallo Brenda, Dagelijks word ik verrast met één van jouw heerlijke recepten. Morgen moet ik een Paasbrunch verzorgen voor 25 gasten van ons Inloophuis Debora voor mensen met kanker in Delft. Ik kom niet verder sandwiches, ommeletrolletje, ommelettaartje. Heb jij nog suggesties? Wellicht nog iets met groenten bv frittata met gourgette? Vraagje: kan ik de ommeletjes vandaag al bakken voor morgen?
Manon
MMMMMMMMM!!! Dit was een heerlijk recept. Makkelijk en lekker. Ga deze absoluut vaker maken!
Brenda Kookt
Super!
Ellen
Hallo Brenda, Wat een geweldige site met heerlijke recepten. De site ziet er mooi en aantrekkelijk uit. Vandaag de spitskoolschotel gemaakt en het was super. Makkelijk en heerlijk, zelfs mijn kritische pubers hebben het gegeten ( en dat wil wel wat zeggen). Groetjes, Ellen
Brenda Kookt
Wat leuk om te horen Ellen, fijn dat de kritische pubers hier ook van genoten hebben :)
Janny
Vanavond de schotel gegeten. Het was heerlijk, een aanrader!
Albert Langereis
We hebben er heerlijk van gesmuld was een topper!
Ella
Bij ons staat deze verrukkelijke schotel regelmatig op tafel hoor. Helemaal omdat we hier met een moeilijk etende puber zitten die geen groente lust. Maar deze topper lust ze dus wel.
Brenda Kookt
Wat goed om te horen Ella, de schotel is ook te lekker. Hier staat hij ook regelmatig op tafel. En in dat geval zou ik er extra veel spitskool stoppen ;)
Hennie
Hoi Brenda Ik wil de taart een dag van tevoren maken. Hoelang moet hij dan de andere dag nog in de oven en op hoeveel graden ? groetjes Hennie
Brenda Kookt
Laat hem na de eerste keer bakken goed afkoelen en bewaar hem in de koelkast. De volgende dag zou ik hem 30 minuten op 180 of 200 graden opwarmen in de oven. (eventueel kun je hem in stukken snijden zodat het opwarmen sneller gaat)
Kristel
Hai Brenda, Na het lezen van alle positieve reacties bij dit recept heb ik het vandaag ook gemaakt. De eerste keer maar zeker niet de laatste! Wij zijn net zo enthousiast als de rest van de bezoekers. Wat een heerlijk recept met al die bijzondere smaken! Groetjes van Kristel
annemiek
Hoi Brenda, Ik was erg benieuwd naar die combinatie van smaken die helemaal niet voor de hand liggen. Maar ik had geen tijd om het gerecht in een uur in de oven te laten. Toen heb ik maar dezelfde ingrediënten gebruikt (zonder bladerdeeg) , maar dan in de wok, en er rijst bij gekookt. En we hebben er allebei van gesmuld. Bedankt dus. Groetjes
Brenda Kookt
Wat een goed idee voor als je minder tijd hebt Annemieke. Ik ga het op deze manier ook zeker eens eten.
Ineke Bosma
De spitskool met bladerdeeg staat nu in de oven, mmmm het ruikt al erg lekker. Benieuwd of het zo lekker is als beschreven wordt. Laat zeker van me horen. Groetjes. Ineke
Brenda Kookt
Ik ben benieuwd hij bij jullie ook in de smaak valt :)
juf Leej
Hij is net doorgeslikt! Was lekker! Verrassende smaken-combinatie.
Brenda Kookt
Wat goed om te horen :)
tineke
Gisteravond gemaakt, was heeeeeerlijk. Een blijvertje!
Brenda Kookt
Wat leuk om te horen Tineke, bedankt voor je reactie
Charlotte
Dit recept had ik gisteren moeten hebben, dit lijkt me veel lekkerder dan gewoon 'kale' spitskool! Op naar de volgende keer dus!
Brenda Kookt
Dat is jammer. Volgende keer moet je dan dit recept maken. Het blijft een van onze favorietjes.
Reina
Hey Brenda, Gisteren dit recept gemaakt en het was overheerlijk. Meteen toegevoegd bij mijn favorieten. Wat een leuke site en lekkere recepten. We gaan zeker nog meer uitproberen.
Brenda
Leuk! :-)
astrid
Hé Brenda, Zaterdag dit gerecht op de camping gemaakt, het was heeeeeeeeeeerrrrrrrrrrrrrrrrlijk. Direct de buren ook laten proeven, het was een inslaand succes, gelijk het recept uitgedeeld en je site doorgegeven.
brendakookt
TOP Astrid!! "Spread the word" Ik moet vanaf nu dus meer campingrecepten plaatsen.. ;-)
geriehoff
Hay Brenda, Van Gerda heb je al kunnen lezen, dat we gesmuld hebben van de spitskool in bladerdeeg maar ik wilde het zelf ook nog mailen. Een goede tip trouwens dat je het ook in kan vriezen. Groetjes Gerie
brendakookt
Hi Gerie, je bent mijn vaste bezoekster ;-) Leuk om te horen dat jullie ervan gesmuld hebben! Nu moet ik snel weer iet anders verzinnen wat jullie lekker zullen vinden...
Gerda Hoff
Hoi Brenda, Wat een leuke recepten, allemaal. Gister heb ik de spitskool in bladerdeeg bij mn moeder gegeten, (want ja, die geniet ook van je recepten) en het was echt smullen! Ik ga hem zelf ook eens maken! Groetjes Gerda
brendakookt
Hoi Gerda, Wat leuk dat je langskomt en een berichtje achterlaat. En dat de spitskool gesmaakt heeft! Wij maken hem vaak voor 4 personen, gaat de helft de vriezer in. (Tweede keer vinden we hem zelfs lekkerder dan de eerste keer..) Groetjes Brenda
Margo Welker
Hoi Brenda, leuke weblog heb je! Ik heb ook nog NOOIT spitskool gegeten, maar dit recept ga ik zeker een keer proberen! groeten, Margo Welker
brendakookt
Dank je Margo! Ik zou zeggen: snel een keer proberen! Ik vind het lekkerder dan witte-, groene-, bloem- en boerenkool.
Conny
Hoi Brenda, Wat leuk deze weblog over je kookkunsten. Cor en ik waren vanavond met z'n tweeen thuis en heb de spitkool in bladerdeeg gemaakt. We vonden het allebei erg lekker. Apart dat gekruide gehakt samen met die zoetige smaak van de appel. Heb al meer recepten gezien die ik ook vast een keer ga maken, je hoort weer van me. Groetjes Conny
brendakookt
Leuk dat je langskomt Conny! Lekkere combi he!? Zullen Tessa en Joep het ook lekker vinden? ;-) Groetjes
Brenda Kookt
Hi Magda, wat leuk dat je daar aan mee werkt. De omeletjes un je heel goed vandaag al maken, en ook al oprollen en verpakt in de koelkast bewaren. Hoef je ze morgen alleen te snijden. Neem eens een kijkje op deze pagina, hier staan de paasrecepten bij elkaar: https://brendakookt.nl/pasen/