Spitskoolstamppot
Spitskool! Een groente die ik tot 7 jaar geleden nog nooit gegeten had. Bij mijn schoonfamilie heb ik het ‘leren eten’, spitskool staat daar regelmatig op tafel. Inmiddels neem ik vaak een spitskool mee in mijn winkelwagen, want wij eten inmiddels ook regelmatig spitskool. (Meestal deze schotel ) Nu het herfst is ben ik weerSpitskoolstamppot
Bewaren
Spitskool! Een groente die ik tot 7 jaar geleden nog nooit gegeten had. Bij mijn schoonfamilie heb ik het ‘leren eten’, spitskool staat daar regelmatig op tafel. Inmiddels neem ik vaak een spitskool mee in mijn winkelwagen, want wij eten inmiddels ook regelmatig spitskool. (Meestal deze schotel )
Nu het herfst is ben ik weer van de stamppotten en dus moest de spitskool er ook aan geloven. Er moest een spitskoolstamppot gegeten worden. Met worst.
Het is een vrij basis spiskoolstamppot geworden, maar wel een hele lekkere. Zo lekker dat wij hem twee dagen achter elkaar gegeten hebben. Dat zegt genoeg toch?
Spitskoolstamppot
Extra benodigd:
Bereidingstijd 35 minuten
Ingrediƫnten voor 4 personen
- 1 spitskool
- 1 kilo aardappelen
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- snuf cayennepeper
- snuf zout
- 2 eetlepels zoete ketjap
- 1 paprika
- 1,5 eetlepel mosterd
- 1 rookworst
Bereiding
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in 20 – 25 minuten gaar. Giet de aardappelen hierna af, maar bewaar een kopje van het kookvocht.
Snipper de ui. Snijd de spitskool over de lengte doormidden, verwijder de harde kern en snijd de kool in reepjes. Verwarm een wok of hapjespan met olie op het vuur en bak de ui met de uitgeperste knoflook hierin kort aan. Voeg de spitskool er bij en bak het op middelhoog vuur mee tot de spitskool mooi zacht en gaar is. Breng de spitskool op smaak met cayennepeper, zout en ketjap.
Snijd de paprika in reepjes en bak dit kort even mee met de spitskool.
Verwarm de rookworst in de magnetron of een pan met heet water.
Stamp de aardappelen fijn en meng dit met de mosterd, voeg een beetje kookvocht toe zodat het mengsel mooi zacht wordt.
Snijd de worst in plakjes en meng dit samen met het spitskoolmengsel door de aardappelen.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
33 reacties
Janita
Vraagje, is dit recept ook met chinese kool te maken / combineren. Ik ben nameljk niet zo'n spitskool liefhebber.
Brenda Hoff
Hoi Janita, in dit recept kun je spitskool zeker vervangen door witte kool.
trudy
voor het eerst spitskoolstampot gemaakt. Echt erg lekker. Moderne twist door de paar extra smaakjes zoals ketjap, papirka mosterd etc. Ga ik beslist vaker maken.
Annelies
Wij vonden het erg lekker Ik had de rookworst in kleine blokjes gesneden en over de stamppot gestrooid.
Marjolijn
Wat een heerlijke stamppot! Gaat hier vaker op tafel komen
ina
GEMAAKT NET ALLES PRECIES GEDAAN..ZOALS BESCHREVEN VOND HET NIET LEKKER... SORRY
Brenda Hoff
Jammer Ina, maar smaken verschillen.
Annemarie
Heeeeerlijk! Komt op onze favorietenlijst. Ook wij eten dit morgen met liefde nog een keer
Brenda Hoff
Wat goed om te horen Annemarie
Wout
Hoi, Het lijkt me erg lekker, alleen welke ketjap wordt er bedoelt. Is dat de bekende (supermarkt)ketjap uit Baarn, of de lekkere Indische van de tokoās.
Henny Barning
O wat heerlijk lijkt me dit maar rookworst uitde magnetron barst uit elkaar hoor of mis ik iets? Verder mmmm ga het NU maken! Dank voor dit recept en Alle andere! Lfs Henny
Brenda Kookt
Als je hem te lang of te heet verwarmd dan barst hij. Niet als je hem op een lagere wattage verwarmd.
Chris Lammeree
Ik vind het maar moeilijk, ui snijden, grof snijden, fijn snijden?
Brenda Kookt
Bedankt voor je oplettendheid, aangepast :)
Samera
Wij gaan deze recept vandaag eten. Toch ff een vraagje, moet er ook zout bij de aardappelen als ik ze ga koken? Kijk ernaar uit om dit te gaan eten hihi...
Brenda Kookt
Hoi Samera, als je het zelf lekker vind om aardappelen te koken met zout kun je dat doen. Zelf doe ik dat eigenlijk nooit.
Maria
We hebben vandaag genoten van de stamppot. Ik vond het een lekker makkelijk recept. Bedankt Brenda
monique
vraagje moet de spitskool perse geroerbakt worden (ik heb 2 zakken kant en klare spitskool in de vriezer liggen en zo stampot lijkt me wel lekker alleen ik dacht dat je bv net zoals boerenkool of hutspot de spitskool op de aardappelen in de pan mee moest laten koken..
Brenda Kookt
Je kunt spitskool ook met de aardappelen mee laten koken. Maar persoonlijk vind ik het meer smaak hebben als het geroerbakt is.
Onno
Beste Brenda, Nieuwsgierig als ik ben op eet-gebied heb ik deze stampot gemaakt. Ik ben dol op stampot en spitskoolstamp op deze manier is heerlijk! Deze gaat zeker weten vaker op tafel komen :-) Groet, Onno.
Chris
Vond het heel lekker. Bedankt voor deze pin .
Marijke
Vandaag gemaakt. Heerlijk. Had er nog wat zelfgemaakte sambal doorgegaan en een scheutje gembersiroop
Els
Ga hem morgen maken, ziet er heerlijk uit, we zijn met z'n tweeƫn dus eind van de week een keer niet koken helemaal top
Judith
Ik ga hem vanavond maken. Ik roerbak hem altijd met kerrie en gehakt en aardappelpuree. Maar nu ik deze variant zie, ga ik deze proberen!!
Gert Pieter
Ga ik proberen!
Annemarie
Lekker hoor! Echt piratenvoedsel volgens mijn zoontje van 4. We hebben er lekker van zitten smullen ;)
MaaN
Lijkt me erg lekker!!
kelly
Lekker hoor! Ik ga deze ook binnenkort eens maken, maar dan met rozijntjes, gehakt en bovenop wat parmezaanse kaas :) :P
Willemijn
Jaaaa, lekker! Ben dol op spitskool. Deze variant van jou ga ik ook eens proberen. :)
Elles
Heerlijk hoor, ik doe de spitskool altijd roerbakken met kerrie! En eventueel met spekjes erdoor.
Brenda Kookt
Dat doe ik ook! Zonder kerrie, maar met spekjes en ui. Op het bord doe ik er dan een beetje ketjap door.
Karin | la vie de Karin
Heerlijk, ik ben gek op stamppot, deze hebben wij alleen nog nooit geheten! Ik ga hem zeker een keer proberen!
Brenda Kookt
Wat lekker Els, zo doe ik dat ook altijd :)